Puberta u chlapcov: Akými zmenami si prechádzajú chlapci v tomto období?

Puberta u chlapcov prinesie viaceré zásadné zmeny.
Puberta u chlapcov prinesie viaceré zásadné zmeny. / Foto: Bigstock

Puberta u chlapcov prinesie viaceré zásadné zmeny - zvonka i zvnútra. Čo vás počas synovho dospievania čaká?

 

Puberta je obdobie, kedy si dieťa prechádza obrovskými zmenami. Je to obdobie, kedy sa z dieťaťa stáva dospelý človek. Zmeny v puberte preto nie sú len fyzické, voľnému oku viditeľné. Počas tohto životného obdobia sa okrem fyzického výzoru mení aj mozog a dochádza k mnohým sociálnym a emočným zmenám.

 

Puberta začína, keď detský mozog začne spôsobovať uvoľnenie pohlavných hormónov. U chlapcov je to zvyčajne vo veku 11 až 13 rokov, avšak každé dieťa je iné. U niektorých chlapcov puberta začne vo veku 9 rokov, u niektorých až keď majú 14 rokov. Toto obdobie môže mať rôzne trvanie od 18 mesiacov po dobu niekoľkých rokov.

 

Aké sú kľúčové zmeny u chlapcov v puberte?

Vo veku 11 až 13 rokov začnú chlapcom rásť pohlavné orgány.

 

Vo veku 12 až 14 rokov môžu chlapci náhle vyrásť. Okrem celkovej výšky sa však zmení aj jeho hruď a ramená, ktoré sa stanú viditeľne širšími. Zaujímavosťou je, že ľudské telo počas puberty nerastie rovnomerne, a tak sa môže stať že niektoré časti chlapčenského tela, ako napríklad jeho ruky, vyrastú rýchlejšie ako zvyšok jeho tela. Kvôli tomuto môžu vyzerať chlapci trochu disproporčne, avšak je to úplne normálne. Zvyčajne chlapci v puberte vyrastú o 10 až 30 centimetrov a rásť prestanú vo veku 18 až 20 rokov. U chlapcov je tiež normálne že sa im zväčší hrudník a narastú im malé prsia, avšak zvyčajne sa naspäť zmenšia.

 

Vo veku 13 až 15 rokov začne chlapcom rásť ochlpenie a chlpy na jeho nohách a rukách zhrubnú. Niektorým chlapcom rastie ochlpenie aj keď majú nad 20 rokov. Chlapci tiež začnú produkovať viac testosterónu.

 

Keď chlapci majú 14 až 15 rokov, ohryzok, alebo ľudovo nazývané Adamove jablko, začne byť na ich krku viditeľnejšie. Takisto sa zmení aj chlapčenský hlas, ktorý zostane hrubší. Je úplne normálne, že počas mutovania môže hlas preskakovať medzi tenkým a hrubým aj počas jednej vety.

 

Ďalšie zmeny, ktorými si chlapci v puberte prechádzajú

Okrem týchto hlavných zmien si však ľudské telo počas puberty prechádza mnohými ďalšími zmenami.

 

Mozog dieťaťa sa mení, čo ovplyvňuje jeho správanie a sociálne schopnosti. Dieťaťu sa zlepší seba-kontrola, schopnosť plánovať, riešiť problémy, a rozhodnúť sa. Tento proces pokračuje zhruba do veku 25 rokov.

 

Kosti a orgány dieťaťa sa tiež zväčšia a stanú sa silnejšími. Zlepší sa výkonnosť pľúc, narastú končatiny, a zväčší sa počet a hrúbka kostí.

Je úplne bežné, že dieťa je počas puberty trošku nemotorné.  Keďže dieťa rastie veľmi rýchlo, jeho  centrum rovnováhy a mozog potrebuje určitú dobu na to, aby si zvyklo. Tento proces zvykania môže výrazne ovplyvniť dieťa, ktoré môže byť počas tejto doby trošku nemotorné. Viditeľné to môže byť tiež, ak dieťa robí nejaký šport, tak jeho koordinácia nemusí byť taká bezproblémová ako dovtedy. Je tiež väčšia pravdepodobnosť, že sa dieťa v tomto období zraní.

 

Fyzická sila dieťaťa sa počas puberty zväčší. Svaly rastú a zväčšujú sa. Koordinácia medzi okom a rukou dieťaťa sa po čase zlepší, rovnako ako sa v puberte zlepšujú aj jeho motorické schopnosti, ako napríklad chytanie lopty či hádzanie.

 

Dieťa počas puberty veľa priberie. Avšak potrebuje aj veľa zdravého výživného jedla. Žalúdok tínedžera a jeho črevá narastú, potrebujú viac energie, viac proteínov a viac minerálov. Pre dieťa je dobré aj jedlo, ktoré obsahuje veľa kalcia a železa, pretože prospieva krvnému obehu a je tiež dobré pre rast kostí.

 

Je normálne, že dieťaťu sa zmení spánkový režim. Mnoho tínedžerov zostáva hore dlho do noci a potom spí dlho počas nasledujúceho dňa, aj do obeda. Mozog tínedžera taktiež resetuje aj jeho vnútorné hodinky počas puberty. Dieťa v puberte potrebuje viac spánku ako potrebovalo predtým, než mu puberta začala.

 

Okrem iného sa dieťa začne potiť, avšak jedná sa o iný druh potu. Veľmi dôležitá je hygiena, pretože kožné baktérie sa živia potom, ktorý spôsobujú žľazy, a tento pot môže viesť k nepríjemnému zápachu tela.

 

Pokožka a vlasy sa tiež zmenia. Žľazy v koži na tvári, ramenách, či chrbte, sa počas puberty stanú aktívnejšie a produkujú viac oleja. To môže viesť k problémom s kožou, ako napríklad akné. Ak sa obávate o kožu vášho dieťaťa, najprv zistite či akné alebo vyrážky znepokojujú aj dieťa ešte predtým, než sa pozhovárate s doktorom. Ďalšia zmena nastáva pri vlasoch dieťaťa. Je možné, že bude mať omnoho mastnejšie vlasy a bude si ich musieť nejaký čas častejšie umývať. Aj toto je súčasť prirodzeného vývinu.

 

Zuby dieťaťa sa taktiež zmenia. Deťom vyrastú druhé stoličky keď majú okolo 13 rokov. Tretie stoličky, osmičky, známe aj ako zuby múdrosti,  sa môžu objaviť kedykoľvek medzi 14. až 25. rokom života. Naraz môže vyrásť len jeden, pár, všetky štyri, ale tiež sa môže stať, že tieto zuby nikdy nevyrastú. Dieťa by sa malo dôkladne starať o celú ústnu dutinu.

 


Zdroj: raisingchildren.net.au
Čítajte viac o téme: Puberta
Zdieľať na facebooku