Ako zabaviť deti počas vianočných sviatkov

Aktivity pre deti, ako ich zabaviť počas sviatkov.
Aktivity pre deti, ako ich zabaviť počas sviatkov. / Zdroj: Pexels

Vianočné sviatky sú plné pohody, kedy je celá rodina doma a má čas na seba. Avšak deti majú vtedy aj dlhé zimné prázdniny a vymyslieť im zábavu nemusí byť vždy také jednoduché.

 

Tento rok budú Vianoce iné, nestretneme sa so svojimi starými rodičmi, tetami a bratrancami, možno nepôjdeme ani lyžovať a silvestrovská oslava v kruhu priateľov tatkiež vypadáva. Prinášame vám preto niekoľko tipov na to, ako stráviť sviatky doma a pritom sa zabaviť. 

 

1. Pozerajte vianočné filmy a rozprávky

Vianočné filmy bežia na všetkých staniciach od rána do večera, urobte si zoznam vašich naobľúbenejších, pripravte si na stôl občerstvenie, uvarte čaj a vychutnávajte si ich celá rodina spolu. 

 

2. Urobte si nezabudnuteľné vianočné fotky 

Zabavte sa spoločným fotením pod stromčekom, spoločné fotky môžete potom rozposlať rodine, s ktorou sa nemôžete stretnúť. Taktiež si ich môžete dať neskôr vytlačiť, aby ste mali spolu na čo s úsmevom spomínať. 

 

Vianočné rodinné fotky vás vždy v albume potešia. / Zdroj: Pexels

 

3. Urobte si karaoke párty 

Karaoke párty môžete mať aj doma v obývačke, stačí k tomu dobrá nálada a výber tej správnej hudby. Spievať sa môže po jednom alebo aj po dvojiciach, párty môžete ozvlášniť tým, že sa budete za svoje vystúpenia bodovať. 

 

4. Hrajte sa s darčekmi, ktoré deti dostali pod stromček

Hrajte sa s novými hračkami, či už je to bábika, ktorú môžete kočíkovať, uspávať a kŕmiť, alebo detská autodráha. Robte súťaže s autíčkami, ak deti dostali knihy, môžete si spolu čítať celá rodina. 

 

Urobte deťom radosť a zahrajte sa s nimi s vianočnými hračkami. / Zdroj: Unsplash

 

5. Vytvorte si svoj vianočný príbeh

Vytvoriť si spoločný vianočný príbeh nemusí byť také jednoduché, ako sa môže zdať. Zvoľte si zapisovača a na začiatok si dajte brainstorming, vďaka ktorému zistíte, akým smerom sa chcete vo svojom príbehu uberať. Písať môžete v počítači a neskôr to vytlačiť a zlepiť, tak že vznikne kniha. Deti môžu namaľovať ilustrácie a obálku vašej vianočnej knihy. 

 

Vytvorte si vianočný príbeh. / Zdroj: Pexels

 

6. Hrajte sa spoločenské hry

Spoločenské hry nikdy neomrzia, urobte si zoznam hier, ktoré chcete hrať, o to, ktorá pôjde ako prvá si môžete vylosovať lístoček alebo zahrať kameň, papier, nožnice. Skúste tradičné hry previesť do vianočného ducha, napríklad, kto vypadne v hre Človeče, nehnevaj sa, musí zaspievať koledu. 

 

Spoločenské hry môžu zabaviť celú rodinu aj hodiny. / Zdroj: Bigstock

 

7. Choďte na prechádzku alebo sa sánkujte

Urobte si večernú prechádzku po svojom meste alebo obci, deti môžu pritom spočítať, koľko stromčekov alebo domov videli ozdobených. Ak je dostatok snehu, choďte sa na najbližší kopec sánkovať, dajte si preteky, kto bude na kopci prvý a potom aj, kto je na saniach rýchlejší. 

 

Ak ste v oblastiach, kde je sneh, nezabudnite si ho s deťmi užiť. / Zdroj: Bigstock

 

8. Skúmajte 

Deti sú tvorivé bytosti, ktoré potrebujú neustále niečo robiť. Inšpirovať sa môžete článkom o jednoduchých vedeckých experimentoch pre deti. 

 

9. Tancujte

Naučte deti tanocovať valčík či belgický tanec. Vymyslieť si môžete aj vlastnú choreografiu. 

 

Z chuti si zatancujte aj počas Vianoc. / Zdroj: Bigstock

 

10. Čítajte si spolu knihy

Čítanie kníh má pre deti veľké prínosy, vďaka tomu, že im rodičia čítajú sa môžu v škole lepšie učiť, tiež si precvičujú svoju pamäť, pozornosť a fantáziu. 

 

Čítajte si s deťmi knihy. / Zdroj: Bigstock

11. Pečte a varte spolu

Deti radi tvoria, miešajú a pomáhajú v kuchyni. Uvarte si spolu niečo, čo máte radi, pečte a ozdobujte koláče. 

 

12. Urobte si domáci večierok

Ozdobte si obývačku, pekne sa oblečte, nachystajte detské šampanské, koláče a jednohubky. Tu môžete zúročiť naučené tance, zaspievať si koledy a napríklad osláviť príchod Nového roku. 

 

Aj súkromný večierok môže mať svoje čaro. / Zdroj: Pexels

Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku