Materská dovolenka nie je pracovným hendikepom. Skúsenosti matiek môžu mať pre zamestnávateľa veľkú hodnotu

Zľava: Eva Šnircová a  Lenka Hlinková
Zľava: Eva Šnircová a  Lenka Hlinková / Foto: archív

Matky, ktoré sa vracajú na trh práce po materskej majú vyššiu pridanú hodnotu pre svojho zamestnávateľa, než pred materskou. Získali nové zručnosti a skúsenosti. Majú perfektne zvládnutý time management, senioritu v rozhodovaní, aj multitasking. To je len zlomok z toho, čo matka získa na materskej „dovolenke“. 

 

Napriek tomu si pri hľadaní práce po materskej väčšina žien neverí, valcujú ich očakávania od okolia i tie vlastné. Ženy po materskej často robia kompromisy v oblasti odvetvia, platu alebo pracovných podmienok. Dlhšia pauza z pracovného prostredia poriadne zatrasie ich profesným sebavedomím. Ako to najlepšie zvládnuť poradia dve ženy, ktoré si touto cestou samy prešli. Eva Šnircová, ktorá je biznismentorka a Lenka Hlinková, kariérna poradkyňa a šéfka Lean In Slovensko. 

 

Dieťa je dar a materstvo nie je prekážka pri hľadaní práce

Mať dieťa je darom a má ďalekosiahly význam pre matku, rodinu aj spoločnosť. Starostlivosť o deti, domácnosť aj celú rodinu je síce rutinná, na druhej strane dokáže naučiť mnohým veciam a žena získava nové zručnosti. „Nech už je čas materskej dovolenky akokoľvek dlhý, je vnímaný ako akési zdržanie, či pauza, ktorá ženu poznačí,“ myslí si biznismentorka a kariérna poradkyňa, Eva Šnircová. A práve toto sa veľmi zreteľne prejaví pri návrate do práce. Žena zápasí takpovediac na dvoch frontoch a vôbec si neverí. Bojuje nielen s pochybnosťami o sebe, ale aj s pochybnosťami jej potenciálnych zamestnávateľov a celého okolia.

 

Materská pomáha aj profesionálnemu rastu

Kvôli predsudkom, ktoré nemajú racionálny základ, nálepkovaniu a škatuľkovaniu, ktoré s obľubou ľudia robia, sa môže stať, že žena po materskej dovolenke dostane označenie „tabula rasa“ – nepopísaný list. Toto je ale podľa mentorky Evy Šnircovej jeden veľký omyl. Pracujúca žena po materskej dovolenke je omnoho efektívnejšia, praktickejšia a odvážnejšia ako kedykoľvek predtým. 

„Má perfektne zvládnutý timemanagement, prioritizáciu, multitasking, rozmýšľanie v súvislostiach, efektívny setting processing a ďalšie.“ 

Na podceňovanie nie je žiaden dôvod, lebo novozískané zručnosti sú presne tie, ktoré nájdu uplatnenie v každom zamestnaní. Mimochodom, mnohé z týchto požadovaných zručností nájdete v každom pracovnom inzeráte. Je čas zmeniť optiku, ako ženy vracajúce sa na trh práce na seba nazerajú. Podľa Evy Šnircovej to, čo žena ešte nemá celkom zvládnuté je nielen spoznanie tejto slovnej zásoby, ale aj zapracovanie na vlastnej seba prezentácií a sebavedomí. „Je vhodné doplniť si tieto nové zručnosti do svojho životopisu a pomyselne ich s „odvahou predať“ pracovnému trhu. Tomu sa musí po materskej dovolenke každá žena naučiť.“ 

 

Príklady nových zručností získaných počas materskej:

  • sebadisciplína
  • multitasking
  • efektivita a časový manažment
  • lepšia organizovanosť a koncentrácia
  • seniorita v rozhodovaní
  • krízový manažment atď. 

 

Aj popri materských povinnostiach pomáha vyčlenený čas len pre seba vyjsť zo začarovaného kruhu starostlivosti o domácnosť. Dopriať si čas na vzdelávanie a sebapoznanie. Bez výhovoriek. Dobrú službu ženám na materskej urobia slúchadlá v ušiach. Počas kočíkovania, žehlenia či varenia môžu počúvať obľúbené audio knihy, podcasty, alebo prednášky, ktoré sú navyše aj voľne dostupné. „Môžu tiež kontaktovať rôznych poradcov v oblasti rozvoja kariéry alebo podnikania. Skrátka ZAUJÍMAŤ SA,“ odporúča Eva Šnircová a tiež ponúka niekoľko praktických tipov sebarozvoja: 

  • Sledujte webináre.
  • Zapájajte sa do rôznych skupín na sociálnych sieťach.
  • Testujte svoje preferencie.
  • Objavujte nové svety a obohaťte vlastnú mozaiku nového života rodiča.

 

Len máloktorá rodina si vystačí s jedným príjmom

Prečo tak veľa žien po návrate do práce z materskej „dovolenky“ – neraz aj cyklickej, zápasí s pocitom, že je na pracovnom trhu „tabula rasa“ a že si takmer vôbec neverí? Podľa šéfky Lean In Slovensko, Lenky Hlinkovej, viaceré prieskumy navyše ukázali, že materstvo v životopise žene uberá na pravdepodobnosti zamestnať sa a tak ženy po materskej často robia kompromisy v oblasti odvetvia, platu alebo pracovných podmienok. 

 

Dlhšia pauza z pracovného prostredia zatrasie profesným sebavedomím, no človek len tak rýchlo nezabudne, čo sa naučil. „Je škoda, že naša spoločnosť si vo všeobecnosti necení materstvo viac a berie ho ako pracovnú prekážku. Pritom je to nádherný čas investovaný do novej generácie,“ objasňuje Hlinková s tým, že: “Napriek tomu, že je to protizákonné, desiatky žien, s ktorými pracujeme, nám potvrdzujú, že niektorí zamestnávatelia sa na vek a chorobnosť detí na pohovoroch stále pýtajú, vrátane plánov mať ďalšie deti.“

 

Pomôcť môže podľa Hlinkovej napríklad aj zmena prístupu štátu k matkám a všeobecne rodinám vo forme lepších zákonov. Tie zas podporia zlaďovanie súkromného, rodinného a pracovného života. Napríklad dnes sa žene na materskej, ak plánuje ďalšie dieťa, neoplatí pracovať medzičasom na čiastočný úväzok, pretože druhá materská sa jej bude počítať z nižšieho základu. Ak nepracuje, druhá materská sa jej ráta z predpokladanej mzdy na základe príjmu pred prvým dieťaťom. „Situácia na Slovensku je pritom taká, že len máloktorá rodina si vystačí s jedným príjmom,“ dodáva šéfka Lean In Slovensko, L.Hlinková.

 

Hľadať novú prácu si treba ešte počas materskej

Mentorka Eva Šnircová odporúča ženám na materskej dovolenke, aby si hľadanie práce nenechávali na poslednú chvíľu a začali sa rozhliadať zhruba rok pred skončením materskej. Ak sa žena chce vrátiť na to isté miesto, je dobré začať komunikovať so zamestnávateľom. Ak sa žena nechce alebo nemôže vrátiť k tomu istému zamestnávateľovi, mala by začať podnikať kroky k sebapoznaniu a sebarozvoju,“ radí Eva Šnircová.

 

Tipy na lepší sebarozvoj 

  • Čo chcem robiť?
  • Aké aktivity je k tomu potrebné spraviť?
  • Koho k tomu potrebujem? /mentor, kouč, .../

 

Životopis vám otvorí dvere na pracovný pohovor

Dajte si záležať na svojom životopise a poriadne ho prekopte. Pozor na to, aby nebol príliš dlhý, stačia dve strany. Dbajte na to, aby bol aktuálny a dokázal zaujať. Napríklad aj nápaditou grafikou. Životopis nie je len formalitou, ale podľa Evy Šnircovej dokonca „vyššou formou rodného listu. Predtým, ako si ho každý napíše, by mal uvažovať nad tým, či jeho obsah súznie s novými preferenciami kariérneho smerovania.“

 

Ako napísať lepší životopis: 

  • zvoľte aktuálnu a profesionálnu fotografiu
  • maximálne 2 strany
  • pridajte svoj profil s konkrétnymi kľúčovými slovami pozície, na ktorú sa hlásite
  • pdf. formát je lepší, než klasický word
  • stavte na zaujímavejšiu grafiku 
  • dbajte na estetiku a gramatiku

 

Kvalitný životopis vám otvorí dvere, ale seba prezentácia ponúkne príležitosť!  Veľmi často sa u žien po materskej objaví frustrácia z toho, že hoci poslali desiatky životopisov, nikto sa im z firiem neozval. Jednoducho zapadli prachom. Platia 3 zlaté pravidlá. 

 

Tipy, ako napísať dobrý životopis

1. Odlíšte sa od konkurencie a stojte si za tým, čo viete.

2. Napíšte zrozumiteľný životopis, ktorý zaujme aj grafikou. 

3. Pripravte si video alebo audiovizitku. 

 

Odborníci radia, aby ste nereagovali hromadne rovnakým životopisom. Poctivo si prečítajte inzerát a vnímajte kľúčové slová, ktoré sú obvykle v požiadavkách na zamestnanca. „Neodporúčam do starého životopisu doplniť iba: tri roky materská dovolenka, a bezhlavo ho posielať na každú voľnú ponuku na pracovných portáloch,“ odporúča Eva Šnircová. 

Odlíšte sa od konkurencie premyslenou, avšak pravdivou formuláciou toho, čo ovládate. Zručnosti predsa nadobúdame počas celého života. Je len potrebné ich správne pomenovať a byť v životopise zrozumiteľná. Nebáť sa, nehanbiť sa a byť odvážna.

Kedy je vhodný čas na zamestnanie po materskej dovolenke? „Nikdy!“, znie prekvapujúca odpoveď Evy Šnircovej s tým, že: „Žena bude mať vždy pocit, že dieťa je stále malé a potrebuje jej starostlivosť. Pravda je taká, že deti nás potrebujú celý život. Mať deti je záväzok na celý život.“ 

 

Aj zamestnávatelia môžu matkám uľahčiť opätovný návrat do práce po materskej. Napríklad pri zavádzaní flexibilných úväzkov a pohyblivej pracovnej doby, ak to charakter práce umožňuje. Je dobré udržiavať so zamestnankyňami kontakt aj počas materskej dovolenky, sprístupniť im možnosť vzdelávať sa, zúčastňovať sa na teambuildingoch atď. „Ženám sa postupným nábehom do práce sebavedomie zvýši, ale určite im pomôže, ak majú možnosť si svoje zručnosti pred návratom oprášiť, prípadne si doplniť tie aktuálne žiadané na trhu práce alebo vo svojej profesii,“ radí šéfka Lean In Slovensko, Lenka Hlinková.

 

Eufória zo získania pracovného miesta a nástupu do pracovného kolobehu časom vyprchá a premotivovaná matka tak môže rýchlo vyhorieť. Aby sa tak nestalo hneď po nástupe do práce, netreba mať veľké oči a jasne si zadefinovať svoje potreby a hranice. Ideálnou voľbou je začať flexibilnejšie, hoci aj čiastočným úväzkom, či kombináciou s homeoffice. 

Ženám, ktoré sa vracajú späť do práce, biznis mentorka a kariérna poradkyňa, Eva Šnircová radí, aby si vytvorili nový systém organizácie svojho času. Netreba sa báť zapojiť všetkých členov domácnosti, prerozdeliť úlohy a nezabúdať pritom na otvorenú komunikáciu. Niekoľko jej odporúčaní nájdete aj tu:

  1. Zvážte náročnosť pracovnej pozície. 
  2. Neberte si veľké sústo a väčšie výzvy nechajte na neskôr.
  3. Nepúšťajte sa do nových projektov, ktoré si vyžadujú fyzickú prítomnosť a veľkú mentálnu kapacitu.
  4. Postarajte sa aj o seba. 
  5. Naučte sa požiadať o pomoc doma aj v práci. 
  6. Doprajte čas sebe, manželovi aj deťom. 

 

Mamy, ktoré majú ambíciu vrátiť sa do práce, sú často spokojnejšie. S nástupom do práce sa mení aj zabehnuté fungovanie v rodine. Stále viac partnerov chápe, že domáce práce a starostlivosť o deti nemôže ostať len na pleciach ženy, tobôž, ak už tiež chodí do práce. Deliť sa o tieto úlohy je pre pracujúci pár kľúčové. 

 

„Výčitky možno prídu, občas ich má asi každý pracujúci rodič. No dieťa nás 24 hodín denne potrebuje len do istého veku, neskôr je našou úlohou, ako rodičov, viesť deti v láske k samostatnosti a ľudskosti. A pritom nezaváži len kvantita, ale najmä kvalita spoločne stráveného času,“ tvrdí šéfka Lean In Slovensko, Lenka Hlinková s tým, že: „Mamy, ktoré majú ambíciu vrátiť sa do práce, sú často spokojnejšie. Ak sa im napríklad vďaka čiastočnému úväzku podarí skĺbiť prácu aj rodinu, prispieva to k harmónii v domácnosti. Milujúci sa rodičia sú pre dieťa pôda, na ktorej stojí jeho malý svet.“ 

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku