Zmysel denného snenia v našom živote

  Foto: Bigstock

Mnoho ľudí využíva denné snívanie ako spôsob úniku zo svojho každodenného života alebo dokonca z okamihu, v ktorom sa práve nachádzajú. Hoci denné snívanie môže byť rýchlou metódou na prekonanie reality, môže to byť zdravá metóda na riešenie určitých situácií a nápadov. 

 

Denné snívanie má zvyčajne negatívny význam, ale môže byť užitočné, keď potrebujete navodiť kreativitu alebo si dopriať pár minút relaxácie. Môžete túto techniku ​​využiť vo svoj prospech. Ak sa efektívne používa denné snívanie, môže byť jednou z najdôležitejších techník, ktoré môžete použiť na dosiahnutie svojich konečných cieľov.

 

Aké sú výhody denného snívania?

Zmierňuje stres a úzkosť

Prestávky na snívanie nie sú len o zábave, sú pre nás nevyhnutné. Náš mozog nedokáže nepretržite udržiavať sústredenie a produktivitu. Po dlhom dni v práci alebo po nezhode s partnerom nechajte svoju myseľ odplávať k niečomu úplne nesúvisiacemu a príjemnému. To vám môže pomôcť zabudnúť na nepríjemné okolnosti a dištancovať sa od nich. Ak cítite, že ste stále viac znepokojení, môžete využiť snenie nasledujúcim spôsobom: Prvým krokom je odvrátenie zraku od stola, svojej práce alebo akýchkoľvek vyrušovaní. Začnite dýchať zhlboka. Potom pomaly vydýchnite. Opakujte to. Na záver myslite na niečo príjemné, čo má pre vás zmysel.

 

Pomáha zvýšiť produktivitu

Denné snenie možno tiež použiť ako efektívny spôsob zvyšovania produktivity. Ak necháte svoju myseľ niekoľko minút uprostred dňa snívať o probléme, ktorý máte v práci alebo v iných situáciách, vaša myseľ môže vymyslieť rôzne spôsoby, ako tento problém vyriešiť. Denné snívanie môže tiež pomôcť pozdvihnúť náladu, vďaka ktorej sa budete celkovo cítiť lepšie. Čím lepšie sa cítite, tým je pravdepodobnejšie, že budete produktívni. Vďaka tomu máte väčšiu motiváciu dokončiť prácu alebo úlohu a prejsť k ďalšej výzve.

 

Pomáha dosiahnuť ciele

Pretože denné snenie vám pomôže motivovať sa a zvýšiť produktivitu, môže vám pomôcť dosiahnuť aj vaše ciele. Ak dokážete snívať, že ste úspešní pri splnení určitej úlohy alebo dokonca v určitej životnej pozícii, je pravdepodobnejšie, že dosiahnete svoje ciele. Vizualizácia je často dôležitým kľúčom k dosiahnutiu cieľa. Je to bežná metóda, ktorú používajú umelci, športovci a ďalší odborníci, ktorých by spoločnosť považovala za úspešných.


Slúži ako cvičenie pre mozog a zlepšuje pamäť

Schopnosť spomenúť si na minulosť a predstaviť si budúcnosť je veľmi zložitá forma myslenia - pokiaľ môžeme povedať, sme jediný druh s touto pozoruhodnou schopnosťou. Spôsob, akým snívate a premýšľate, je v skutočnosti efektom fyzickej štruktúry vášho mozgu, ktorá sa zase neustále mení v reakcii na nové informácie v podobe nových nervových dráh v dôsledku neuroplastizmu. Denné snívanie pomáha cvičiť mozog tak, ako sa vám sníva, a myslí si, že je to vplyv fyzickej štruktúry vášho mozgu. Fantázia môže pomôcť dokonca pri rehabilitácii pamäti pre ľudí, ktorí utrpeli poruchy v dôsledku poranenia mozgu. 

 

Rozvíja kreativitu a tvorivosť

Denné snívanie môže zvýšiť schopnosť uplatniť tvorivosť a schopnosť riešiť problémy. Niekedy, keď začnete snívať, vaša myseľ sa vydá na nezmapované územie, kde sú možnosti nekonečné. To môže pomôcť vašim tvorivým schopnostiam.


Pomáha udržiavať vzťahy

Ďalším pozitívnym účinkom denného snívania je, že vám môže pomáhať udržiavať vaše vzťahy. Keď sú páry alebo priatelia od seba, snívanie o trávení času s nimi vám môže často pomôcť cítiť sa, akoby ste boli stále spolu. Môžete snívať o časoch, ktoré ste spolu strávili v minulosti, alebo môžete snívať o tom, čo by ste robili so svojimi priateľmi alebo inými známymi v určitých situáciách. Napríklad, ak ste sa vzdialili od svojho okruhu priateľov, môžete snívať o tom, aké by to mohlo byť, keby ste boli s nimi, keď získate novú a vzrušujúcu prácu. Aj keď snívanie nie je to isté ako byť s tými ľuďmi vo vašom živote, môže vám pomôcť spomenúť si na ne láskavo.

 

Ak chcete rozšíriť svoje inovatívne schopnosti, prvým krokom je precvičenie snívania:

  • Programujte denné snívanie do svojho harmonogramu tak, ako by ste to robili pri iných cvičeniach. Vyhraďte si pár minút denne a nechajte popustiť uzdu svojej fantázii. Snívajte pri prechádzkach v prírodnom priestore alebo počas malej čajovej prestávky.
     
  • Uvoľňujte úsudky okolo svojich snov. Denné snívanie nie je určené pre deti alebo nezrelých dospelých, je to životne dôležitá prax, ktorá ľudstvu umožnila prežiť a prosperovať toľkými spôsobmi.
     
  • Doprajte si to, čo vaša myseľ a srdce vytvárajú počas snívania. Užívajte si vízie a vážte si všetky pocity. Vstúpte do kúzla snívania a nechajte sa preniesť skutočne ďaleko.
Zdieľať na facebooku