Jednoduché vedecké experimenty, ktoré deti očaria

Vtiahnite deti do sveta experimentov a jednoduchej vedy.
Vtiahnite deti do sveta experimentov a jednoduchej vedy. / Zdroj: primaryplayground.net/

Urobte si s deťmi doma jednoduché experimenty a priblížte im tak hravou formou vedu.

 

Veda je jedna z foriem spoznávania sveta človekom. Vychádza z pozorovania alebo experimentu. Je to fascinujúce, čo všetko človek dokáže vymyslieť a tiež si to experimentom potvrdiť. Deti veda fascinuje. Je to pre ne niečo nové, niečo čo im možno vždy nedáva na prvý pohľad zmysel, a preto ich to povzbudzuje k mysleniu a bádaniu.

 

Ukážte deťom jednoduché vedecké experimenty, pomocou ktorých ich vtiahnete do tajuplného sveta vedy. Vybrali sme pre vás niekoľko tipov, pomocou ktorých deti nazrú zaujímavým spôsobom do vedy, niečo nové sa naučia, a možno im začnú niektoré veci dávať omnoho väčší zmysel. Pri týchto experimentoch s deťmi veľa komunikujte a nabádajte ich logickému uvažovaniu. Pýtajte sa, aký výsledok očakávajú, prečo je to tak a prečo nie inak.

 

Experiment skákajúce vajíčko

Zdroj: mombrite.com

 

Dajte vajíčko do pohára, tak aby neprasklo. Zalejte ho octom a nechajte odpočívať, poprípade môžete pridať ešte potravinárske farbivo. Deti majú za úlohu vajíčko pozorovať 24 hodín, čo sa s ním deje, aká je jeho škrupina a čo sa zmenilo. Potom ho nechajte odležať ešte dva dni. Po vybratí by malo byť vajíčko pripravené na skákanie, skúste to však radšej najprv hodiť o tanier pre prípad, že by vajíčko nebolo úplne gumené.

 

Zdroj: mombrite.com

 

Experiment s mandarínkou

Zdroj: thislittlehomeofmine.com

 

Pripravte si dva poháre s vodou a dve mandarínky, jednu ošúpte. Ponorte ich obe do vody, ošúpaná mandarínka sa ponorí, pričom neošúpaná ostane plávať na vrchu pohára. Prečo je to tak? Kôra mandarínky tvorí akýsi plavák, ktorý ju drží na hladine.

 

Zdroj: thislittlehomeofmine.com

 

Experiment podvodná sopka

Zdroj: raisingdragons.com

 

Pripravte si dva poháre, jeden väščí a druhý menší, aby sa zmestil do toho väčšieho. Veľký pohár naplňte studenou vodou, naopak do malého pohára dajte teplú vodu. Do malého pohára ide tiež kameň a potravinárske farbivo. Opatrne vložte malý pohár do toho veľkého a sledujte, čo sa stane. Horúca voda bude stúpať hore, pretože sa v nej molekuly pohybujú rýchlejšie, a preto ju rozširujú a získavajú menšiu hustotu, čo spôsobuje ich stúpanie. 

 

Experiment dúha v pohári

Zdroj: primaryplayground.net

 

Pripravte si štyri poháre, potravinárske farbivo, slamku a cukor. Každý pohár naplňte po polovice vodou, primiešajte potravinárske farbivo. Postupte začnite pridávať cukor, do prvého pohára dajte dve polievkové lyžice cukru a rozmiešajte, do druhého pohára zase štyri lyžice. Takto pokračujte až k poslednému poháru, každým pohárom sa počet lyžíc cukru zvýši o dve.

 

Zdroj: primaryplayground.net

 

Začnite s vrstvením farieb. Ako prvá musí ísť tá farba, ktorá má v sebe najviac cukru, lebo je najhustejšia. Roztok s najmenším množstvom cukru musí byť navrchu. Vyrobíte si tak akúsi farebnú pyramídu. Farebné roztoky pridávajte postupne do pohára opatrne slamkou, aby sa nezmiešali.

 

Zdroj: primaryplayground.net

 

Experiment so suchým ľadom a saponátom

Zdroj: raisingdragons.com

 

Do 2/3 naplňte pohár teplou vodou, pridajte lyžicu saponátu a premiešajte. Potom pridajte kocku suchého ľadu, suchý ľad sa nesmie chytať, pretože môže spôsobiť omrzliny. Preto ho treba vkladať klieštami. Suchý ľad sa po vložení do pohára začne vyparovať, ale saponát ho zachytí, takže vznikajú bubliny naplnené parou. Dym, ktorý vytvára suchý ľad, je spôsobený rýchlym zahrievaním a je zmesou plynného oxidu uhličitého a vodnej pary. Suchý ľad sa mení priamo z pevného skupenstva na plynné, a tak preskakuje fázu kvapalného.

 

Zdroj: raisingdragons.com

 

Experiment s chodiacou dúhou

Zdroj: messylittlemonster.com

 

Pripravte si šesť pohárov. Tri z toho naplňte vodou a pridajte potravinárske farbivo. Použite iba základné farby, teda červenú, modrú a zelenú, aby sa deti naučili jednoduchému miešaniu farieb. Poháre uložte do kruhu tak, že pohár s vodou sa bude striedať s prázdnym pohárom. Použite papierové kuchynské obrúsky, ktoré preložíte na polovicu a vložíte jednou stranou do pohára s farbou a druhým koncom do prázdneho pohára. Takto prejdite celý kruh. Do prázdneho pohára budú stekať farby z nasiaknutých servítok a miešať sa dokopy, takže budú vznikať nové farby.

 

Zdroj: messylittlemonster.com

 

Experiment tornádo v pohári

Potrebujete pohár s vodou, saponát, nejaké miešadlo (lyžičku) a trblietky. Naplňte pohár do 2/3 vodou, pridajte lyžicu saponátu a poriadne zamiešajte, potom pridajte trblietky a miešajte. Trblietky nám pomôžu vidieť akýsi vodný vír, ktorý vyzerá ako lievik.

 

Zdroj: rookieparenting.com

 

 

Experiment lentilková dúha

Čítajte viac o téme: Veda a technika
Zdieľať na facebooku