Matematika pre najmenších: Tipy, ako sa učiť počítať s legom

Matematiku sa už aj najmenšie deti dokážu ľahko učiť pomocou lega.
Matematiku sa už aj najmenšie deti dokážu ľahko učiť pomocou lega. / Zdroj: mombricks.com

Rozvíjať matematické myslenie je už u najmenších detí dôležité. Inšpirujte sa aktivitami, ktoré prirodzenou hrou pomôžu vašim deťom rozvíjať matematické myslenie. Na všetky aktivity budete potrebovať iba lego kocky, papier, prípadne ceruzky.


Stavajte veže z lego kociek

Jednoduchá a pestrá aktivita, na ktorú budete potrebovať len lego kocky a napísané čísla na kartičkách. Deti budú robiť vežičky s počtom kociek podľa toho, aké číslo je napísané na kartičke.

 

Zdroj: frugalfun4boys.com

 

Počítajte lupene kvetov

Legové kvetinky, prečo nie? Nachystajte farebné kruhy, v ktorých bude napísané číslo. Deti budú pridávať okolo kruhu lego kocky podľa čísla, prípadne aj podľa farieb. Nakoniec to vyzerá, akoby boli lego kocky lupene kvetov.

 

Zdroj: mombricks.com

 

Hľadajte správne skladačky

Opäť jedna veľmi pestrá aktivita, na ktorú vám stačia iba skladačky lega a farebný papier. Na papier obkreslite rôzne kombinácie tvarov podľa kociek lega, možností je neúrekom. Deti musia identifikovať kocky s nakresleným tvarom a vyplniť ho. Taktiež môžu dopĺňať kocky podľa farieb a zakaždým, čo tvar vyplnania, vám môžu povedať, koľko lego kociek pri tom použili.

 

Zdroj: i.piming.com

 

Farebná postupnosť

Jednoduché, ale takitež si pri tom precvičíte základné číslice, farby i tvary. Na papier napíšete čísla od jedna po 10, predkreslíte štvorčeky, do ktorých budú deti neskôr pridávať kocky. Farebnosť je na vás, nezabúdajte, že čím viac farieb použijete, tým je to pre dieťa zaujímavejšie a učí sa v jednej chvíli viaceré veci.


Zdroj: mombricks.com

 

Počítajte náklad v aute

Počítanie s motívom auta? Táto aktivita bude zaujímavejšia pre chlapcov. Autá si môžete vytlačiť alebo nakresliť, na kabínu len napíšete číslo a deti budú potom pridávať do prívesu počet lego kociek. Neskôr môžete hru obmeniť a počítať bodky na skladačkách, nie jednotlivé skladačky.


Zdroj: mombricks.com

 

Čo je väčšie a čo menšie?

Ako jednoducho naučiť deti, ktoré číslo ja väčšie? Na papier si nachystajte rôzne čísla, deti ich môžu vyskladať z lego kociek napr .do tvaru veže, a tak si vďaka pribúdajúcemu množstvu dokážu ľahšie naučiť koncept množstva.


Zdroj: i.piming.com

 

Ukladáme lego kocky podľa predlohy

Každý z nás má doma množstvo obalov od vajíčok, ktoré nevyužíva. Skôr, ako ich budete chcieť vyhodiť, môžete ich použiť na ďalšiu vynikajúcu aktivitu s deťmi. Naučia sa pri nej uvedomovať si určité postuposti a farby zároveň. Vytlačte si farebné kombinácie, podľa ktorých budú deti ukladať kocky do obalu od vajíčok.

 

Zdroj: photobucket.com

 

Prvé matematické príklady

Pokiaľ vedia vaše deti už napísať pár základných čísel, využite to. Do dvoch štvorcov na papieri nachystajte lego kocky, ktoré deti následne spočítajú a napíšu výsledok.

 

Zdroj: mombricks.com

 

Uvedomovanie postupností

Nachystajte si iba množstvo lego kociek a na papier rôzne kombinácie farieb v tvare veže. Deti budú musieť jednotivé vežičky stavať presne podľa zadania na obrázku.


Zdroj: 4newmum.com

 

Priraďujeme vežičky podľa čísel

Potrebujete len papier a lego kocky. Deti budú priraďovať poskladané vežičky z kociek na správne čísla.


Zdroj: haaraamo.fi

Čítajte viac o téme: Matematika, Lego
Zdieľať na facebooku