10 lekcií, ktoré vás dokáže naučiť nefunkčný vzťah

Človek sa v oblasti vzťahov nemôže naučiť všetko naraz, ale život vždy nájde spôsoby, ako tento proces urýchliť.
Človek sa v oblasti vzťahov nemôže naučiť všetko naraz, ale život vždy nájde spôsoby, ako tento proces urýchliť. / Foto: Bigstock

Nefunkčné vzťahy sa vyskytujú v každej oblasti nášho života. V partnerstve, v rodine, na pracovisku, v rôznych sociálnych skupinách. Čo nás môžu nefunkčné vzťahy naučiť?

 

Existujú ľudia, ktorí sa raz zamilovali a našli lásku na celý život. No existujú aj takí, ktorí vo svojom živote prežili veľa sklamaní a rozchody. Samozrejme, to sa týka aj rodinných vzťahov. Niektorí ľudia celý život prežijú v harmonickej rodine, iní musia neustále riešiť množstvo problémov. Sklamania a rozchody prinášajú so sebou veľa utrpenia a smútku. Ale dá sa v nefunkčných a problémových vzťahoch nájsť aj niečo pozitívne? Odborníci tvrdia, že áno. Ľudia, ktorí vo vzťahoch zažili nepríjemné situácie, v priebehu rokov nadobúdajú množstvo skúseností a informácií o charaktere a správaní ľudí a veľa sa o vzťahoch učia.

Každý človek, samozrejme, túži prežívať zdravé vzťahy vo všetkých oblastiach života. Bohužiaľ to nie je vždy možné. V skutočnosti môžete žiť uprostred nefunkčného vzťahu a možno o tom ani neviete. Niekedy je ťažké vidieť príznaky toxického správania, a preto si môžete myslieť, že určité  dysfunkčné správanie je normálne. Z tohto dôvodu je potrebné vedieť, ako sa toxicita vo vzťahoch môže prejavovať.

 

Znaky nefunkčného vzťahu

Nezdravý alebo nefunkčný vzťah môžu charakterizovať tieto prejavy správania:

  • hádky,
  • neprimerané mlčanie,
  • neprimeraná kritika,
  • žiarlivosť,
  • klamstvo,
  • krik,
  • fyzický nátlak,
  • neúcta,
  • strach.

 

Ak ste už rozpoznali nezdravé správanie vo vašom vzťahu, ste na dobrej ceste k zmenám. Skôr, ako začnete zmeny uskutočňovať, uvedomte si, čo všetko sa môžete z nefunkčných vzťahov naučiť. Práve tieto lekcie z reálneho života, vám veľa povedia o tom, akí ľudia v skutočnosti sú a na čo si dávať v budúcnosti pozor.

 

Lekcie, ktoré sa môžete naučiť z dysfunkčných situácií vo vzťahoch

1. Vzťahy zahŕňajú viac ľudí

Vzťahy sa vyvíjajú a formujú na základe dvoch alebo viacerých ľudí, nielen jedného. Nestačí, aby sa snažil len jeden človek. Vždy sa musia snažiť dvaja, v prípade rodiny viacerí ľudia. Naozaj nestačí, ak sa snaží len jeden človek. Len vďaka jednému človeku sa nedá udržať priateľstvo alebo vzťah. Keď si uvedomíte túto lekciu, pomôže vám to v budúcnosti tým, že získate silu hovoriť o probléme priamo. Dajte svojmu priateľovi/priateľke alebo partnerovi/partnerke vedieť, že nebudete robiť všetku prácu vo vzťahu. Týmto sa môžete vyhnúť ďalšej nefunkčnej situácii.

 

2. Dôležité sú hranice

Byť v nefunkčnom vzťahu vás naučí, aké dôležité sú hranice. Keď ste v nezdravej situácii, môžete si všimnúť, že váš partner nerešpektuje váš priestor. Môžete zažiť aj chvíle, keď niekto zasahuje do vášho súkromia až takou mierou, že nemáte absolútne žiadnu slobodu. Môže dokonca posúvať vaše hranice týkajúce sa vašich noriem a morálky. Keď sa dostanete z tohto zväzku, uvidíte pravdu jasne a pochopíte dôležitosť zdravých hraníc.

 

3. Je v poriadku odísť

Ďalšou lekciou z nezdravého vzťahu je, že je v poriadku odísť. Ak ste väčšinu času nešťastní alebo vás vzťah vôbec nenapĺňa, je v poriadku odísť a zvážiť hľadanie nových priateľov, partnera/partnerky alebo iných kolegov. To platí najmä vtedy, ak je vaše priateľstvo alebo vzťah jednostranný. Ak vás niekto nerešpektuje, neexistuje nič lepšie, ako vzťah ukončiť.

 

4. Už si dokážete všímať indikátory toxického správania

Po niekoľkých skrachovaných a nefunkčných vzťahoch ste pripravení vidieť indikátory toxického správania veľmi rýchlo, a to napríklad aj v stave zamilovanosti. Už dokážete venovať pozornosť týmto indikátorom v počiatočných fázach vzťahu, a tak dokážete zabrániť tomu, aby ste opäť zažili zneužívanie, nešťastie a stratený čas. V prípade odhalenia znakov toxicity dokážete ukončiť vzťahy skôr, a tak predchádzate utrpeniu, ktoré ste pri rozchodoch zažívali v minulosti. Veľmi rýchlo viete odhaliť napríklad sebectvo, klamstvo či hrubosť v akejkoľvek forme. 

 

5. Už viete, že máte počúvať aj iných

Možno vaši rodičia a priatelia nevedia všetko, čo je pre vás dobré. A pravdepodobne nie sú odborníkmi ani na váš vzťah. Vaši blízki však niekedy môžu vidieť toxické správanie vo vašom vzťahu oveľa skôr ako vy. Keď je človek zamilovaný, nechce počúvať názory iných, vníma len svoju pravdu. Ak vám už vzťah však nevyšiel, nakoniec ste zistili, že vaši pribuzní a priatelia mali pravdu, keď vás upozorňovali na  toxicitu vo vašom vzťahu. Naučiť sa počúvať iné názory na váš vzťah môže byť užitočné. Hoci nemusíte robiť všetko, čo vám vaši rodičia alebo priatelia povedia, môže vám  pomôcť pozrieť sa na veci okolo seba ich očami.

 

6. Vnímate svoju intuíciu

Niekedy sú vaše pocity nesprávne, ale úprimne povedané, väčšinou vaša intuícia vycíti situácie skôr, ako vám o nich povie váš rozum. Počúvať svoje vnútro, pokiaľ ide o váš vzťah, môže predstavovať múdry krok v živote. Keď prežijete nefunkčný vzťah, možno budete chcieť venovať viac pozornosti tomu, čo vám hovorí vaša intuícia.

 

7. Naučili ste sa chápať svoju hodnotu

Mnohé vzťahy, či už medzi rodinou, priateľmi alebo s partnerom/partnerkou, zahŕňajú fyzické alebo emocionálne zneužívanie. A keď k tomu často dochádza, vaše sebavedomie môže klesnúť. Takže, keď už konečne dokážete opustiť nezdravý vzťah, už sa viete sústrediť na uvedomenie si svojej  sebahodnoty a postupne si začínate uvedomovať všetky krásne a dobré veci, ktoré súvisia s vašou osobou.

 

8. Už viete, že nemôžete zmeniť ľudí

Veľa ľudí vstúpi do vzťahu s predstavou, že tomu druhému sa pokúsi pomôcť zmeniť sa. Tak toto je ten najväčší klam. Človek sa pod vplyvom iných nikdy nezmení. Zmení sa len vtedy, keď to len on sám veľmi chce. Ak sa niekto nechce zmeniť, nemôžete to urobiť za neho.

 

9. Neobetujete sa pre iných

Človek by nemal obetovať všetko z dôvodu, aby potešil iného človeka. Niektorí ľudia si myslia, že si práve vďaka obetovaniu pripútajú navždy k sebe lásku. Opak je často pravdou. Ale toto sa naučíte len po odchode z nefunkčného vzťahu. Ak vás niekto nemiluje, vaša obeta ho vôbec nezaujíma a neváži si vás. A vám táto skutočnosť zbytočne odoberá  základnú sebaúctu.

 

10. Naučili ste sa odpúšťať

Po skončení nezdravého vzťahu je ideálne naučiť sa odpúšťať druhým a odpúšťať aj sebe. To, samozrejme, neznamená návrat k nefunkčnému vzťahu. Znamená to len byť schopný urobiť to najlepšie pre svoje duševné zdravie, a to je úplné odpustenie.

 

Človek sa v oblasti vzťahov nemôže naučiť všetko naraz, ale život vždy nájde spôsoby, ako tento proces urýchliť. Prostredníctvom pokusov a omylov môžete zlepšiť svoj život. Môžu vám v tom pomôcť aj lekcie, ktoré ste získali na základe toho, že ste žili v dysfunkčných vzťahoch. Ideálne je, keď proces tohto učenia je čo najmenej bolestivý.

 


ZDROJE:
Thomas Wihelm-Andreas Edmuller: Veľká kniha manipulatívních technik
Dysfunctional relationship lessons

Čítajte viac o téme: Partnerské vzťahy
Zdieľať na facebooku