Ako si zlepšiť orientáciu v priestore?

Priestorovú orientáciu si môžete zlepšovať rôznymi spôsobmi.
Priestorovú orientáciu si môžete zlepšovať rôznymi spôsobmi. / Foto: Unsplash

Aj vy máte pocit, že sa občas strácate aj na miestach, kde ste už boli? Alebo, že vždy prehráte v šachovej partii s kamarátmi? Možno za to môže slabé priestorové videnie.

 

Dobré priestorové videnie je schopnosť, ktorá nám umožňuje pochopiť prostredie okolo nás a pohybovať sa v ňom s ľahkosťou. Vďaka tomu sa dokážeme vyhnúť prekážkam, keď kráčame, alebo dočiahnuť pohár vody, ktorý je na opačnom konci stola, jedná sa o činnosti, pre ktoré potrebujeme predstavu o priestore. Vďaka tejto schopnosti však tiež vieme, kde je sever, a nestratíme sa v noci ani keď nevieme, kde sme. Alebo v rannej špičke s nefungujúcou GPS, či v preplnenom metre na víkendovom výlete. Niekto predstavu o priestore má, iný nie. Dobrou správou však je, že táto schopnosť sa dá zlepšovať. Vďaka jej pravidelnému precvičovaniu sa nám môže zmeniť mozog a zlepšiť vnímanie okolitého sveta. Pomôže nám pri pozeraní sa na svet, riešení matematických úloh, ale aj lepšom chápaní nášho tela a pohybov. Ako si túto schopnosť zlepšiť?

 

Kreslite mapy

Skúste si nakresliť mapu mesta, v ktorom žijete, alebo cestu, kadiaľ chodíte každé ráno do školy či do práce. Načrtnite objekty, ktoré denne míňate a porovnajte si ich s reálnou mapou. Ako ste sa trafili v zakreslení objektov? Alebo si môžete skúsiť nakresliť mapu miesta, kde sa práve chystáte dovolenkovať. Aj to vám pomôže v lepšej orientácii na novom mieste.

Aj keď idete na nové miesta, snažte sa využiť papierové mapy, nie GPS v aute alebo telefóne. Viaceré výskumy dokázali, že pri ich používaní sa časť nášho mozgu vypína a prestáva pracovať. Aj to spôsobuje, že naša schopnosť vnímať priestor okolo nás sa zhoršuje.

 

Občas sa straťte

Na prvý pohľad to znie odstrašujúco. Nikto sa predsa nechce stratiť a nevedieť, kde je, alebo nevedieť, kam kráča. Avšak je to jeden z najefektívnejších spôsobov, ako zlepšiť svoju schopnosť orientácie v priestore. Budete sa nachádzať v úplne novej situácii, budete jemne pod stresom, a vaša mozgová aktivita sa zvýši. Vyskúšajte sa prejsť po časti mesta, kde ste predtým neboli, alebo sa prechádzajte len po vašom susedstve, ale choďte tam, kde ste ešte nikdy neboli. Počas tejto cesty začnete omnoho viac vnímať svoje okolie, a budete to porovnávať s tým, čo už poznáte. Ak sa stratíte, váš mozog automaticky začne premýšľať nad núdzovým plánom, ako sa z danej situácie dostať a pomôže vám dostať sa na cestu, ktorú už poznáte.

 

Budujte a tvorte

Ak máte doma lego, či puzzle, nebojte sa ich občas vytiahnuť. Alebo akúkoľvek hru, ktorá vám môže pomôcť s orientáciou v priestore, alebo v nej musíte niečo hľadať. Ak máte dieťa, zapojte ho do hry tiež. Aj ono sa naučí niečo nové. Výskum ukázal, že ak sa rodičia hrajú spolu s dieťaťom s kockami alebo sa snažia niečo spolu postaviť, dieťaťu sa zlepšuje vyjadrovanie v súvislosti s priestorom. Je to najmä vďaka tomu, že takáto hra nie je len hrou, ale zároveň obsahuje aj inštrukcie o tom, ako niečo vybudovať.
 

Hrajte videohry

Nie každý je fanúšikom pozerania do obrazovky počítača alebo na obrazovku s hernou konzolou v ruke. Avšak nie je nutné, aby ste sa tejto aktivite venovali dlhé hodiny každý deň. Faktom je, že videohry vám pomôžu rozvinúť vaše psychomotorické schopnosti a vašu schopnosť orientovať sa v priestore. Najmä, ak vyskúšate hry, kde neustále niečo objavujete, alebo sa zakaždým nachádzate v inom priestore. Ideálne hry sú pre menšie deti napríklad Minecraft alebo Lego. Počas videohier totižto prichádzate do interakcie s mapami, vizuálnymi pomôckami a fyzickou koordináciou. A keď sa všetky tieto schopnosti premietnu do reálneho života, sú vlastne celkom užitočné. Či sa už jedná o čítanie máp alebo o orientáciu v nepoznanom priestore. Keď si dokážete zapamätať komplexnú hru, zapamätáte si množstvo informácií. Keď budete nabudúce bicyklovať či kráčať po nepoznanom mieste, pokúste sa vnímať svoje okolie a zapamätať si ho. 

 

Vizualizujte na konci dňa

Toto je meditačné cvičenie. Na konci dňa zatvorte oči a skúste si predstaviť celý svoj deň od momentu, kedy ste oči otvorili, až pokým ste ich nezatvorili. Vo svojej mentálnej mape sa zdvihnite z postele, oblečte sa, umyte si zuby, choďte do práce. Všetko tak, ako ste to robili v realite. Môžete sa hrať aj s časom, niečo vrátiť späť alebo zrýchliť, a uvidíte, čo sa stane. Okrem toho, že to môže byť zábava, zlepší sa vám vaša pamäť, a zapamätáte si lepšie budovy na vašej ceste či ľudí, okolo ktorých kráčate, či tých, ktorých len pozdravíte, ale žiadnu extra pozornosť im nevenujete.
 

Pozerajte sa

Nepozerajte sa do zeme, ale okolo seba. Až príliš veľa ľudí sa sústredí len na to, aby sa dostali z bodu A do bodu B. A nevšímajú si cestu medzi týmito dvomi bodmi. Avšak nie všetko je len o tom, aby sme sa dostali do konkrétneho cieľa. Pozerať sa okolo seba počas toho, ako sa niekam presúvame, je tou najjednoduchšou vecou, ktorú môžeme pre seba a svoju schopnosť orientovať sa v priestore urobiť. Každý deň sa aspoň na pár minút pozerajte okolo seba. Odložte telefón a hovory na neskôr. Všímajte si park, ktorý máte po ceste domov. Budovy, ktoré sú okolo vás. Reštaurácie, kaviarne. Spája sa vám nejaká ulica s niečím konkrétnym? Keď sa nachvíľku zamyslíte nad svojím okolím, všimnete si detaily, ktoré by ste si inak nevšimli.

 

Hrajte šach

Myslenie dopredu je vždy výhodu. A toto strategické myslenie rozvíja aj šach. Aby ste v ňom uspeli, musíte si predstavovať, ako sa menia vaše pozície i vášho protihráča. Tvorba takýchto kombinácií v mysli rozvíja aj vaše priestorové videnie.

Zdieľať na facebooku