Ekopsychologička P. Gajdošociová: S minimalizmom idú ruka v ruke hodnoty ako pokora a vďačnosť

ekopsychologička Patrícia Gajdošociová
ekopsychologička Patrícia Gajdošociová / Foto: archív PG

Nedávne výskumy ukázali, že minimalizmus vnáša do života ľudí pozitívne emócie. Je tiež zaujímavé, že minimalisti preukazujú nižšiu mieru stresu a úzkosti. Ba čo viac, sú šťastnejší a majú aj kvalitnejšie vzťahy. Na druhej strane, zas materializmus často súvisí s pocitom citovej prázdnoty, osamelosti a nenaplnenosti vo vzťahoch. Kde nájsť balans poradí ekopsychologička Patrícia Gajdošociová. 

 

Základným heslom minimalizmu je, že menej je viac. Minimalizmus hlása ideu, že máme žiť iba s vecami, ktoré nám prinášajú radosť. Zaujímavý paradox ale podľa ekopsychologičky Patrície Gajdošociovej vzniká v tom, že: „cieľom minimalizmu nie je nasilu sa obmedzovať, ale zbaviť svoj domov a život nepotrebných vecí.  Zbaviť by sme sa mali aj tých vecí, ktoré nám prinášajú negatívne pocity. To si často neuvedomíme až dovtedy, kým sa ich nezbavíme.“ 

Zdá sa, že konzumný štýl života nie je už trvalo udržateľný a presahuje svoje limity. Hovorí a, že keby sa čokoľvek stalo, človek by mal byť schopný zbaliť svoje dôležité veci do jedného ruksaka.

 

Robiť veci, ktoré majú skutočný zmysel

Minimalizmus sa nevzťahuje iba na domácnosť, ale aj na vzťahy, návyky a stravovanie. „Jeho cieľom je robiť také veci, ktoré pre nás majú skutočne zmysel. Napríklad jesť potraviny, ktoré sú pre nás prospešné a obklopiť sa iba vecami, ktoré pre nás osobne niečo znamenajú,“ spresňuje ekopsychologička Patrícia Gajdošociová, ktorá v nasledujúcom rozhovore ponúka praktický pohľad a niekoľko odporúčaní, ako mať pomocou minimalizmu spokojnejší život.

 

Súčasný Nemecký teológ Jürgen Manemann povedal, že: "Cez vonkajšiu prázdnotu môže vzniknúť vnútorná plnosť." Niekde ste raz povedali, že je ľahšie praktizovať minimalizmus, keď nemusíme chodiť do práce, nie sme v strese a máme čas robiť vedomé rozhodnutia. Je teda snaha o minimalizmus v bežnom živote iba vzdialeným snom? Ako začať? 

Ak sme v každodennom kolotoči, musíme za deň stihnúť kopu vecí a nemáme čas ani na obed, ťažko sa prinútime rozmýšľať nad tým, že máme žiť ako minimalisti. Musíme preto začať postupne. Vyčleniť si jednu oblasť života, ktorú chceme zlepšiť, pripraviť si konkrétny plán, splniteľné reálne kroky a tie sa snažiť dodržiavať, až kým sa nám nezautomatizujú a potom prejsť do ďalšej oblasti života. 

 

Textár a spevák Juraj Hnilica povedal, že minimalizmus v našej spoločnosti naozaj kedysi bol: „Len sme začali byť zrazu ako spoločenstvo viac a viac náročný. Začali sme si svoje šťastie napĺňať skrz hmotné statky, ktoré mali zaplátať naše ubolené bytie. Minimalizmus je pre mňa jedno z riešení, ako môžeme prinavrátiť rovnováhu do života Zeme a ľudí na nej." Prečo podľa Vás vznikla túžba po minimalizme a ako sa prejavuje? 

Ľudia si začali uvedomovať, ako ich stresuje to množstvo vecí, ktoré vlastnia. Začali pociťovať nižšiu spokojnosť so životom, aj keď im zdanlivo nič nechýbalo. Po nakupovaní drahých a zbytočných vecí sa často dostaví pocit viny, hnevu a strach o tieto veci ešte rastie, pretože viac vecí so sebou prináša aj viac starostí. Nakupovanie ako terapia tiež nezaberá, príjemné pocity sa dostavia len na krátku chvíľu. Ľudia častejšie nakupujú, keď cítia hnev, stres, depresiu, smútok alebo strach, ale nadmerné nakupovanie sprevádzajú aj pocity citovej prázdnoty, osamelosti a nenaplnenia vo vzťahoch. 

 

Je minimalizmus protiváhou k tejto dobe, ktorá je typická materializmom? 

Určite. Minimalizmus má dlhú tradíciu v minulosti, predošlé generácie nevlastnili veľa vecí. Preto, ak teraz máme pocit, že nie sme spokojní so svojím životom, skúšame to vyriešiť pohľadom do minulosti, rozmýšľame nad tým, čo by mohlo fungovať, skúšame to aplikovať do svojho života a sledujeme, či to prinesie nejaké zlepšenie. 

 

Chýba nám vďačnosť za to, čo máme a kde sme?

Ľudia majú s vďačnosťou dlhodobý problém a veľmi často to pozorujeme aj u našich klientov. Vďačnosť môže pomôcť s mnohými nepríjemnými stavmi, ako sú depresie, úzkosti, smútok, pocity beznádeje. Je dobré si každý večer napísať niekoľko vecí, za ktoré sme vďační. Nemusí ich byť veľa, stačí 4-5 vecí. Nemusia to byť ani veľké a bombastické veci. Každý deň sa môžem poďakovať za to, že svietilo slnko, že som mala dáždnik, keď pršalo, že som stihla autobus alebo že som uvarila dobrý obed. 

 

Mininalizmus umožňuje žiť život viac v prítomnosti, tu a teraz a menej sa strachovať o budúcnosť. Výskumy dokazujú, že minimalisti sú šťastnejší, majú vyššiu kvalitu života a vyššiu spokojnosť so životom. 

Je to preto, lebo prežívajú menej stresu a úzkosti, keďže ich nezaťažuje toľko materiálnych vecí, o ktoré sa musia strachovať a neustále sa nimi zapodievať. Majú aj kvalitnejšie vzťahy a cítia sa menej osamelí. Zameriavajú sa viac na zážitky a trávia život aktívnejšie, čo im umožňuje skúmať, v čom sú dobrí, uvedomiť si svoje potreby, túžby a ciele a nájsť si nové záujmy. 

 

Minimalizmus sa snaží reflektovať niektoré pálčivé otázky dneška - ekologické, etické, ekonomické. Ale zas treba povedať, že zredukovať imanie na minimum, neurobí človeka automaticky šťastným. Aké miesto v tejto premise majú hodnoty – pokora, vďačnosť? 

S minimalizmom idú ruka v ruke a navzájom sa ovplyvňujú. Keď začneme s minimalizmom, možno si uvedomíme, že ku šťastiu nám stačí málo a že vlastne máme všetko, čo potrebujeme. Minimalizmom si pestujeme aj našu vďačnosť a pokoru. Pokorní ľudia majú lepšie sebapoznanie, vzdelávajú sa a pracujú na sebe, lebo poznajú svoje silné a slabé stránky. Toto sa odráža aj na kvalite ich vzťahov, lebo vedia dobre prejaviť štedrosť, ústretovosť a vďačnosť. 

 

Chýba nám vďačnosť a pokora v zmysle spokojnosti s tým, čo máme a kde sme?

Nikdy nemôžeme byť skutočne vďační bez pokory. Pokora je živnou pôdou vďačnosti. 

 

Minimalizmus sa však dá realizovať aj v pracovnej oblasti. Sme zahlcovaní množstvom informácií, ktoré náš mozog musí denne spracovať. Nie je vôbec jednoduché zachovať si ten správny balans. Čo by ste poradili a odporučili zo svojej praxe, Vy? Ako sa minimalizmus prejavuje v pracovnej rovine a ako si vďaka minimalizmu nastaviť hranice v práci? 

Podľa výskumov, sú minimalisti sebavedomejší než materialisti a majú lepší sebaobraz. Lepšie sa dokážu sústrediť na veci, ktoré si vyžadujú ich plnú pozornosť. Tiež majú lepšiu sebadisciplínu, sú produktívnejší než materialisticky založení ľudia. Dobré je zbaviť sa vo svojom bezprostrednom okolí zbytočných a rozptyľujúcich vecí. No najdôležitejšie je prestať praktizovať multitasking. Multitaskingom porušujeme všetky pravidlá minimalizmu a rozhodne ničomu neprospieva. Sústrediť sa len na jednu konkrétnu vec a vydať zo seba to najlepšie, je dobrá cesta ako v práci začať praktizovať minimalizmus. A to neplatí len pri pracovných úlohách. Stačí si  napríklad odložiť mobil, keď som s kolegyňou na káve alebo obedujem, sústrediť sa len na veci, ktoré robím tu a teraz, plne si uvedomovať prítomný okamih a zbierať body vďačnosti, ktoré si večer zapíšem do denníka. 

 

Pozrime sa na filozofiu minimalizmu z praktickej roviny. Reklama na nás útočí z každej strany, napríklad v oblasti módy. Nie je vôbec jednoduché odolať nutkaniu kúpiť si niečo nové na seba, keď sú sezónne výpredaje. Ako to zvládnuť? 

Treba sa zastaviť a uvedomiť si, prečo vlastne danú vec chcem. Možno nás prekvapí, že väčšinou ide o negatívne pocity, ktorých sa chceme nakupovaním zbaviť. Môžeme si spomenúť na náš posledný takýto nákup a ako sme sa po ňom cítili. Ako dlho trvala naša radosť z danej veci? Ako dlho bude asi trvať teraz? Nebudem sa skôr na seba hnevať, že som minula veľa peňazí?  Mali by sme radšej staviť na iné druhy pomoci, ako je blízkosť, interakcie s ľuďmi, ktorých máme radi, alebo vyhľadať aj pomoc psychológov, ktorí vedia poradiť, ako zvládať negatívne emócie. 

 

Existuje nejaká jednoduchá rada, alebo záverečné odporúčanie, ako sa dá naučiť minimalizmu a aplikovať ho v živote? 

Treba sa snažiť pochopiť svoje pocity ohľadom vecí, ktoré nás obklopujú a samých seba sa opýtať, aký z nich máme pocit, či spĺňajú naše potreby, alebo ako by sme najlepšie využili svoj čas, energiu a peniaze.

 

A na záver niekoľko praktických tipov, ako začať s minimalizmom. Na začiatok stačí, ak si vyberiete iba jednu oblasť a začnete zľahka a postupne. Menej je niekedy viac a platí to aj v prípade minimalizmu. 

 

Tip č. 1 – oblasti, kde sa dá praktizovať minimalizmus 

  • Domácnosť
  • Vzťahy
  • Návyky
  • Stravovanie

 

Tip č.2 – Ako si poradiť s množstvom dokumentov 

Uskladňovať papierové faktúry, bločky, šeky a zmluvy aj niekoľko rokov dá zabrať. Vyskúšajte elektronické zálohovanie dokumentov. Šetríte svoj čas, priestor a  poďakuje sa vám aj príroda. A naviac. Všetky potrebné doklady máte tak stále so sebou. Mimochodom, začať môžete aj tým, že si v potravinách požiadate o elektronické zasielanie účtenky za nákup. 

 

Tip č. 3  – Ako sa zbaviť nepotrebného oblečenia

  • Výborným pomocníkom pri zbytočnom hromadení nepotrebného oblečenia sú tzv. kapsulové šatníky. V princípe ide o to, že v skrini máte iba pár kusov oblečenia, ktoré sa dajú ľahko kombinovať s tými ostatnými.
  • Oblečenie si pravidelne trieďte. Ideálnymi ročnými obdobiami sú jar a jeseň. Prebytočného oblečenia sa ľahko zbavíte a ešte aj zarobíte, predajom cez rôzne aplikácie, alebo ich jednoducho darujte cez kontejnery na oblečenie či odneste na charitu.
Čítajte viac o téme: Rozhovory, Minimalizmus
Zdieľať na facebooku