Puberta dievčat: Čo všetko sa zmení v období dospievania?

Puberta u dievčat prináša mnoho zmien a nielen fyzických.
Puberta u dievčat prináša mnoho zmien a nielen fyzických. / Foto: Bigstock

Puberta u dievčat prinesie viaceré zásadné zmeny - zvonka i zvnútra. Čo vás čaká počas dospievania dcéry?

 

Puberta u dievčat začína inak ako puberta u chlapcov. Zatiaľ čo u chlapcov sa očakáva jej nástup vo veku 11 až 13 rokov, u dievčat je to o niečo skôr. Prichádza zväčša okolo 10 až 11 roka. Normálne však je aj to, že u niektorých dievčat začne puberta vo veku 8 rokov, zatiaľ čo u iných je to až vo veku 13 rokov. Dievčatá si v tomto období prechádzajú rôznymi fyzickými, emocionálnymi aj sociálnymi zmenami. Mení sa nielen telo dieťaťa, ale aj jeho identita a emócie.

 

Ako sa mení telo dievčaťa počas puberty?

Ak máte doma dievča, môžete očakávať, že prvé fyzické zmeny spozorujete vo veku 10 až 11 rokov. V tomto veku sa dievčatám začnú vyvíjať prsia, čo je väčšinou prvým fyzickým ukazovateľom toho, že začína puberta. Je úplne normálne, že pravý a ľavý prsník nerastú rovnakým tempom, ale rastú v rozdielnym rýchlostiach. Taktiež je normálne, že prsia sú pri vývoji citlivé. Ak chce vaše dieťa podprsenku, dobrou voľnou je elastická športová podprsenka.

 

Podobne ako chlapci, aj dievčatá vyrastú. Nie síce tak rýchlo ako chlapci, ale je bežné, že vyrastú o 5 až 20 centimetrov. Nie všetky časti tela však rastú rovnako, preto sa môže stať, že hlava, tvár a ruky, vyrastú rýchlejšie ako zvyšok tela. Môže vyzerať chvíľku disproporčne, avšak do veku 16 či 17 rokov, dieťa rásť prestane. Okrem toho sa zmení aj stavba tela vašej dcéry. Bežne nastáva napríklad rozšírenie bokov. V tomto veku sa taktiež začnú ďalej vyvíjať aj pohlavné orgány, a začne rásť ochlpenie.

 

Vo veku 12 až 14 rokov je možné spozorovať ďalšie zmeny. Dievčatám začne rásť ochlpenie v podpazuší. Dievčatá v tom veku bežne zažívajú svoju prvú menštruáciu, pred ktorou je možné spozorovať výtok. Ak sa dieťa sťažuje na svrbenie, bolesti, alebo zápach pred začiatkom menštruácie, mali by ste vyhľadať pomoc lekára. Počas menštruácie alebo pred ňou sa môže dieťa sťažovať na bolesti, ako napríklad na bolesti hlavy či kŕče v bruchu, avšak je možné,  že budú úplne bezbolestné. Na začiatku je tiež normálne, že menštruácia nie je pravidelná, a trvá dlhšiu dobu, než sa cyklus ustáli. Mnohé ďalšie zmeny, ktorými si  dievčatá prechádzajú, sú rovnaké ako zmeny u chlapcov.

 

Deti si prechádzajú aj mnohými emočnými zmenami

Možno si všimnete, že dieťa začne ukazovať silné a intenzívne emócie v rôznych situáciách. Niektoré jeho nálady sa stanú nepredvídateľnými, a to, že je raz hore a raz dole, ako na horskej dráhe, môže viesť k viacerým konfliktom medzi vami. Môže to byť čiastočne spôsobené tým, že mozog dieťaťa sa stále vyvíja a dieťa sa ešte stále učí, ako zvládať emócie. Zároveň dieťa začne byť viac citlivé aj na vaše emócie. Často môže zareagovať úplne nečakane len preto, že neprečíta správne reč tela alebo výraz tváre.

 

Vaša dcéra si tiež môže prejsť štádiom, kedy bude najskôr konať, až potom premýšľať. Schopnosť rozhodovať sa je u dieťaťa v puberte stále vo vývine a dieťa sa stále ešte len učí, že všetky jeho činy majú svoje následky. Telo dieťaťa a jeho mozog sa vyvíjajú rôznymi rýchlosťami a to, že dieťa dospelo navonok ešte neznamená, že dospelo aj vnútorne.

 

Nastávajú aj sociálne zmeny

Mladý človek sa snaží zistiť, kým je a ako zapadá do života. Pre dieťa v tom veku je bežné hľadanie identity, kedy človek skúša mnoho nového. Dieťa možno bude počúvať úplne nový štýl hudby, vytvorí si množstvo nových kamarátov či začne nosiť úplne iné oblečenie. K hľadaniu identity patrí aj množstvo nových zážitkov, a to nielen tých bezpečných, ale aj tých nebezpečných. Zároveň si však dieťa stále snaží získať kontrolu nad svojimi impulzmi.

 

Okrem hľadania identity si dieťa prejde aj hľadaním nezávislosti. Dieťa sa bude snažiť od váš odpútať a čoraz viac vecí bude chcieť robiť samo, aby získalo určitú nezávislosť. Omnoho viac času začne tráviť s kamarátmi. Môže si taktiež vypýtať aj viac zodpovednosti, či už doma, alebo v škole. Kamaráti vášho dieťaťa ho začnú čoraz viac ovplyvňovať, najmä čo sa týka správania, uvedomenia si seba samého a vlastnej sebaúcty.  Vaša dcéra bude čoraz menej času tráviť doma s vlastnou rodinou a čoraz viac času bude tráviť so svojimi kamarátmi. Jej kamaráti dokážu výrazne ovplyvniť jej rozhodovanie v rámci blízkej budúcnosti a ovplyvniť to, to ako vyzerá, alebo aké má záľuby. Avšak vplyv rodiny je stále veľmi výrazný až kľúčový v dôležitých dlhodobých rozhodnutiach, ako napríklad rozhodnutia o budúcej kariére. Pre zdravý vývoj dieťaťa je však dobré, ak má zdravú rovnováhu a má dobré rodinné aj kamarátske vzťahy.

 

Dieťa bude premýšľať o tom, čo je dobré, a čo je zlé. Počas puberty si vytvorí vlastné hodnoty a morálku. Je normálne, že dieťa v takomto veku všetko spochybňuje. Aj vaše činy a slová majú vplyv na to, čo dieťa považuje za správne, a čo považuje za nesprávne. 

Počas puberty sa dieťaťu taktiež začne vyvíjať aj sexuálna identita, a dieťa ju začne objavovať. V rámci objavovania vlastnej sexuálnej identity dieťa môže mať záujem o romantický vzťah, začnú ho priťahovať rovesníci a prejde si prvými láskami, či už tými skutočnými, alebo platonickými, ako je napríklad zamilovanie sa do celebrity.

Čítajte viac o téme: Puberta, Dospievanie | Tínedžeri
Zdieľať na facebooku