Najkrajšie ZOO na Slovensku i v jeho blízkom okolí

Spoznajte najzaujímavejšie zoologické záhrady u nás i našich blízkych susedov.
Spoznajte najzaujímavejšie zoologické záhrady u nás i našich blízkych susedov. / Zdroj: Pexels

Zoologické záhrady sú často zážitkom nie na deň, ale na celý život. Vybrali sme pre vás tie najkrajšie na Slovensku a v jeho blízkom okolí. Každá sa snaží ponúknuť niečo iné a láka svojou originalitou či históriou. V dvanástich zoo, ktoré sme vybrali na deti nečakajú len zvieratá z rôznych kútov sveta, ale aj rôzne atrakcie a zábavné programy.

 

1. Národná zoologická záhrada Bojnice

Národná zoologická záhrada Bojnice je najstaršou a najnavštevovanejšou zoologickou záhradou na Slovensku. Pre verejnosť bola otvorená už 1. apríla 1955. Areál sa nachádza v prostredí mesta Bojnice, je jedinou štátnou zoologickou záhradou na Slovensku. Vystavuje živé exponáty, chová ohrozené druhy zvierat, výchovne a edukačne vplýva na verejnosť v oblasti životného prostredia. Národná zoo Bojnice chová viac ako 360 druhov zvierat z celého sveta, s celkovým počtom 2 700 kusov. Ako jediná na Slovensku chová africké slony či antilopy bongo. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke Národnej zoo Bojnice. 

 

2. ZOO Budapešť 

ZOO Budapešť patrí k najstarším na svete, jej brány boli otvorené už v roku 1866, nájdete ju v srdci hlavného maďarského mesta. Okrem zvierat a krásnej architektúry sa tam nachádza aj botanická záhrada a množstvo atrakcií pre deti či 3D kino. Počas letnej sezóny je tam pre návštevníkov pripravený zaujímavý program, ako napríklad kŕmenie či ukážky mláďat. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Budapešť. 

 

3. Zoologická záhrada v Bratislave

Zoologická záhrada v Bratislave spája svet zvierat, ľudí a prírody cez poznanie a zážitky. Nájdete tam 1154 jedincov zo 169 druhov zvierat. K najvzácnejším patria adax núbijský, diviak visajanský, orangutan samutriansky či leopard cejlónsky. ZOO Bratislava je jediná na Slovensku, kde môžete vidieť šimpanzy, žirafy alebo nosorožce. Svoje brány otvorila už 9. mája 1960, pôvodnú kolekciu zvierat tvorilo 74 druhov v počte 238 jedincov. Hlavnou atrakciou zoologickej záhrady je Dinopark s 3D kinom. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke zoologickej záhrady v Bratislave. 

 

4. ZOO Zlín 

ZOO Zlín patrí medzi najnavštevovanejšie miesta Moravy. Zoologická záhrada je rozdelená podľa kontinentov, čaká na vás prehliadka fauny Afriky, Ázie, Austrálie či Južnej Ameriky. Súčasťou areálu je aj botanická záhrada a Zámok Lešná. Zoo v Zlíne bola otvorená v roku 1948, nachádza sa tam 226 druhov zvierat, v celkovom počte 1 467 jedincov. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Zlín. 

 

5. Alpenzoo – Innsbruck

Alpenzoo v Rakúskom Innsbrucku ponúka svojim návštevníkom nielen výhľady na okolité hory, ale je domovom pre 2 000 jedincov (150 druhov zvierat), ktoré sú alebo boli pre Alpy typické. Je to jediná zoologická záhrada na svete, ktorá sa venuje konkrétne takýmto zvieratám. Ak si plánujete rodinnú dovolenku do Tirolska, nezabudnite sa zastaviť v tejto jedinečnej zoo. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke Alpenzoo - Innsbruck.

 

6. ZOO Nyíregyháza

ZOO Nyíregyháza (Maďarsko) predstavuje ekologické prostredie novým generáciám v menej rozvinutom regióne Maďarska, avšak na svetovej úrovni. Zvyšuje povedomie a hlása, že všetko na Zemi so všetkým súvisí a zo všetkých druhov má človek najväčšiu zodpovednosť na zachovanie fauny a flóry pre ďalšie generácie. Nachádza sa tam Polárny svet, kde môžete vidieť ľadové medvede, tučniaky a soby. Súčasťou zoo je aj oceanárium, v ktorom je podmorský svet. Jeho najväčšou atrakciou je osem metrov dlhý tunel, okolo ktorého sú žraloky. Zábavnou atrakciou pre deti môžu aj lianové mostíky, ktoré vedú do dažďového pralesa. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Nyíregyháza.

 

7. ZOO Praha 

ZOO Praha sa nachádza v lesnatej oblasti zvanej Trója. Jej poslaním je chrániť ohrozené druhy a vzdelávať, vidieť tam môžete 684 druhov zvierat s 5 686 jedincami. Okrem toho je tam pre deti a dospelých vybudovaná lanová dráha, vláčik a veľa iných lákavých atrakcií. V rebríčku od portálu TripAdvisor bola v roku 2015 zaradená do TOP 4 najobľúbenejších zoologických záhrad na svete. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Praha.

 

8. ZOOKONTAKT

Kontaktnú zoo nájdete v Liptovskom Mikuláši. Zoologická záhrada sa zamiera na to, aby mali návštevníci zvieratká úplne na dosah ruky. ZOOKONTAKT sa stará o zvieratá, ktoré nevedia prežiť vo voľnej prírode a sú odkázané na pomoc človeka. Ich poslaním je to, aby si zvieratká zvykli na kontakt s človekom a budovali tak vzájomnú dôveru. V areáli sa však nenachádzajú iba zvieratá, je tam množstvo atrakcií pre deti i dospelých, napríklad minigolf, svet miniatúr, kolotoče či lodičky. Nájdete tam tiež amfiteáter, kde sa konajú rôzne podujatia pre celé rodiny. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOOKONTAKT.

 

9. Safari Park Dvůr Králové 

Poslaním moderných zoologických záhrad a parkov je vracať zvieratá späť do voľnej prírody a chrániť ich v pôvodnom prostredí, týmto sa riadi Safari Park v meste Dvůr Králové. Do Afriky prevážajú zvieratá z ich chovu, predovšetkým tie významné, ako sú napríklad nosorožce. V parku tak môžete zažiť pravé africké zážitky, voľne sa pohybujúce zvieratá. Čakajú na vás pavilóny vodného sveta, africká hudba, nočné prehliadky, prechádzky medzi žirafami a mnoho ďalšieho, v Safari Parku zažijete pravú Afriku. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke Safari Parku Dvůr Králové. 

 

10. Zoologická záhrada Schőnbrunn

Zoologická záhrada Schönbrunn vo Viedni je najstaršou zoo na svete, je súčasťou cisárskeho letného sídla Schönbrunn, ktoré je zapísané na Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ponúka spojenie kultúry a prírody, zároveň sa však snaží svojich návštevníkov zaujať ochranou prírody a druhov. Vidieť v nej môžete viac ako 700 druhov zvierat z rôznych kútov sveta. Nájdete tam tiež pavilón dažďového pralesa, pavilón s akváriami a teráriami, polárny pavilón či historický pavilón opíc. Veľkú obľubu si získalo aj kŕmenie zvierat. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke Zoologickej záhrady Schőnbrunn. 

 

11. ZOO Košice

V ZOO Košice sa nachádzajú väčšinou euroázijské zvieratá rôznych druhov. Svojou rozlohou je treťou najväčšou v Európe, medzi vzácne zvieratá sa radí rys ostrovid, pštros či emu. Veľkým lákadlom sú tulene a ich kŕmenie. Nachádza sa tam tiež dinopark a detské ihrisko, vyskúšať si môžete aj jazdu safariautom. Ak sa deti neboja môžu nakŕmiť zebru či nejakú šelmu. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Košice. 

 

12. ZOO Brno

V ZOO Brno sú zvieratá tematicky umiestnené podľa svojho pôvodu do štyroch skupín: Beringia, Karibik, Wallace a Kalahari. V zoo môžete vidieť ľadové medvede a tigrie skaly so sumatranskými tigrami. Návštevníkov čaká aj africká dedinka Sambura a vyhliadka na safari výbeh. Skvelým zážitkom môžu byť tiež priechodné expozície klokanov či voliéry s bobrami kanadskými a vlkmi arktickými, ktoré sú prepojené jazierkami. Cenník a otváracie hodiny si môžete pozrieť na hlavnej stránke ZOO Brno. 

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku