Na čo má vaše dieťa nadanie? Ako to odhaliť a ako ho v tom podporovať?

  Ilustračná foto: Bigstock

Máte doma škôlkara a zamýšľate sa nad tým, že by ste chceli rozvíjať jeho talent? Sú záujmové  kurzy pre deti pre nich záťažou alebo dokážu vhodne podporiť ich nadanie? Ktorý talentový krúžok je pre vašu ratolesť ten najsprávnejší? Kedy prihlásiť deti do záujmových aktivít tak, aby ste  ich nepreťažili?

Nová generácia je orientovaná na dynamiku, rýchlosť, výsledky a cieľ. Často sú tieto deti precitlivené, hyperaktívne, avšak sú viac pripravené na úspech, než generácie pred nimi. V praxi sa ukazuje, že „pomalosť“ sa nenosí. Žijeme v dobe s dôrazom na dosahovanie najvyšších výkonov a aj naše deti k tomu od útleho detstva vedieme. Niektoré sa s tým vyrovnávajú dobre, no sú i také, ktoré to naopak môže veľmi vyčerpávať. Ako zaistiť našim deťom právo na úspech a zároveň chrániť citlivú dušu pred náročnosťou tejto spoločnosti? Nájdite a podporte jeho talent, vďaka ktorému uspeje.

 

Spoznajte, čo by chcelo vaše dieťa

Každé dieťa je výnimočné v niečom inom a nikto nepozná vaše dieťa lepšie ako vy sami.  Staňte sa preto vnímavými pozorovateľmi formujúcej sa osobnosti vášho dieťaťa, aby ste odhalili to, čo je pre neho to správne. Hovorí sa, že úspešný človek môže byť iba ten, ktorý robí to, čo miluje a čo ho napĺňa. Práve z tohto dôvodu je v akomkoľvek veku dieťaťa potrebné rozvíjať jeho nadanie a talent alebo jednoducho všetko to, čo vaše dieťa robí s radosťou.

Často však dnes pozorujeme u rodičov, že deti prihlasujú na záujmové krúžky a kurzy podľa toho, čo milujú rodičia alebo čo pokladajú za potrebné u svojich detí rozvinúť. Hľadajú ich slabé miesta a snažia si ich „podchytiť.“ Nie vždy je to však dobrý pohľad na vec. Oteckovia sa neraz snažia dať citlivých chlapcov na bojové umenia, aby podporili ich mužnosť. Mamičky zase tlačia svoje nezbedné dievčatá, ktoré najradšej kopú na ihrisku s chlapcami do lopty na tanec. Niekto sa zase snaží svoje bojazlivé dieťa, čo má strach z výšok, presvedčiť, že gymnastika je ten najúžasnejší šport, pretože on sa jej roky venoval a iný zase tlačí extrémne živé dieťa k hre na husle. To všetko sú každodenné prípady nešťastného premýšľania rodičov, akým smerom by svoje dieťa mohli podporiť.

„Je to pre dieťa zväčša veľké trápenie,“ tvrdí Marek, ktorý už roky trénuje deti futbal. „Už aj také malé dieťa sa snaží splniť očakávania rodičov, ktorých nadovšetko miluje. Má strach, aby nesklamalo, nestratilo ich priazeň. Bojuje vo svojom vnútri so svojou nešikovnosťou, apatiou k futbalu, vecami, na ktoré vôbec nemá predpoklady, ambíciami rodičov a v konečnom dôsledku aj s tým, že deti v tíme chcú jednoducho vyhrávať a ono je tým „slabým článkom“ tímu. Dieťa má pritom talent na kreslenie, miluje si ticho čítať a stavať stavebnice. Rodičia to však ignorujú. Očakávajú viac. Veľa krát sa riadia tým, čo by chceli oni, čo robia iné deti z triedy a pod. Takýto výber krúžku považujem jednoznačne skôr za škodlivý. Dieťaťu neprináša žiadny osoh, práve naopak.Cíti sa neuveriteľne pod tlakom.“

 

Cesta pozorovania a porozumenia

Ako odhaliť nadanie vášho budúceho hudobníka, speváka, maliara, fotografa či športovca? Keď dieťa rastie, je potrebné ho motivovať, chváliť a prejavovať mu dôveru. Vtedy sa v ňom budú rozvíjať všetky stránky  jeho osobnosti prirodzene. Časom sa ukáže, k čomu začne inklinovať. Ak má vaša ratolesť na niečo nadanie, vaše okolie, učiteľka v škôlke či lektorka skupinového krúžku si to zaručene všimne.

 

Rodičom pri výbere krúžku zväčša vlastná intuícia napovie dobre. Ak si však sami nie ste istí, porozprávajte sa s učiteľkou v škôlke, ktorá vás môže usmerniť a povedať vám, ako sa dieťa správa v tíme. Či je pre dieťa vhodnejší individuálny alebo skupinový šport alebo niečo úplne iné kreatívne. Ak si vaši najmenší radi pospevujú alebo sa pri každej veselej pesničke pustia do temperamentných pohybov – skúste dieťa prihlásiť na spevácky či tanečný krúžok. Podporujte talent, ale nič nevnucujte a neprikazujte. Ako rodičia často robíme neuvedomky chyby. Naša vlastná predstava o priebehu života nášho potomstva môže udupať jeho skutočný potenciál. Nemusíte byť v strese, že sa s výberom krúžku dieťaťu  v predškolskom veku úplne netrafíte. Je úplne prirodzené, že si spoločne môžete vybrať aj niečo, čo mu časom úplne nesadne, prípadne nájde o rok, o dva nadšenie z inej činnosti. Podstatné je nenútiť ho alebo nemanipulovať do niečoho, o čo záujem od začiatku samé neprejavuje.

 

Kedy začať navštevovať krúžky a kluby?

Kedysi existovali len centrá voľného času určené pre školopovinné deti. Dnes môžete plávať v bazéne už s novorodencom, alebo navštevovať Montessori kluby už od 10 mesiacov dieťaťa, kde sa kladie dôraz na aktivity zamerané na rozvoj zmyslov, v spolupráci s rodičmi. Predstavte si množstvo predmetov, určené na prenášanie, lepenie, skladanie, presýpanie, ktoré rozvíjajú hrubú a jemnú motoriku, koordináciu a koncentráciu u detí. Otázka znie, či si takúto klubovňu skonštruovať aj doma s kamarátmi a kamarátkami vašej plienkovej ratolesti. Správny čas je skrátka vždy. Je tu však jeden rozdiel. Kým dieťa nechodí do školy, talent je možné rozvíjať pomocou hry.

 

Ktorý je ten správny?

Centrá voľného času, umelecké školy, kluby, kurzy majú v ponuke hotovú dimenziu zoznamov voľnočasových aktivít. Stačí si po spoločnej komunikácii s budúcim krúžkarom len vybrať. Možností a zameraní  je veľa: prírodovedecké a technické, pohybové, športové, turistické krúžky, dramatické, čaro rozprávok, jóga pre najmenších, šikovné ručičky, modelársky, či výtvarný klub.

 

Umelecký krúžok

Dieťa môže byť napohľad temperamentné, ale pri tvorení (kreslení, maľbe) sa tvári podivne ticho ako malý intelektuál? Skúste sa spolu pozrieť do dielničky na niektorú z umeleckých škôl. Sami spozorujete, či sa budú všetky štetce, farby alebo hlina páčiť budúcemu kreatívcovi. Hranie na hudobný nástroj dodá vášmu dieťaťu disciplínu a umelecké cítenie. Veľké obecenstvo vaše dieťa priam zbožňuje a všimli ste si, že si pýta potlesk? Možno máte doma budúcu hviezdu, ktorej svetom môžu byť divadelné dosky.

 

Pohybový, športový alebo tanečný krúžok

Ak váš malý človiečik nie je na šport, zbadáte to skoro. Futbal ho baví len dovtedy,  pokiaľ vyhráva a dokonca aj vtedy ho bez problémov vymení za prezeranie obrázkovej knižky? Zamietnite vtedy túto alternatívu. Máte doma budúceho atléta, ktorý neobsedí a vlastne ste ho v poslednom čase nevideli kráčať, iba behať? Vidíte rozžiarené oči svojho dieťaťa, keď si obuje svoje ozajstné futbalové kopačky, alebo keď tancuje v rytme samby? Alebo máte skúsenosť, že sa vie bez problémov ponárať a pod hladinou je ako doma? Z vody nechce vyjsť, iba ak mu nasľubujete „hory-doly“? Podporte ho v rozvoji plávania.

 

Jazykový kurz

Dnes sú na trhu ponúkané jazykové kurzy pre deti už od  útleho života dieťaťa. Možno ste s dieťaťom chodili na tento kurz spolu. Nuž, bola by škoda nepokračovať vo vzdelávaní jazyka. Počet jazykov v jeho slovnej zásobe nie je dôležitý. Ak sa dokáže na hodine angličtiny veľa naučiť o zvieratkách, zahrať sa pritom, zaspievať si a nepocíti nátlak z učenia, môžete v tom pokračovať.

 

Buďte ostražití k varovným signálom

Všimli ste si, že vaše dieťa sa po kurze vracia domov akoby bez nálady? Situáciu sledujte. Komunikujte o jeho nevyjadrených pocitoch z krúžku, prostredia, spolužiakoch a hlavne spoločne analyzujte, ako sa pri činnostiach cíti a možno prídete na to, prečo. Ak zistíte, že nejde o obyčajnú únavu alebo lenivosť, s dieťaťom sa porozprávajte. Možno to bude len spôsobené obdobím zaťaženia, adaptačnou fázou, alebo nejakým spolužiakom z krúžku. Ak však začne odmietať chodiť na krúžok s odôvodnením, že ho to nebaví a nejde len o spomínané príčiny, vtedy je dobré dohodnúť sa s pedagógom kurzu na krátkej prestávke. Nikdy dieťa do aktivity nenúťte a netlačte ich do svojich nesplnených túžob alebo vašich predstáv o nich samých. Myslite na to, že keď to nejde teraz, pôjde to inokedy a dieťa svoju vášeň pre niečo prejaví. Dieťa motivujte a čakajte na kvetnaté obdobie. Určite raz príde...

 

Čítajte viac o téme: Voľný čas, Kurzy | Školenia, Nadané deti
Zdieľať na facebooku