Najkrajšie verejné knižnice, ktoré milujú aj deti (FOTOGRAFIE)

Vo svete nájdeme rôzne inšpirácie, ako môžu vyzerať knižnice príťažlivé pre deti.
Vo svete nájdeme rôzne inšpirácie, ako môžu vyzerať knižnice príťažlivé pre deti. / Zdroj: e-architects, lavorwire, ricelipka

Viesť deti ku knihám od raného detstva pomáhajú rodičom a učiteľom aj zaujímavé knižnice, ktoré môžu s deťmi pravidelne navštevovať. Pripravili sme pre vás výber tých najzaujímavejších, ktoré sú špeciálne prispôsobené deťom a mládeži.

 

Poplar Library Beijing, Čína

Poplar Library v Pekingu bola navrhnutá dizajnérmi zo spoločnosti Sako. Knižnica je svojím dizajnom prispôsobená hlavne deťom, ktoré si tu môžu v pohodlí vychutnávať pútavé knihy celé hodiny. Ak sa však potrebujú rozhýbať, architekti nezabudli ani na to. Deti tu nájdu rôzne mostíky a vyvýšené plochy, ktoré môžu prekonávať.

 

Zdroj: lavorwire.com

Zdroj: archilovers.com

 

New York Public Library, USA

Verejná knižnica v New Yorku si dala záležať, aby pritiahla do svojich priestorov dospievajúce deti. Hamilton Grange Library má osloviť tínedžerov a vyčlenili jej v knižnici celé prvé podlažie. Na svojom modernom dizajne a zariadení si dali veľmi záležať. Nachádza sa tu množsto zaujímavých kníh a zákutí, v ktorých môžu tínedžeri relaxovať a ponárať sa do skvelých príbehov.

Knižnica dáva zároveň priestor aj mladým umelcom. Nachádza sa tu miestnosť, v ktorej si môže široká verejnosť zaspievať alebo hrať na hudobný nástroj.

 

Zdroj: ricelipka.com

Zdroj: ricelipka.com

 

Soneva Kiri rezort na ostrove Koh Kood, Thajsko

Rezort Soneva Kiri na ostrove Koh Kood v Thajsku sa môže pochváliť neobyčajným dizajnom svojej knižnice v tvare gigantickej morskej Manty. Celá je vyrobená z prírodných materiálov ako babmus a drevo, aby čo najdokonalejšie zapadla do prostredia, v ktorom je zasadená. Nachádzajú sa v nej originálne miesta na oddych, ktoré visia nad dreveným schodiskom.

 

Zdroj: inhabitat.com

Zdroj: http://flavorwire.com

Zdroj: e-architect

Zdroj: e-architect

Children’s Library Discovery Center, USA

Children’s Library Discovery Center je jedinečná trojúrovňová detská knižnica zameraná na vedu a bádanie v New Yorku. Jej jednotlivé časti boli navrhnuté v spolupráci s inštitúciami ako Exploratorium, New York Hall of Science a Brooklyn Children’s Museum. Za celým dizajnom knižnice stojí myšlienka „mapujeme náš svet“ . Deti tu okrem bádania v knihách alebo v technologickom kútiku dostanú pomoc aj s domácimi úlohami v oblasti vedy, technológií a matematiky.

 

Zdroj: inhabitat.com

Zdroj: inhabitat.com

Zdroj: skolnick.com

Zdroj: skolnick.com

Regent’s Park v Londýne, Anglicko

V londýnskom parku vznikla v roku 2012 na strome dočasne knižnica. Toto úžasné spojenie knižnice s prírodou malo v ľuďoch prebudiť bádanie a lásku k svojmu okoliu.

 

Zdroj: flavorwire.com

Zdroj: oedb

Biblo Toyen, Nórsko

Knižnica v Oslo sa snaží svojím dizajnom i aktivitami osloviť predovšetkým deti vo veku 10 - 15 rokov. Cieľom premeny na netradičný návrat do minulosti bolo vytvoriť zaujímavý kultúrny interaktívny priestor, ktorí osloví túto generáciu dospievajúcich ľudí. Radikálna modernizácia a vývoj spoločnosti podľa tvorcov knižnice spôsobuje, že mladí ľudia strácajú spojenie s realitou, keď objavujú nové cesty, a preto im chcú pomôcť nachádzať podstatu. Pri tvorbe dizajnu knižnice architekti úzko spolupracovali aj so psychológom.

 

Foto: Biblo Toyen

Zdroj: Biblo Toyen

Foto: Biblo Toyen

Foto: Biblo Toyen

Niños Conarte v Mexiku

V deviatom najväčšom meste Mexika Monterrey sa v centre nachádza Fundidora Park. V ňom architekti vytvorili rozsiahle záhrady, múzeá, eventové a kultúrne centrá. Jeho säčasťou je aj moderná knižnica Niños Conarte, ktorá má podporovať u detí lásku ku knihám a čítaniu.

 

Zdroj: archdaily.com

 

Mobile library Heilbronn, Nemecko

Takmer 100 autobusov a nákladných áut poskytlo priestor na to, aby sa aj do okrajových častí Nemecka dostali k deťom knihy. V projekte "knihy na kolesách" vytvorili architekti z automobilov a autobusov knižnice. Tie naplnili policami, kútikmi na sedenie a knihami  tak, aby sa v nich deti cítili dobre. Nemecké bookmobily vytvárajú jedinečné prostredie na čítanie kníh.

 

Zdroj: flavorwire.com

 

Cerritos Millennium Library, USA

Táto verejná knižnica sa nachádza v Los Angeles. Vznikla v roku 2002 ako reakcia na obrovský rozmach internetu. V tom čase mal futuristický dizajn prilákať čitateľov a zlepšiť servis. V jej detskej časti sa nachádza obrovské akvárium s koralmi a žralokmi, replika Tyranosaurusa Rexa, malé divadlo či miestnosť na dielničky.

 

Zdroj: neatorama

Zdroj: Pinterest

Čítajte viac o téme: Fotografie
Zdieľať na facebooku