Traily a bikeparky na Slovensku, ktoré sa oplatí navštíviť

Vyskúšajte najlepšie slovenské traily a bikeparky.
Vyskúšajte najlepšie slovenské traily a bikeparky. / Zdroj: rei.com

Cyklistika zažíva v posledných rokoch obrovský boom, čo sa prenieslo aj do náročnejšej zjazdovej cyklistiky. Takáto cyklistika nie je o vytrvalosti, ale predovšetkým o technickým zručnostiach. Na Slovensku sa budujú bikeparky a rôzne traily, kde si môžete zjazd na bicykli naplno vychutnať. Prinášame vám tipy na tie najlepšie traily a bikeparky na Slovensku. 

 

Baťove traily v Partizánskom./ Zdroj: outdoorfilmy.sk

 

Východné Slovensko

Košické cyklotraily 

 

Košické cyklotraily alebo aj KE.CY sa nachádzajú v blízkosti Košíc. V okolí mesta je vybudovaná rozsiahla sieť cyklotrás, skupina cyklistov sa tu rozhodla vystavať cyklotrasy - singletracky, ktoré sú o niečo zaujímavejšie ako obyčajná horská cyklistika. Komunita aktívnych ľudí buduje legálne, udržateľné a zábavné cyklotraily v miestnych lesoch. Ich prioritou je zvýšenie atraktívnosti regiónu pre domácich, ale i zahraničných turistov. KE.CY ponúkajú 15 trailov, z čoho sú dva výšľapové, ich dĺžka je 25 kilometrov. Väčšina singlov je strednej náročnosti, nájdete tam aj päť náročnejších. 

 

Singletrails Lechnica 

 

Traily sa nachádzajú v malebnej obci v Pieninách, neďaleko Červeného Kláštora. Vznikli iniciatívou miestneho starostu, ktorý nechcel, aby obec chátrala a stala sa zabudnutou. Jeho prioritou bolo prilákať množstvo bajkerov. Singletraily Lechnica sú novým projektom s veľkým potenciálom. Nachádzajú sa tam dva trialy. Prvý je Griftof, ktorý má 11 kilometrov a strednú náročnosť. Druhý je Špica, 7 kilometrov dlhý a hravý trail s nízkou náročnosťou. Vďaka ich polohe môžete počas výšľapu obdivovať krásy Pieninského národného parku. 

 

Mine Trails 

Mine trails./ Zdroj: mtbiker.sk

 

Mine Trails nájdete v meste Rožňava. Je to sieť singletrackov na vrchu Rákoš, v dubovom lese nad mestom Rožňava. Vznikajú na mieste bývalých baníckych chodníkov, ktoré prepájali štôlne. Traily sa dajú kombinovať a ich dĺžka je 20 kilometrov. 

 

Sninské singletraily 

Traily vytvorila partia nadšencov, ktorí chcú domácim, ale aj cezpoľným nadšencom horskej cyklistiky priblížiť zážitok z adrenalínovej jazdy. Singletracky sa nachádzajú na okraji mesta Snina na kopci Patria. 

 

Stredné Slovensko

Laskomerské singletraily 

 

Laskomerské singletraily nájdete pri Banskej Bystrici, fungujú od roku 2016. Takže ich môžeme nazvať aj novými. Vznikli na mieste starých lesníckych chodníkov. Milovníci horskej cyklistiky ich upravujú tak, aby jazda na bicykli priniesla super jazdu po prírodnom teréne, umelo vytvorených prekážkach, ako sú klopené zákruty či skoky. Nájdete tam aj najväčší pumtruck na Slovensku. Vybudované sú štyri trialy v celkovej dĺžke asi 10 kilometrov. 

 

Bike Park Malinô Brdo 

 

Malinô Brdo je známe vďaka skvelej lyžovačke, turistike, ale tiež vďaka bike parku, ktorý ponúka. So svojou dĺžkou trás viac ako 22 kilometrov sa zaradil medzi top bikerské parky na Slovensku. K dispozícii je 11 trailov s rôznymi náročnosťami. Okrem trás pre zjazdové bicyklovanie je súčasťou parku aj zjazd na horských terénnych kolobežkách. A ak nemáte radi šliapanie do kopca, bicykel či kolobežku si môžete nechať vyviezť lanovkou. 

 

Bike Park Kubínska 

 

Downhillová súťažná trať je jedna z najdlhších a najťažších na Slovensku. Začína na vrchole Kubínskej hole a končí pri jej údolnej stanici. Je určená pre skúsených jazdcov. Trasa vedie cez korene, skoky, zákruty a drevené mosty. Pre menej skúsených jazdcov je možnosť absolvovať trať len od polovice, teda od vrcholovej stanice dolnej sedačkovej lanovky. Na Kubínskej holi môžete opäť využiť zjazd na terénnych kolobežkách, lanovka vyvezie vás aj vaše bicykle. 

 

Západné Slovensko

Bikepark Koliba 

 

V Bratislave sa nachádza množstvo oficiálnych trialov, tratí a cyklociest, ktoré spájajú Karpaty v blízkosti hlavného mesta. V Bikeparku Koliba sa nachádza niekoľko tratí rôznej náročnosti. Bikepark funguje od roku 2005 a bola to prvá oficiálna zjazdová trať na Slovensku. 

 

Trail Biely Kríž

 

Prírodná cyklotrasa sa nachádza v mestskej časti Bratislava-Rača. Určená je predovšetkým pre terénnu cyklistiku strednej náročnosti, trail pozostáva z troch častí – TBK1, TBK2, TBK3 a jednej výšľapovej časti UPHILL. Traily ponúkajú rôzne obtiažnosti, prekážky sa však dajú obísť, takže aj tí menej skúsení to zvládnu. 

 

Hornonitrianske stopy 

 

V lesoch nad Bojnicami sa nachádzajú oficiálne cyklotrasy, traily a jeden okruh pre cyklistov. Bojnicko – Dubnický okruh má dĺžku 13 kilometrov. Vedie z Bojníc až na Šútovské sedlo a naspäť. Je obojsmerný a nenáročný. Okrem toho sa tu nachádzajú aj tri trialy určené na zjazd: 1. Pálffyho trail, 2. Korvínov trail, 3. Gilethov trail – najnáročnejší a zároveň s jeho 2,5 km aj najdlhší. Nachádza sa tu niekoľko technických prvkov a skokov. 

 

Baťove traily 

 

Baťove traily sa nachádzajú v lesoch nad salašom Partizánske. Partizánske sa kedysi nazývalo aj Baťovany a práve preto si tento názov prevzali aj singletraily nad mestom. Nadšenci spolupracujú s Hornonitrianskymi stopami. V lesoch nájdete tri singletraily, jeden výšľapový a dva zjazdové:  BUDDY trail, radí sa k nenáročným a VOX trail, stredne náročný, hravý s technickými prekážkami. 

 

Kellys Bikepark Kálnica 

 

Bikepark v Kálnici je známy už dlho, organizujú sa tam rôzne preteky. Objednať si môžete aj inštruktora, ktorý vás naučí jazdiť. Kálnica ponúka 20 tratí rôznej náročnosti, niektoré sa nachádzajú aj na pumptracku.

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku