Poznajú vaše deti listnaté stromy? Zoznámte ich s tými najznámejšími!

Naučte deti naše listnaté stromy.
Naučte deti naše listnaté stromy. / Zdroj: nahuby.sk

Poznajú vaše deti najznámejšie listnaté stromy, ktoré vidia v parkoch, lesoch alebo na záhradách? Prinášame vám zoznam najznámejších listnatých stromov nachádzajúcich sa na Slovensku.

 

1. Agát biely

Zdroj: nahuby.sk

 

Agát biely patrí do čeľade stromov bôbovité. Dorastá do výšky 20 až 25 metrov a má stredne rozkonárenú nepravidelnú korunu. Voľno v prírode pravidelne nasadzuje množstvo semien, ktoré sa veľmi dobre ujímajú. Okrem kvetov sú všetky ostatné časti jedovaté. Agát biely má rád teplo. Jeho prvoradý význam majú porasty agáta pre včelárstvo, zlepšuje tiež štruktúru pôdy, pričom je sám nenáročný na pôdne podmienky.

 

2. Breza previsnutá

Zdroj: najlacnejsiedreviny.sk

 

Breza previsnutá patrí do čeľade brezovité. Breza vyrastá ako statný strom alebo zakrpatený stromček až ker (vo vysokých horách alebo na severe), je 15 až 25 metrov vysoká. Kôra je v mladosti a na vetvičkách hnedá, neskôr sa mení na bielu, postavenie listov na stonke je striedavé. Breza je nenáročný a rýchlo rastúci strom.

 

3. Buk lesný

Zdroj: stromcekovo.sk

 

Buk lesný je opadavý strom z čeľade bukovité. Strom je vysoký 30-40 metrov. Koruna je široko rozložená, konáre sú väčšinou šikmo odklonené od kmeňa. Kôra je najprv hnedá alebo hnedosivá, prechádza do svetlosivej borky, ktorá je len zriedkavo pozdĺžne rozpukaná, tmavosivá. Kvety sú obojpohlavné, plody sú bukvice. Dozrievajú v septembri až októbri. Listy sú stopkaté, vajcovité alebo eliptické.

 

4. Dub 

Zdroj: leros.cz

 

Dub je rod opadavých i stále zelených stromov z čeľade bukovitých. Duby sú dlhoveké, pomaly rastúce stromy, výnimočne aj kríky s tvrdým drevom. Listy sú obvykle jednoduché laločnaté, v miernom pásme väčšinou v zime opadávajú. Kvety sú jednopohlavné, plody duba sa nazývajú žalude. Listy má vykrajované. Na väčšine územia rastú duby zimné.

 

5. Pagaštan konský

Zdroj: nazdravie.sk

 

Pagaštan konský je veľký listnatý strom, ktorý však nerastie v lese, nájdeme ho hlavne v parkoch, na dedinách, mestách. Listy má palmovité, svetlozelené. Jeho plodmi sú tmavohnedé gaštany v zelenom ostnatom obale, nie sú však jedlé, naopak sú prudko jedovaté.

 

6. Hrab obyčajný

Zdroj: stromcekovo.sk

 

Hrab obyčajný patrí do čelade stromov brezovitých. Vyzerá podobne ako buk, avšak listy má na okrajoch zúbkované. Má tmavosivú kôru. Kvitne v apríli až máji, z pieskovitých kvetov sa po opelení vyvíjajú krídlaté oriešky. Nájdeme ho v listnatých lesoch.  Jeho tvrdé a ťažké drevo je vhodné na drevené súčiastky nástrojov a na stolárske práce.

 

7. Javor

Zdroj: lumigreen.sk

 

Javor je strom s nepravidelnou alebo vajcovitou korunou a rozpukanou kôrou. Ľahko sa rozpoznáva podľa tvaru jeho listov. Na Slovensku rastie vo vyšších polohách vysoký javor horský a javor mliečny. V nižších polohách menší javor poľný a javor tatársky, javorové drevo sa používa na stolársku výrobu či na hudobné nástroje.

 

8. Jelša lepkavá

Zdroj: zahradaonline.sk

 

Jelša lepkavá je opadavý strom z čeľade brezovitých. Väčšinou dorastá do výšky približne 30 metrov a dožíva sa veku asi 100 rokov. Kvitne vo februári až apríli, skôr ako jej vypučia listy. Rastie väčšinou na brehoch vodných plôch, ako sú rybníky, močiare, jazerá alebo priehrady. Má silno lepkavé listy s pílkovitým okrajom, má samičie kvety šištice.

 

9. Lipa

Zdroj: nazdravie.sk

 

Lipa dorastá do výšky 20 až 40 metrov. Listy majú srdcovitý tvar a kvety majú liečivé účinky, stromy sa považujú za symbol slovanstva. Má hrubú sivú kôru, pozdĺžne zvrásnenú. Listy sú srdcovité od spodu sivasté, kvety žlté a voňavé. V našich krajoch rastie prevažne lipa veľkolistá a lipa malolistá, obe patria medzi liečivé rastliny.

 

10. Platan javorolistý

Zdroj: botany.cz

 

Platan javorolistý môže narásť do obrovských rozmerov a žije aj niekoľko storočí. Vidieť ho možno v parkoch, kde sa zvyknú strihať do tvaru stĺpa. Má kožovité, dlaňovito-laločnaté listy, plody sú chlpaté guľôčky. Kôra sa odlupuje.

 

11. Topoľ osika

Zdroj: botany.cz

 

Topoľ osika patrí do čeľade vŕbovitých. Jedná sa o dvojdomú rastlinu, má vysoký kmeň, malé listy, na jeseň sfarbené do žlta. Najčastejšie sa vyskytuje v lese. V zime má svetlosivú kôru a koreňové odnože, rozmnožuje sa totiž odnožami aj semenami. Topoľ je vysoký strom. Peľ z topolových kvetov aj opáperené semená uvoľnené z puknutých toboliek roznáša vietor. Z dreva sa vyrábajú tenké dosky na nábytok, zápalky a rôzne náradie.

 

12. Vŕba rakyta

Zdroj: thisoldhouse.com

 

Vŕba rakyta patrí spolu s topoľmi do čelade vŕbovitých. Jedná sa o dvojdomú rastlinu, má striedavé podlhovasté listy. Rastie popri potokoch a jazerách, kvitne v marci ešte pred rozvinutím listov. Niektorý ker rakyty má z jari známe vajcovité jahňady so striebrolesklými chĺpkami (bahniatka). Rakyta je významná rastlina pre včelárstvo, lebo na nej včely nachádzajú potravu skoro na jar. Drevo sa využíva iba v ľudovej remeselnej výrobe. Vŕb je viacero, u nás môžeme vidieť vŕbu rakyta, vŕbu bielu alebo aj vŕbu krehkú.

 

Zdieľať na facebooku