Odkladáte deťom peniaze do prasiatka? Robíte chybu! Ak budete robiť toto, ušetríte oveľa viac

Redakcia
Sponzorovaný článok
Ak odkladáte deťom peniaze na budúcnosť, nie je jedno, akým spôsobom to robíte.
Ak odkladáte deťom peniaze na budúcnosť, nie je jedno, akým spôsobom to robíte. / Foto: Pexels

Sporíte peniaze deťom doma do prasiatka? Zabudnite na tento zvyk. Ak im chcete našetriť naozaj zaujímavú sumu peňazí, kým vyrastú, tejto tradície sa rýchlo zbavte.

 

Štart do života je dnes pre mladých ľudí náročný. Ceny vlastného bývania sa šplhajú do astronomických výšok, vysokoškolské štúdium tiež nie je úplne zadarmo a nemalé sumy treba platiť všade, kam sa otočia. Akákoľvek finančná pomoc od rodičov je preto pre mladých pri vstupe do dospelosti viac ako vítaná. 

 

Väčšina rodičov na budúcnosť detí myslí

Môže sa zdať, že pri dnešných vysokých životných nákladoch a nízkych platoch dokáže odkladať peniaze pre deti len málo rodičov. Realita je však omnoho priaznivejšia. Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne odkladá peniaze na budúcnosť svojich detí až 74 percent rodičov, pričom viac ako polovica z nich dá takto bokom každý mesiac 20 až 60 eur. Keď sa k tomu pridajú finančné dary od rodiny na rôzne sviatky, časom sa z toho môže vytvoriť kvalitná finančná rezerva na prvé samostatné kroky bez rodičov. 

 

Ako s odkladanými peniazmi naložiť? 

Ak sa rozhodnete sporiť na budúcnosť detí aj vy, vkladanie do prasiatka či na bežný účet nie je práve tá najšťastnejšia voľba. Nielenže sa peniaze nezhodnocujú, ale inflácia vás za roky takéhoto sporenia pripraví o nemalú hodnotu. Našťastie, existujú spôsoby, ako sa tomu vyhnúť a zachrániť z hodnoty svojich peňazí o niečo viac. Stačí, ak si v banke vyberiete vhodný investičný alebo poistný produkt.

Ak by ste napríklad odkladali do banky na investičné sporenie mesačne 30 eur po dobu 18 rokov pri priemernom ročnom zhodnotení 5 percent, mali by ste na konci sporenia našetrenú sumu 10 520 eur. Znamená to, že výsledná suma by bola o niekoľko tisícok vyššia ako to, čo ste reálne odložili bokom.  Naopak, pokiaľ by ste sporili na bežnom účte, kde sú úrokové sadzby aktuálne blízke nule, výsledná suma by mala práve kvôli inflácii nižšiu hodnotu.

 

1. Pravidelné sporenie investovaním

Častým riešením, po ktorom rodičia siahajú, je pravidelné investovanie do podielových fondov. Je potrebné začať čo najskôr, ideálne hneď po narodení dieťaťa Pri takomto dlhšom sporení sú vhodnou voľbou dynamické akciové fondy, ktoré vedia priniesť výrazne vyššie výnosy. Ak si nie ste istí, či chcete všetky odkladané peniaze investovať v dynamických fondoch, zvoliť si môžete aj kombináciu produktov, teda časť odkladať na dlhodobé sporenie a druhú časť na krátkodobé, viac konzervatívne riešenie.

 

2. Životné poistenie so sporením

Ďalšou možnosťou je životné poistenie s investičnou zložkou. V tomto prípade treba mať na pamäti, že nesporíte celú sumu, ktorú dieťaťu odkladáte, ale iba jej časť. Zvyšná časť sumy je použitá na platenie poistného krytia pre prípad nepredvídanej udalosti.  Poistenie tak navyše poskytuje finančnú ochranu v prípade, ak napr. dieťa utrpí úraz, zlomeniny, závažné ochorenie alebo potrebuje hospitalizáciu. Peniaze z prípadného poistného krytia tak vie rodič využiť na akékoľvek výdavky spojené s liečbou a nemusí siahať na úspory rodiny.

 

Nezabudnite, že čas je dôležitý

Pri sporení na budúcnosť dieťaťa dlho neváhajte, pretože dôležitým faktorom je čas. A platí, že čím dlhšie sporíte, tým lepšie. Hoci sa vám môže zdať, že po narodení detí nemáte veľa financií nazvyš, aby ste odkladali peniaze na ich ďalekú budúcnosť, napriek tomu začnite aj s malými sumami. Môžete odkladať 20 eur mesačne a časom si sumu zvýšiť podľa toho, ako vám to vaše možnosti dovolia. Dôležité je začať čo najskôr, využiť výhodu času a kým deti vyrastú, budú mať vďaka vám v rukách zaujímavý obnos peňazí. Financie sa im určite hodia pri vysokoškolskom štúdiu, sťahovaní do väčšieho mesta či do zahraničia za štúdiom alebo za prácou, prípadne pri zakladaní rodiny. 

Finanční experti odporúčajú ako ideálny scenár investovať s vedomím, že na peniaze nesiahnete až do dospelosti dieťaťa. Len v takom prípade dosiahnete maximálne možné zhodnotenie svojich úspor. 

Zdieľať na facebooku