Láka vás bežkovanie? Toto sú jeho výhody (+ TIPY, kam na bežky)

Bežecké lyžovanie ponúka množstvo výhod pre zdravie človeka. Aj na Slovensku nájdete viacero dobrých tratí.
Bežecké lyžovanie ponúka množstvo výhod pre zdravie človeka. Aj na Slovensku nájdete viacero dobrých tratí. / Foto: Pexels

Zimné športy patria medzi tie drahšie, zadovážiť výstroj pre celú rodinu a nakúpiť skipassy je niekedy veľmi finančne náročné. Skúšali ste však už bežecké lyžovanie? Nielenže takéto lyžovanie je finančne dostupnejšie, pretože vám stačia iba lyže, palice a správna obuv, nemusíte kupovať ani skipass. Okrem finančných výhod má aj množstvo benefitov na zdravie človeka.

 

Možno sa na prvý pohľad môže zdať, že bežkovanie je len také obyčajné kĺzanie sa po snehu, to je však omyl. Bežkovanie je vynikajúcim tréningom pre celé telo.

 

Zdroj: shutterstock.com

Výhody bežeckého lyžovania

  • Je to najprirodzenejší spôsob lyžovania, chôdza a beh na lyžiach je v súlade s prirodzenosťou pohybu ľudského tela, pri bežkovaní sa zapája veľa svalov, pohybom palíc dostávame do pohybu ruky a paže, pohybom nôh zase celé dolné končatiny, rotáciou tela sa zase pohybuje trup.
     

  • Bežkovaním zamestnávame kĺby a svaly, posilňujeme telo, pomáhame srdcovo-cievnemu systému, dýchaciemu systému a centrálnej nervovej sústave.
     

  • Vylepšujeme si koordináciu a je aj vhodným spôsobom v boji proti nadváhe, pretože sa na nich vieme dobre zapotiť a zapojiť do pohybu celé telo, a ešte sme aj na čerstvom vzduchu. Bežkovanie nepreťažuje niektoré svalové oblasti na úkor iných, ani kĺby či šľachy, ako to býva u iných športov.
     

  • Bežky nie sú len vhodným športom na fyzičku, ale pomáhajú aj pri psychickej rovnováhe a utriedení si myšlienok.
     

  • Tento šport je vhodný pre každého, teda aj pre tých, ktorí by sa mali vyhýbať klasickému behu, napríklad kvôli bolestiam kĺbov. 

 

Zdroj: salomon.com

Výbava na bežky

Bežkovanie je zimným športom, a preto treba myslieť na teplé oblečenie. Oblečenie bežkára by malo pozostávať z viacerých vrstiev. Základom je termo oblečenie, nepremokavá bunda, ktorá tiež neprefúkne, čiapka, rukavice, buffka na krk, ktorú si poprípade natiahnete až na ústa.

Horské slnko je často veľmi nepríjemné a tiež poškodzuje zrak, preto ak sa vyberiete v slnečnom počasí nezabudnite na slnečné okuliare a opaľovací krém, ktorým si ponatierate odhalené časti tváre.

 

Ak ste správne oblečení, na rad prichádzajú samostatné bežky, palice a topánky. Lyže si vyberáme podľa štýlu, ktorým chceme jazdiť. Na výber máme: 

  • Klasiku – presúvanie sa v upravenej stope, tu môžu byť bežky v strede aj so šupinami, tie slúžia ako protišmykové pásy cestou do kopca. Klasické bežky bývajú o 20 až 30 cm dlhšie ako samostatný bežkár.
     

  • Korčuľovanie alebo aj „skate“ – spôsob bežeckého lyžovania po upravenej trati, ale bez stopy. Takýto štýl môžeme vidieť na závodoch. Tu sú lyže podstatne kratšie, stačí iba o 10 cm dlhšia lyža od bežkára.
     

  • Kombi – kombinové lyže sú prispôsobené na korčuľovanie aj klasiku. Dlhšie sú iba o 10 – 15 cm od bežkára, z časti sú mäkké, aby sa dalo na nich dobre odrážať po stope a zároveň sú tvrdé na korčuľovanie. Kombinované bežky sú o niečo náročnejšie, ako predchádzajúce dva typy, na stopu sú miestami tvrdšie a na skate zase mäkké. Preto sa to neodporúča začiatočníkom, ak začínate s bežeckým lyžovaním treba si najprv skúsiť aj taký štýl aj taký a podľa toho sa rozhodnúť, čo je pre vás najlepšie.

 

Topánky sú ku každému štýlu iné, ak by ste si náhodou povedali, že veď sú to len topánky, to je jedno, tak to jedno nie je. Pretože každý štýl má inak prispôsobenú tvrdosť a k tomu patrí aj príslušná topánka, ak si dáte napríklad klasickú topánku na kombinovaný štýl pôjde vám to, ale nebude to veľmi pohodlné, pretože bude príliš mäkká. Palice sú dlhé lyžiarovi po ramená.

 

Zahriatie tela 

Ako pred každým iným športom nezabudnite na zahriatie, teda malý strečing. Ten naštartuje svaly a otvoria sa cievy. Ak hneď po vystúpení z auta, kde ste sedeli hodinu pôjdete bežkovať, môžete si spôsobiť nepríjemný úraz. Svaly sú veľmi namáhané a telo stuhnuté, preto sa môže stať, že si sval natiahnete a v tom prípade máte po bežkovaní na niekoľko dní, a natiahnutý sval je jeden z tých menších úrazov. Telo sa bez malého strečingu náhle dostáva do prehriatia, čo je tiež zdraviu nebezpečné.

 

Zdroj: Hanka Herinková

Bežkárske trate na Slovensku

Skalka Aréna

Skalka pri Kremnici ponúka najlepšie bežkárske trate na Slovensku, nájdete tam štadión, ktorý je dlhý pol kilometra, tam si môžete bežkovanie natrénovať. Ďalej sa tam nachádzajú päť kilometrové okruhy a nakoniec tam nájdete vyše 100 kilometrov tratí, vybrať si môžete trať od 5 do 25 kilometrov, avšak trasu si vždy musíte zdvojnásobiť, pretože kilometre sú uvedené iba na cestu tam.

 

Park Snow Donovaly

Donovaly ponúkajú celkovo päť okruhov bežkárskych tratí. Dostať sa môžete na Šachtičky (14 km), do Španej doliny (21 km), alebo využiť menšie okruhy, ako sú Polianka (3 km), trasa je rozmanitá, vedie lúkou i lesom, nachádza sa na nej menšie stúpanie i klesanie. Využiť môžete aj Veľký okruh – Močiare (6 km). Posledná trať začína na Šachtičkách a vedie do Izbice, trasa začína na križovatke so zelenou lyžiarskou trasou vedúcou na Donovaly, povedie vás do sedla Dolný Šturec, popod Jesenskú skalu a tiež okolo bývalého partizánskeho bunkra Mor Ho! Trasa je dlhá 6 kilometrov s minimálnym prevýšením.

 

Štrbské pleso

Na Štrbskom plese sa nachádza sedem okruhov s rôznou náročnosťou. Najdlhšia trasa má 5 kilometrov a vedie cez Furkotskú dolinu, na Štrbskom plese sa nachádza aj trať pre deti a začiatočníkov, ktorá je dlhá 0,7 kilometra.

 

Západné Tatry

V Západných Tatrách sa môžete vybrať na bežky hneď z niekoľkých strán. Od Liptovského Mikuláša sa dostanete na Žiarsku chatu, trasa začína na parkovisku v Žiarskej doline, trasa je dlhá 5 kilometrov. Využiť môžete aj stredisko Roháče, kde sa priamo z parkoviska pod Roháčmi napojíte na bežkársku trať, ktorá vedie na Ťatliakovu chatu. Pozrieť sa môžete ísť tiež na Roháčsky vodopád, avšak trasa končí asi 1 kilometer pod vodopádom, potom prichádza strmí kopec, kde sa na bežkách nedá dostať. Nakoľko sú bežky veľmi ľahké, dajú sa vyniesť.

 

Bežkárske trate sú roztrúsené takmer po celom Slovensku, najbližšie ku Bratislave sa nachádzajú trate na Pezinskej Babe, ďalšie nájdete na Veľkej Javorine v Bielych Karpatoch pri Novom Mesto nad Váhom. V Malej Fatre je menšie trať na Martinských holiach, Nízke Tatry ponúkajú vyše 30 kilometrov dlhú trať v Demänovskej doline. Vysoké Tatry okrem Štrbského plesa ponúkajú aj trate v Dolnom Smokovci či Tatranskej Polianke. Trate nájdete aj v Poprade a Slovenskom Raji. Všetko samozrejme závisí od snehových podmienok, nakoľko sa tieto trate nezvyknú zasnežovať. 

 

Zdroj: Hanka Herinková

Čítajte viac o téme: Šport
Zdieľať na facebooku