Nechcú jesť? Dovoľte deťom hrať sa s jedlom. Má to svoje výhody

Veľa detí je v jedle prieberčivých. Nechcú ochutnávať nové potraviny a rodičia nevedia, ako na to reagovať.
Veľa detí je v jedle prieberčivých. Nechcú ochutnávať nové potraviny a rodičia nevedia, ako na to reagovať. / Foto: Bigstock

Hra s jedlom nemusí vždy znamenať za stolom len problém. Vďaka takejto hre zjedia vaše deti toho časom viac. 

 

„Nehraj sa s tým jedlom a jedz, nech môžeš ísť rýchlo od stola!“ Aj u vás patrí táto veta do výchovného balíčka, keď vám pri stolovaní končí trpezlivosť? Pochopiteľne. Ak je u vás čas obeda chvíľami boja a plaču za stolom, je ťažké nájsť riešenie, ako priviesť dieťa k tomu, aby do seba dostávalo zdravú, nutrične vyváženú stravu, ktorá na pohľad možno nevyzerá lákavo, ale dieťa ju potrebuje.

Ak chcete deti presvedčiť, aby zjedli aj to, čo by za normálnych okolností do seba nedostali, skúste zmeniť v prvom rade atmosféru za stolom. Z času strávenom pri jedálenskom stole urobte vzdelávanie o potravinách zábavou. Ako na to? S jedlom sa spolu hrajte!

 

Tím výskumníkov z Univerzity v Južnom Fínsku vytvoril metódu vzdelávania 3 až 5 ročných detí o jedle, ktorá zahŕňala všetkých päť zmyslov a zistili, že jedným z jej výsledkov bolo aj to, že jedli viac ovocia alebo zeleniny. Napriek tomu, že štúdia bola vykonaná v školských triedach, odborníčka na výživu Kaisa Kähkönen tvrdí, že je jednoduché zakomponovať jednotlivé stratégie aj do domáceho prostredia. Nápad hrať sa s jedlom možno neznie atraktívne a prinesie veľa neporiadku, ale deti vydržia pri kuchynskom stole dlhšie a v skutočnosti toho viac zjedia. Ako teda na to, aby dieťa malo z jedla aj radosť?

 

Urobte z jedla TÉMU

Nákupy jedla sú pre dospelých otrava, avšak pre deti je všetko ešte stále nové a zaujímavé. Pomaranč nie je len pomaranč, ale podobá sa na loptu. Využite čas nakupovania na to, aby sa dieťa niečo naučilo, napríklad aj to, čo je vo vnútri pomaranča, hoci ho stále doma neje.
Čas jedla pre rodičov často stresujúci najmä, pokiaľ je dieťa tvrdohlavé a vyberavé. Môže nechať to, čo mu naložíte, na tanieri, a ani sa jedla nedotkne. Ak viete, že má vaše dieťa s novými potravinami pronblém a chcete mu ich začať variť, myslite na to vopred. Predstavte mu ich v zábavnej alebo aspoň neutrálnej situácii, kedy ich nebude nútené jesť. Vyskúšať môžete napríklad vyfarbovanie s čučoriedkami alebo si vytvorte razítka zo zemiakov. Nebojte sa spoločne objavovať rôzne farby a textúry.

 

Ponúknite deťom viacero možností

Deti by si mali byť samy schopné vybrať z viacerých možností, čo chcú jesť, a takisto, akú veľkú porciu chcú zjesť. Ponúknite im viaceré zdravé potraviny, ak na niektorú z nich nemajú odvahu alebo chuť, môžu si vybrať to, čo poznajú. Vy siahajte po tých, ktoré sú im neznáme. Povzbudzujte ich pravidelne takýmto spôsobom, aby skúsili niečo nové, ale nikdy ich nenúťte.

 

Ak na deti prieberčivé v jedle pôjdete trpezlivo, časom sa ich jedálniček dobrovoľne rozšíri.

Oddeľujte potraviny

Čistá ryža, suché špagety, alebo iba chlebík bez masla? Aj to sú bežné požiadavky malých detí. Dospelí radi chute miešajú, avšak pre dieťa je lepšie, ak môže zažiť všetky chute jednotlivo, samé o sebe, najmä, pokiaľ sa jedná o niečo, čo nikdy predtým nejedlo. Hlavná zásada teda znie: NEMIEŠAŤ. Ak už budú pripravené začať potraviny ochutnávať súčasne, ako napríklad dať si lesné plody do jogurtu, podporte ich, aby si samy pripravili ingredencie tak, ako chcú.

 

Využite farby a textúru jedla

Jedlo hrá všetkými možnými farbami, a vďaka rozličnej textúre môže byť predmetom na hru rovnako ako napríklad plastelína. Varte jedlá, ktoré hrajú všetkými možnými farbami, alebo také, ktoré sú jednofarebné. Aj s obyčajným cestom na koláče môžete zažiť veľa zábavy, ak dieťaťu dovolíte tvoriť z neho rôzne tvary alebo písmená.

 

S jedlom na deti netlačte. Ak práve preferujú určitý druh ovocia či zeleniny a iné nechcú ani za svet, buďte trpezliví. / Zdroj: Bigstock

 

Nechajte dieťa opísať jedlo

Ak sa dieťaťa spýtate, či má rado rajčiny, budem mať len dve odpovede - áno alebo nie. A možno sa vám vôbec nebude odpoveď, ktorú dostanete, páčiť. Namiesto toho, aby ste sa spýtali dieťaťa, či má niečo rado alebo nie, pýtajte sa, ako daná potravina chutí, ako vyzerá, akej je farby. Keď naučíte dieťa nepremýšľať iba v medziach toho, čo je dobré a zlé, je pravdepodobnejšie, že nájde niečo, čo na jedle ocení.

 

A aké benefity hra s jedlom ponúka?

1 | Príprava a varenie jedla prebúdza zmysly

Dnešný detský svet je vo  veľkej miere virtuálny, no varenie je jedným z momentov, kedy využívame všetky naše zmysly. Spolu s deťmi máte možnosť spoznávať tvary, vône či chute. Vyskúšajte zatvoriť dieťaťu oči a spýtať sa ho, akú vôňu cíti, môže to byť mäta, škorica, alebo banánová šupka. Potešenie z jedla záleží na jeho vôni, a keď budete vaše dieťa vystavovať viacerým vôňam, bude odvážnejšie v tom, čo zje. Hrať sa však môžete aj s chuťou, nebojte sa používať výrazné voňavé korenie či trošku citrónovej šťavy. Ak necháte vaše dieťa hádať, čo je tajnou ingredienciou, možno vás prekvapí.

 

2 | Hra s jedlom je pre každého

Nezáleží od toho, či má vaše dieťa skôr umelecké alebo vedecké sklony, hra s jedlom je pre každého. Keď vyšľaháte vajíčka, a pridá sa k nim len vzduch, ste na ceste ku koláčikom. Pridajte korenie, cukor, soľ, a ocot k čomukoľvek, a máte zaváraniny. Ak to vaše dieťa ťahá k experimentovaniu s množstvom, váhou, alebo surovinami, možno máte doma budúceho vedca. Učenie sa formou skúšania a zlyhania je predsa normálnou súčasťou vedeckého procesu.

 

3 | Vďaka hre pri jedle deti vydržia pri stole dlhšie

Môžete si vybrať, či sa chcete pohrať s priestorom, hudbou, alebo sa zahrať nejaké hry. Hra s priestorom je jednoduchá. Stačí, ak si každý sadne na iné miesto, než kde zvyčajne sedí, vyskúšate sa najesť v inej miestnosti alebo posuňte stoličky ďalej od seba či bližšie k sebe.
Experimentovať môžete tiež s hudbou. Ak máte doma tínedžera, môžete ho poprosiť, aby k spoločnej večeri pustil jeho obľúbenú hudbu. Získate tak okienko do jeho duše, avšak rovnako to funguje, aj keď rodičia pustia svoju obľúbenú pesničku.
Alebo sa môžete zahrať skutočnú hru, napríklad dve pravdy a jedna lož. Je to len a len na vás, ako si chcete ozvláštniť spoločne strávený čas pri jedle. Nemusí to byť zábava len pre dieťa, rovnako sa pri jedle môžete zabaviť aj vy.

 


Zdroj: todayparen.com, mindbodygreen.com
Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku