Pravidlá slušného správania, na ktoré v dnešnej dobe mnohí zabúdajú

Existuje množstvo pravidiel, ktoré sú špecifické pre dnešnú dobu.
Existuje množstvo pravidiel, ktoré sú špecifické pre dnešnú dobu. / Foto: Bigstock

Pravidlá slušného správania sú potrebné v každej dobe. Tá dnešná nie je výnimkou.  Spoločenský protokol nám udáva pravidlá, ako sa správať v určitých situáciách, no často na ne zabúdame a potom sa nevieme zachovať správne. Doba sa mení, a tak sa menia aj určité pravidlá. Ktoré sú charakteristické pre dnešnú dobu?

 

Pravidlá slušného správania sú potrebné aj v dnešnej dobe. Spoločenský protokol nám udáva pravidlá, ako sa správať v určitých situáciách, no často na ne zabúdame a potom sa nevieme zachovať správne. Existuje množstvo pravidiel, ktoré sú špecifické pre dnešnú dobu. Pozrime sa na ne.

 

Nevstupujte do cudzieho mobilu

Povedala vám kamarátka, aby ste jej postrážili mobil? Alebo len tak niekde na stole v kancelárii leží mobil na stole? Možno neodoláte a pozriete sa do galérie fotografií alebo zdvihnete prichádzajúci hovor. Avšak toto predstavuje vrchol neslušnosti a narušenie súkromia aj keď ide o veľmi blízkeho priateľa alebo partnera. Ak chcete veľmi vidieť nejaké fotky či videá, vedieť, kto volá, vopred sa na také niečo spýtajte.

 

Rešpektujte súkromie iných

Mali by sme rešpektovať súkromie aj v korešpondencii. Rodičia by nemali čítať denníky či sms svojich detí a takisto by takýto rešpekt mal fungovať aj medzi partnermi. Hľadanie po vreckách, čítanie sms správ alebo správ na sociálnych sieťach je veľmi nezdvorilé a hrubé porušovanie práva na súkromie.

 

Neponúkajte cudzie telefónne číslo inej osobe bez dovolenia

Isto by sa ani vám samým nepáčilo, keby vaše súkromné telefónne číslo niekto dal neznámemu človeku. Nepísané pravidlo znie: „Nedávaj číslo svojho kamaráta nikomu cudziemu bez jeho povolenia.“

 

Odpovedajte na zmeškaný hovor

Ak ste si našli neprijatý hovor od známych ľudí, mali by ste čo najskôr zavolať späť a nie ho úplne odignorovať.

 

Vždy si po sebe upracte

To je jedno, či je to na pracovisku alebo niekde na návšteve. Ak ste prespali u kamarátky, vždy po sebe upracte. Usteľte posteľ, napravte vankúše či vystrite deku. Je to gesto, ktoré vám nezaberie veľa času, avšak vypovedá o tom, že si skutočne vážite to, že ste boli v cudzom dome vítaní.

 

Vážte si pohostinnosť iných

Pozval vás niekto na obed či večeru k sebe domov? Kým dotyčná osoba všetko uvarila a zabezpečila, stálo ju to veľa času a energie. Vy, ako hosť, sa môžete napríklad pustiť do umývania riadu. Dávate tak najavo, že ste skutočne ocenili jedlo, ktoré vám bolo ponúknuté. Niektorí ľudia totiž niekedy nielenže s ničím nepomôžu, ale ani nepoďakujú.

 

Dodržujte pravidlá pri požičiavaní peňazí

Každý sa môže ocitnúť v situácii, že si potrebuje požičať peniaze. Pokúste sa dlh vyrovnať čo najskôr. Ak sa má niekto dožadovať svojich peňazí, bude to trápne pre obe strany. Veď nie nadarmo platí, kamaráti buďme, ale dlhy si plaťme. 

 

Snažte sa zvládnuť rozchod tak, aby ste ublížili čo najmenej

Vraví sa, že stokrát je jednoduchšie sa s niekým zísť ako rozísť. A je to naozaj tak. Ak ste sa rozhodli pre ukončenie vzťahu, povedzte to partnerovi/partnerke rovno do očí. Cez sociálne siete či telefón sa rozchádza len skutočný zbabelec. Rozísť sa nebýva ľahké a korektné ukončenie vzťahu, ktoré po psychickej stránke ustoja obaja zúčastnení, si vyžaduje veľa síl. Niet pochýb, že veľmi bezcitnou formou ukončenia vzťahu je strohá sms. Rozchod bolí, no akokoľvek je nepríjemný, urobí menej škody, ak sa deje tvárou v tvár, než keď sa deje na diaľku napríklad cez sms. Rozchod bez vysvetlenia totiž človeka núti pochybovať sám o sebe, čo sa neskôr môže prejaviť v napr. nízkom sebavedomí. Či už sa človek rozhodne pre rozchod cez internet, alebo povie pravdu rovno do očí, môže to človekom poriadne zamávať. V oboch prípadoch dochádza k silnému prehodnocovaniu toho, kým sme. Je preto užitočnejšie sa o rozchode rozprávať, než sa utopiť vo vlastných myšlienkach. Hovoriť o tom, čo v zaniknutom vzťahu fungovalo a čo nie, môže byť veľmi užitočné pre obe strany.

 

Snažte sa byť empatickí

Zdriemol si váš partner alebo susedove deti už dávno spia? Základná slušnosť káže, že by ste mali brať ohľad na druhých. Ak niekto spí, nemali by ste búchať alebo trieskať dverami. Alebo ak viete, že sused prišiel z nočnej smeny, tak nepúšťajte nahlas hudbu. Doprajte mu pokojný spánok. Zdá sa vám, že o tom netreba už ani písať? Mnoho ľudí však úplne ignoruje toto naozaj nenáročné pravidlo.

 

Keď budete meškať, danej osobe predtým vždy zavolajte alebo napíšte

Ideálne je, keď to oznámite v čo najväčšom možnom časovom predstihu. V dnešnej dobe toľkých možností, je naozaj neslušné, aby ste dotyčnej osobe nedali vedieť, že budete meškať. Je dobré, keď si nájdete niekoľko sekúnd času a napíšete napríklad sms, v ktorej to oznámite. Dnes je čas veľmi vzácny, a preto aj na túto skutočnosť je potrebné vždy myslieť.

 

Ak jete v spoločnosti, nehrajte sa so svojím mobilom

Nedávajte  svoj mobilný telefón na stôl, keď ste na verejnosti. Tým ukazujete, že telefón hrá vo vašom živote dôležitú úlohu, že sa v danej spoločnosti nudíte a že kedykoľvek pokojne prerušíte rozhovor, aby ste skontrolovali, čo je nové na sociálnych sieťach alebo odpovedali na hovor či sms. Dnes nie je vôbec neobvyklé, keď vojdete do reštaurácie, že ľudia popri jedení píšu smsky alebo niečo čítajú na internete. Takéto správanie  sa však vôbec nedá zaradiť medzi slušné formy pôsobenia na okolie, a tak by ste sa mu mali vyhýbať. A nevhodné je aj to, keď rodičia učia svoje deti jesť s mobilom pred očami. Stačí sa pozrieť, koľko maličkých detí obeduje práve tak, že popri jedení zároveň pozerajú rozprávku v mobile. Takto si už detstva zvykajú na nesprávnu formu správania. 

 

Nekráčajte v skupine ľudí tak, aby ste zaberali celý chodník

Vždy, keď idete v skupine, nechajte priestor na prípadne obídenie a vyhnutie sa. Nepísané pravidlo znie, že ak ste v skupinke ľudí, nechajte malý priestor, aby sa dalo okolo vás bez problémov prejsť  alebo vás obísť. Budete tak ohľaduplní k druhým, ktorý sa potrebujú dostať niekam rýchlejšie, ako je vaše vychádzkové tempo.

 

Nenechávajte voľne pobehovať psy po priestranstvách s vyšším výskytom ľudí a zbierajte exkrementy po nich

Veľa majiteľov psov nemá zvládnutých svojich miláčikov a nechajú ich voľne pobehovať po sídlisku, kde sa hrajú deti alebo na priestranstvách v blízkosti ciest, cyklochodníkov, kde chodia cyklisti, kolobežkári, mamičky s kočíkmi a malé deti na kolobežkách, bicykloch a podobne. Takto môže dôjsť k úrazu. Ak máte psa, ste za neho zodpovední. Taktiež  upratujte po svojich miláčikoch ich exkrementy a vhadzujte ich do košov na to určených.

 

Nenechávajte po sebe špinavý záchod alebo umývadlo

Často sa vo svojom živote ocitneme v situácii, že svoju potrebu musíme vykonať mimo domu. Niektorí ľudia  neradi navštevujú verejné záchody kvôli hygiene, nepredstaviteľnému smradu alebo chýbajúcemu toaletnému papieru. V 21. storočí by malo byť samozrejmosťou, že  WC a umývadlo by ste mali po sebe nechať v takom stave, akoby ste ho vy chceli nájsť po odchode iného človeka. Teda  čisté a upratané.

 

Nenechávajte po sebe neporiadok v skúšobnej kabínke

I keď sú predavačky platené aj za upratanie skúšobnej kabínky, to neznamená, že musíte za sebou  nechať spúšť a pohádzané oblečenie po zemi. Väčšinou je oblečenie zavesené na vešiaku, tak je vhodné, ak ho po vyskúšaní zavesíte späť alebo odovzdáte predavačke. Vo väčších obchodoch existuje aj stojan na kolieskach, kde môžete oblečenie, ktoré si po vyskúšaní nekúpite, zavesiť. Zotrvávajte v kabínke iba nevyhnutný čas. Nechajte odtiahnutý záves, aby iní ľudia vedeli, že je voľná. 

 

Myslite na slušnosť pri šoférovaní

Pustil vás niekto v nekonečnej kolóne pred seba? Skúste mu poďakovať. Môžete mu zakývať alebo dať svetelný signál. Ukážte, že si vážite tento milý čin ľudskosti. Každý šofér by si mal tiež uvedomiť, že prechádzať po mláke, keď je v blízkosti nejaký človek, nie je dvakrát príjemné a dokonca je to nemorálne.

 

Dodržujte pravidlá pri požičiavaní vecí

Požičali ste si auto od kamaráta či rodinného príslušníka? Pokúste sa ho vrátiť čo najskôr a nezneužívajte jeho dobrotivosť. A ešte jedna poznámka, požičané auto by sa nemalo vracať s prázdnou nádržou. Ak si niečo požičiate, vráťte to čo najskôr. Snažte sa o to, aby  vec bola v pôvodnom stave a nepoškodená.

 

Nemajte ruksak na chrbte v preplnenom dopravnom prostriedku 

Mnoho ľudí robí také veci, ktoré znepríjemňujú nútený a nevyhnutný pobyt v preplnenom dopravnom prostriedku svojou netaktnosťou voči spolucestujúcich, najmä ak je preplnený spoj a nedá sa tam ani pohnúť a nemôžu ďalší nastúpiť prípadne vystúpiť. Ak vidíte, že je dopravný prostriedok plný alebo z ohľaduplnosti k iným, dajte si dole ruksak a nedávajte tašku s nákupom na sedadlo vedľa seba.  Ohľaduplne si všímajte, ak je to len trošku okolie, či náhodou nie je niekde mamička s dieťaťom, chlapec s barlami, starší muž alebo žena, tehotná žena, teda tí ľudia,  ktorí si nemajú kde sadnúť. Ak môžete, pustite ich sadnúť.

 

Myslite na pravidlá aj na na kultúrnych podujatiach

V kinách, divadlách a v koncertných sálach by ste sa mali presunúť k svoju miestu tak, že budete sediacim návštevníkom otočený tvárou. A muži idú vždy prví. samozrejmosťou je aj zachovanie ticha.

 

Nikdy nechoďte na návštevu neohlásene

Určite túto situáciu poznáte. Toho daného človeka môžete mať veľmi radi, no keď príde neohlásene a navyše v nevhodnú dobu, veru to nie je veľmi korektné. Alebo to môžete vyriešiť ako jedna dáma. Vždy, keď niekto neohlásene zazvonil, schmatla bundu, obula topánky a otvorila dvere. Ak to bol niekto, koho rada videla, tak povedala: „Práve som sa vrátila domov.“ Ak to bol však niekto, na koho aktuálne nemala náladu, tak povedala: „Jaj, aká škoda, práve som na odchode.“ 

 


Zdroje:
Have Good Manners
Social etiquette tips

Čítajte viac o téme: Morálny vývin
Zdieľať na facebooku