Matematika s legom pre malých školákov

S legom sa bude vašim deťom počítať oveľa jednoduchšie.
S legom sa bude vašim deťom počítať oveľa jednoduchšie. / Zdroj: frugalfun4boys.com

Neviete ako jednoducho naučiť deti počítať? Matematika nie je ťažká, no mnohým deťom chýba dobrá obrazová predstavivosť, ktorá by im umožnila problematiku ľahšie pochopiť. Preto sme si pre vás pripravili zopár aktivít s kockami lega, ktoré deťom uľahčia počítanie. Lego je skvelá pomôcka na učenie, no veď presvedčte sa sami.

 

Rozkladáme čísla

Každé číslo dá spočítať mnohými spôsobmi. Aby však aj deti tejto problematike na základnej škole bez problémov porozumeli, lego skladačky im to výrazne uľahčia. Dajte deťom papier, na ktorom bude deliaca čiara a napríklad 12 kociek lega. Na každú stranu si tak môžu dať ľubovoľný počet kúskov. Samy pri tom uvidia, že zakaždým im vyjde to isté číslo. Takto to môžete robiť s viacerými číslami, alebo si jednu stranu zakryť pohárom a nech deti dopočítajú chýbajúci počet.

 

Zdroj: frugalfun4boys.com

Zdroj: frugalfun4boys.com

 

Učíme sa tisíce

Týmto veľmi jednoduchým spôsobom naučíte deti ľahko pochopiť tisíce. Na kúsky lega alebo skladačiek napíšete čísla, ktoré na seba naskladáte. Deti vám ich potom môžu zakaždým povedať.

Zdroj: teach-me-mommy.com

Malá násobilka

Na papier napíšte počet bodiek, ktoré sa nachádzajú na kúsku lega. Ďalšie číslo môžete zvoliť akékoľvek. Deti budú namiesto písania výsledku priraďovať správny počet skladačiek lega.

Zdroj: learningmath.info

Zložitejšie matematické príklady

Učia sa už deti ťažšie matematické príklady? Nevadí, poradíme si aj s tým. Urobte kartičky, na ktoré nakreslíte počet kusov lega, ktoré majú spočítať. Na ďalšiu kartičku napíšte výsledok, tieto kartičky budú deti neskôr spájať. Pre lepšiu predstavu im môžete poskytnúť skutočné lego, ktoré im pomôže pri počítaní.

 

Zdroj: 4.bp.blogspot.com

 

Počítanie podľa farieb

Deťom dajte k dispozícii lego kocky v dvoch či troch farbách, papier a pero. Lego môžu kombinovať ľubovoľne a zakaždým musia napísať koľko kusov z každej farby použili. Nakoniec môžu všetko spočítať.

 

Zdroj: thestemlaboratory.com

 

Učíme sa hodiny

Takýmto skvelým spôsobom môžete deti naučiť hodiny. Stačí si ich vyrobiť z lega a na papier napísať hodiny a minúty. Do stredu hodín ešte pridajte ručičky.

 

Zdroj: teachingspecialthinkers.com

 

Matematická pyramída

Na lego kocky napíšte príklady a výsledok toho predchádzajúceho. Deti tak budú skladať lego na seba podľa výsledkov.

 

Zdroj: mathgeekmama.com

 

Násobenie podľa farieb

Takáto pomôcka naučí vaše deti násobilku raz-dva. Pomocou farieb zadáte jedno číslo a to druhé bude znamenať počet kusov lega.

 

Zdroj: navigatingbyjoy.com

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Matematika, Lego
Zdieľať na facebooku