Myšlienky, ktoré charakterizujú najšťastnejších ľudí

 Keď máte dostatok času zamýšľať sa nad sebou a životom, určite pocítite, čo je správne a dobré pre vás a čo vám spôsobuje pocity šťastia a radosti.
Keď máte dostatok času zamýšľať sa nad sebou a životom, určite pocítite, čo je správne a dobré pre vás a čo vám spôsobuje pocity šťastia a radosti. / Foto: Bigstock

Šťastní ľudia neveria, že šťastie príde až vtedy, keď sa niečo zmení. Šťastní ľudia nečakajú na zázrak, ktorý sa raz stane a oni začnú konečne byť šťastnými. Oni sa jednoducho rozhodnú pre šťastný život. Motivuje ich k tomu 5 základných myšlienok, ktoré si môžete osvojiť aj vy.

 

Môžete byť ten najlepší, najmúdrejší a najpríťažlivejší človek na svete, ale ak si v živote nenájdete nejakú radosť, na základe ktorej pocítite šťastie, nikto iný vám ju neposkytne. Ak si toto neuvedomíte, stále budete len na niečo alebo niekoho čakať, kto vás urobí šťastným. Najhoršie je čakať na lásku niekoho iného a dúfať, že ten druhý vás urobí šťastným. Možno toto platí pár dní alebo mesiacov. O celoživotné šťastie sa musíte starať len vy sami, nikto iný vám ho do života neprinesie. Existujú dve možnosti. Vynakladať množstvo energie na to, že sa budete ľutovať, lebo žijete v domnienke, že si predsa zaslúžite niečo lepšie. Alebo si reálne začnete plniť sny a začnete si od života brať to, čo vám ponúka, len vy tie dary možno ešte nevidíte. Tí najšťastnejší ľudia sa vedia tešiť z každej maličkosti a ďakujú za všetko, čo im život ponúka. A okrem toho si osvojili 5 nasledujúcich myšlienok, ktoré im vo významnej miere pomáhajú vnímať pocit šťastia.

 

1. Pocit šťastia vychádza z vášho vnútra

Niektorí ľudia pocit šťastia považujú za super bonus, ku ktorému dôjde, keď je tá správna nálada, atmosféra alebo udalosť, na ktorú tak dlho čakali. Potom zmizne a oni zase musíte pokračovať vo svojom bežnom živote. Pocit šťastia teda vnímajú ako pokračovanie tohto pocitu, na ktorý sa naladili vďaka niekomu alebo niečomu. No existuje aj ďalšia skupina ľudí, ktorí sa nespoliehajú na spomínané vonkajšie okolnosti. Najšťastnejší ľudia sú presvedčení, že to, že sú spokojní s tým, kým sú, je ten správny pocit šťastia a vydrží dlhšie, než to, čo sa deje okolo nich.

 

2. Byť šťastný znamená uvedomiť si, že nech sa snažíte akokoľvek, nikdy všetkým nevyhoviete

Je to jednoducho tak a nikdy to ináč nebude, ale nikdy nevyhoviete všetkým a vždy sa nájde niekto, kto s vami nebude súhlasiť. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí vám povedia, že nevediete správny život alebo že kráčate po zlej ceste. Vždy sa nájdu ľudia, ktorí vás budú kritizovať bez ohľadu na to, čo robíte. Takže robte to, čo robíte radi a čo vás naozaj baví a zaujíma. A robte to po svojom. Ten jediný sudca, ktorého by ste mali počúvať, ste totiž vy sami. Ak sa zameriate na názory iných, prestanete byť autentický a postupne budete strácať radosť a pozitívnu energiu. Autentický človek je taký, ktorý pozná sám seba, akceptuje svoje silné a slabé stránky. Na základe tohto poznania sa následne v živote rozhoduje. Vďaka tomu si dokáže vybrať správnu cestu na životných križovatkách. Takýto človek dokáže byť aj skutočne šťastný. Väčšinou toitž nikomu nezávidí, neohovára a neporovnáva sa s inými. Vďaka tomu, že sa zbavil týchto vlastností, dokáže byť šťastný a cíti pokoj v duši.

 

3. Robte to, čo vás robí šťastnými

Je niekedy naozaj mimoriadne ťažké premeniť svoju vášeň na prácu, ktorá vás napĺňa šťastím a zároveň dokážete vďaka nej zarobiť toľko, že zaplatíte všetky poplatky a zostane vám aj na jedlo, benzín a iné veci. Je len málo šťastlivcov, ktorí si toto dokázali v živote naozaj naplniť. To vám však nebráni v tom, aby ste v živote zostali kreatívni a napĺňali svoje ja. Šťastní ľudia si vždy dokážu nájsť čas na to, čo ich baví a uspokojuje. Keď potrebujú zarobiť peniaze a nedá sa to uskutočniť prostredníctvom svojej obľúbenej práce, snažia si vyčleniť v živote priestor po práci na svoju kreatívnu záľubu. Ich umenie spočíva v tom, že peniaze si zarábajú prácou, ktorá im nezaplní celý deň. Buď pracujú na polovičný úväzok a potom sa venujú svojej záľube, ktorá im tiež pomáha zarobiť nejaké peniaze alebo sa jej venujú aspoň vo voľnom čase alebo cez víkend. Veľmi veľa ľudí sa po práci venuje intenzívne svojim záľubám a práve tento čas prežívajú šťastne a veľmi intenzívne. Najhoršie je, keď im to pracovné povinnosti nedovolia. To je napríklad vtedy, keď musia pracovať aj cez víkendy alebo denne 12-14 hodín. Práve títo ľudia sa cítia veľmi nešťastne a veľmi rýchlo sa u nich prejavuje aj syndróm vyhorenia

 

4. Nenechajte sa zastrašiť strachom

Strach je jednou z najväčších prekážok na ceste za šťastím. Akonáhle sa začnete sami so sebou rozprávať v negatívnom duchu, obmedzujete svoje šance na šťastie. Nečakajte tiež na to, kedy sa prestanete v niektorej oblasti báť. Namiesto toho, aby vás strach paralyzoval, začnite robiť niečo, aby ste strach prekonali. Šťastní ľudia veria, že sa strachu nikdy úplne nezbavia. Ale môžu sa zlepšovať v tom, čoho sa boja, keď sa pokúšajú niečo v tomto smere urobiť.

 

5. Nepotrebujete povolenie od iných byť šťastnými 

Čakať na schválenie inými ľuďmi, či môžete byť šťastní, je receptom na nespokojnosť. Zaseknete sa na vedľajšej koľaji, zatiaľ čo okolo vás ubieha život. Šťastní ľudia veria, že si sami dokážu vytvoriť svoje vlastné šťastie s každou príležitosťou, ktorú uchopia. Nečakajú, kým im ostatní povolia, aby boli šťastní. Jediná vec, ktorá je horšia, než to, že nie ste šťastní, je veriť, že nikdy šťastní nebudete. Prestaňte čakať na povolenie robiť to, čo chcete. Robte to, čo vás baví. Začnite tráviť čas s ľuďmi, ktorí veria, že si zaslúžite to najlepšie. Život je príliš krátky na to, aby ste každú chvíľu premárnili s ľuďmi, ktorí to vzdali. Prečo nevykročiť smerom ku šťastiu? Keď má človek podmienky na to, aby mohol byť aspoň pár minút denne v samote, má jedinečnú šancu napojiť sa aj na svoju vnútornú intuíciu. Keď máte dostatok času zamýšľať sa nad sebou a životom, určite pocítite, čo je správne a dobré pre vás a čo vám spôsobuje pocity šťastia a radosti.

 


Zdroje:
Joseph, S. Autenticita. Jak být sám sebou a proč na tom záleží
Charles Duhigg: Sila zvyku 
Templar Richard: 100 zlatých pravidel pro spokojený život

Čítajte viac o téme: Šťastie, Nastavenie mysle
Zdieľať na facebooku