Chcete sa pred zaspávaním zbaviť úzkosti? Vyskúšajte túto techniku

Schránka na obavy je kognitívne terapeutické cvičenie, ktoré pomáha  mozgu navodiť stav, že ste sa starosti z hlavy vypustili. Pomáha mozgu si myslieť, že ste problém zvládli. Toto nastavenie v mysli vám umožní pokojne spať.
Schránka na obavy je kognitívne terapeutické cvičenie, ktoré pomáha mozgu navodiť stav, že ste sa starosti z hlavy vypustili. Pomáha mozgu si myslieť, že ste problém zvládli. Toto nastavenie v mysli vám umožní pokojne spať. / Foto: Pexels

Mnoho ľudí trpí úzkosťou a v dôsledku toho ťažko zaspávajú. Aj keď existujú lieky alebo výživové doplnky, ktoré môžete užívať na zmiernenie príznakov, existujú aj iné možnosti, ktoré vám môžu pomôcť.

 

Príznaky úzkostných porúch sa  u jednotlivých ľudí môžu líšiť. Medzi typické príznaky patrí strach, vnútorné napätie, podráždenosť, slabá schopnosť sústrediť sa, suchosť v ústach, závraty, svalové napätie, potenie, búšenie srdca, zlý spánok alebo problémy so zaspávaním. Každý z týchto príznakov negatívne ovplyvňuje každodenný život. Človek môže trpieť viacerými úzkostnými poruchami súčasne a niekedy ešte v kombinácii s inými poruchami nálady, napríklad depresiou. Vtedy ide o takzvanú komorbiditu. Úzkosť a depresia sa často vyskytujú spoločne. Termínom úzkosť sa často súhrnne označujú tiesnivé myšlienky akejkoľvek povahy. Existuje viacej možností, ako sa potlačiť úzkosť. V dnešnom článku sa pozrieme na techniku, ktorá mnohým ľuďom pomáha upokojiť úzkosť pred spaním. Jej výhodou je, že nie je vôbec časovo ani technicky náročná. Schránka na obavy vám môže pomôcť usporiadať si myšlienky tak, aby boli zrozumiteľné. Keď je vaša myseľ preťažená, je čas ju upokojiť. Schránka na obavy vám umožňuje mať všetky svoje obavy a frustrácie na jednom mieste a môžete ich dostať z hlavy na papier. Niektorí ľudia sa cítia lepšie, keď niečo zo seba dostanú von a prestanú si to nechávať pre seba. Psychológovia odporúčajú, že ak sa chcete postupne zbavovať stresu, je dobré si starosti na písať na papier. Do určitej miery sa takto môžete oslobodiť od trápenia. Tým, že o strachoch, obavách či problémoch niečo napíšete, vám pomôže ešte lepšie pochopiť, čo sa vlastne deje okolo vás a vo vás. Pochopenie a uvedomenie si seba samého sú základné elementy, ktoré tvoria  základ osobného rozvoja. Písať môže každý, a to kdekoľvek a kedykoľvek. Nemusí mať na to špeciálny talent. Píšete len sami pre seba.

 

Schránka na obavy

Schránka (box, nádoba) na obavy je technika, ktorá učí mozog pracovať s obavami alebo úzkosťami. Je to kognitívne terapeutické cvičenie, ktoré pomáha mozgu navodiť stav, že ste sa starosti z hlavy vypustili. Pomáha mu tiež si myslieť, že ste problém zvládli. Toto nastavenie v mysli vám umožní pokojne spať. „Odloženie úzkosti do schránky“ mnohým ľuďom pomáha zaspať, menej sa v noci budiť a zmierniť nepríjemné pocity.  Podstata spočíva v tom, že máte doma škatuľu, ktorá sa nenachádza na tom istom mieste, kde spíte. Na konci dňa si zapíšte svoje obavy, strachy či nevyriešené problémy a tiež to, ako ich chcete v budúcnosti riešiť. Potom ich vložte do škatule. Po napísaní a vložení do škatule mozog verí, že sa už nemusíte ničoho obávať, vďaka čomu budete mať pokojnú myseľ a budete sa môcť dobre vyspať. Váš mozog si hovorí približne toto: „Už som sa s tým vysporiadal. Uvedomil som si detailne existujúci problém, mám vypracovaný plán, čo  budem s problémom ďalej v živote robiť a teraz môžem ísť spať."

Môžete využiť aj nasledujúci detailnejší postup:

 

1. Pripravte si schránku a ďalšie pomôcky

Je dobré sa vopred tešiť na využitie tejto metódy a mať radosť aj zo samotnej prípravy pomôcok. Je dobré, keď si schránku  sami vyrobíte. Môžete použiť pekný ozdobný papier, stužky, veselé nálepky alebo si môžete na škatuľu niečo namaľovať. Dôležité je, aby ste prípravu dostatočne precítili. V každom prípade by schránka mala byť dostatočne veľká, aby ste do nej mohli bez problémov dlhšiu dobu vkladať svoje zapísané starosti. Potrebujete aj niečo, na čo napíšete svoje myšlienky. Môžu to byť nejaké ozdobné papiere, špeciálny zošit, napríklad aj so zámkom alebo denník. A nezabudnite tiež na písacie potreby, ako je pero, ceruzka, farebný zvýrazňovač, pastelky. Naozaj môžete použiť čokoľvek, čo vám urobí radosť a zlepší náladu. Vaše písanie sa aj vďaka estetickým pomôckam môže stať postupne každodenným kreatívnym zastavením.

 

2. Zapíšte si svoju obavu a čo s tým budete robiť

Ak ste vystresovaní alebo vystrašení, môžete využiť svoju schránku obáv a napíšte si čokoľvek, čoho sa obávate. Možno na vás čaká na ďalší deň ťažký test, možno sa obávate novej práce, možno máte problémy vo vzťahu a neviete, čo robiť. Všetky vaše strachy a obavy sú dobrými dôvodmi na použitie schránky na obavy. Keď si premyslíte, čo vás momentálne najviac trápi a zapíšete si to, ďalej postupujte tak, že si zapíšete spôsoby riešenia, ktoré by ste dokázali v budúcnosti využiť.

 

3. Hoďte svoje starosti do schránky a choďte spať

Keď si zapíšete svoje obavy, vložte papier do schránky na obavy. Potom zamierte do spálne a choďte spať. Predstavte si, že po zatvorení škatule už vaša starosť nie je vaša. Už patrí iba schránke na obavy.

Čítajte viac o téme: Úzkosť, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku