Na budúcnosť dieťaťa treba začať sporiť už dnes

Sponzorovaný článok
Sporiť na budúcnosť dieťaťa by sme mali začať čo najskôr.
Sporiť na budúcnosť dieťaťa by sme mali začať čo najskôr. / Foto: Shutterstock

Výber zamestnania a profesijnej dráhy nie sú jediné problémy mladých ľudí, ktorí práve doštudovali. Na štart do života a zabezpečenie aspoň základného zázemia sú potrebné značné financie, tie však nepadnú zo dňa na deň „zo stromu“. Je preto dôležité plánovať a so sporením začať už dnes. Podľa prieskumu Slovenskej sporiteľne odkladá peniaze na budúcnosť svojich detí  až 74 percent rodičov, pričom viac ako polovica z nich dá takto bokom každý mesiac 20 až 60 eur.

 

Nasporené finančné prostriedky môže dieťa potrebovať ešte skôr, ako ukončí štúdium. Vysokoškolské vzdelanie u nás zaťaží rodičov sumou vo výške zhruba 15-tisíc eur, pričom zahraničné vysoké školy sú ešte náročnejšie. Najlepšie univerzity si môžu vypýtať aj viac ako 100-tisíc eur. Nedovoľte, aby nepripravenosť zabránila rozvoju talentu vášho potomka a prišiel o nádejnú budúcnosť. Vyberte vhodný produkt ešte dnes, z palety životného poistenia či pravidelného sporenia.

 

Inflácia nešetrí ani usporené sumy

Ak by sme odkladali mesačne 30 eur po dobu 18 rokov pri priemernom ročnom zhodnotení 5 percent, mali by sme na konci sporenia našetrenú sumu 10 520 eur. Ak však započítame 2-percentnú ročnú infláciu, reálna hodnota v prepočte na dnešné ceny bude okolo 7300 eur. Inflácia tak z našich peňazí odhryzne zhruba štvrtinu. Tomuto negatívnemu javu sa dá vyhnúť zvolením správneho investičného, prípadne poistného produktu.

 

 

Pokiaľ je naším zámerom len odkladať peniaze bez poistenia, ideálnym riešením je pravidelné sporenie do podielových fondov. Tie si zvolíme podľa toho, či chceme investovať po dobu viac ako desiatich rokov alebo kratšie. Pri dlhšom sporení sú ideálnym riešením dynamické fondy, ako napríklad akciové trhy. Na druhej strane pri kratšom časovom horizonte sú vhodnejšie konzervatívne fondy. Tie so sebou nesú menšie riziká, hoci aj výnosy sú v porovnaní s akciami menšie. Výnosy ovplyvňujú aj súvisiace poplatky.

 

Ďalšou alternatívou je životné poistenie so sporiacou, prípadne investičnou zložkou. V tomto prípade sa nesporí celá suma, ktorú dieťaťu odkladáte, ale len časť, keďže druhá časť je použitá na platenie poistného krytia pre prípad nepredvídanej udalosti. V rámci investičnej časti si môžete vybrať v závislosti od ponuky konkrétnej poisťovne či už garantované zhodnotenie, alebo investovanie do podielových fondov. 

Pri sporení pre deti je veľkou výhodou čas. Môžeme odkladať nízke sumy vo výške 20 až 30 eur mesačne, a kým potomkovia dospejú, budú mať odložený zaujímavý finančný „vankúš“. Ten im pomôže pri štarte do vysokoškolského života, prípadne pri budovaní kariéry alebo zakladaní rodiny.

Ak vás zaujíma, ako najlepšie šetriť na budúcnosť svojho dieťaťa, alebo chcete len skontrolovať výhodnosť vášho existujúceho riešenia, neváhajte sa obrátiť na svojho poradcu alebo navštívte ktorúkoľvek pobočku Slovenskej sporiteľne.

Zdieľať na facebooku
Tag 1. "text!...!investalk-sporenie-deti!...!...!..." (Line Item: display!all!fix!fix!eduworld!eduworld.sk!aw!00_00!bro!...!team1!man1!#7991, Size: 0x0, Type: Link)