Takto sa zbavíte neustálych hádok detí

Hádky detí sú v niektorých rodinách na dennom poriadku. Ak sa nič nemení samo, mali by ste to začať koučovať vy.
Hádky detí sú v niektorých rodinách na dennom poriadku. Ak sa nič nemení samo, mali by ste to začať koučovať vy. / Foto: Bigstock

Deti majú medzi sebou množstvo konfliktov, či už veľkých alebo malých. Kedy by mal rodič zasahovať a ako to urobiť záleží od viacerých faktorov.


K životu každého z nás patria aj hádky a výnimkou nie sú ani deti v ktoromkoľvek veku. Typickou reakciou rodiča, keď z detí vyjde na povrch množstvo emócií, je svoje deti chrániť a jednoducho ukončiť hádku. Avšak je správne, aby rodičia zasahovali do hádok a malých konfliktov svojich detí?

 

Deti sa hádajú pre množstvo rôznych dôvodoch. Zatiaľ čo rodič by mal určite zakročiť, pokiaľ sa jedná o šikanu, alebo o fyzické nebezpečenstvo pre dieťa, v mnohých prípadoch je lepšie, ak necháte deti, aby si konflikt vyriešili medzi sebou. V prvom rade by mal rodič pozorovať konflikt, aby vedel, či je nutné zakročiť. Pri malých hádkach sa toho deti môžu veľa naučiť o empatii, avšak zlepšia sa aj ich sociálne schopnosti, vďaka ktorým v neskoršom živote ľahšie nadviažu priateľstvá, alebo využijú svoju schopnosť riešiť problémy. Pokiaľ rodič zakročí okamžite, nevedome tým vysiela dieťaťu správu, že si myslí, že dieťa samo nič nedokáže. Zároveň však berie dieťaťu možnosť zlepšovať si sociálne zručnosti a nepodporuje schopnosť riešenia problémov.

 

Ak sa však konflikt stupňuje, je čas, aby rodič zakročil. Čo teda robiť, ak sa deti vo veku 2 - 8 rokov často hádajú?

 

Naučte deti, ako diskutovať a riešiť problémy

Deti nemajú v sebe prirodzene schopnosť vedieť, ako riešiť konflitky. Ak ich v tom niekto neviedol, alebo to nemali šancu doma odpozorovať, nedarí sa im ani v dospelosti. Práve preto dnes mnoho dospelých nevie, ako sa pod tlakom vyrovnať s názormi iných ľudí či kritikou. Zväčša unikajú, búchajú dveramia a teatrálne odchádzajú. Základom je pritom pochopiť princíp, že druhá strana to môže vidieť inak a nemusí sa pritom mýliť. Musíme preto vždy hľadať kompromis.

 

Už aj tie najmenšie deti chápu základné problémy férovosti a žiadneho boja. Porozprávajte sa s deťmi o tom, akými inými spôsobmi môžu byť problémy riešené. Nastavte si základné pravidlá správania a toho, čo môžu deti urobiť, aby problém vyriešili, a čo by robiť nemali, ak chcú problém vyriešiť. Kričanie, plakanie, alebo fyzické násilie nie sú z tých akceptovaných spôsobov riešenia konfliktov. Dovoľte deťom, keď sú pokojné a neriešite práve nejaký konflikt, aby samy prišli s návrhmi, čo môžu robiť namiesto kričania. Potom ich nápady vyskúšajte v praxi, možno budete prekvapení, s čím všetkým deti prídu.

 

Aj tie najmenšie deti chápu princíp férovosti a preto s nimi môžete o pravidlách hovoriť. / Zdroj: Bigstock

 

Ak im to s nápadmi nejde, spôsoby, ako riešiť konflikty, ich môžete naučiť aj vy. Vypočujte si všetky zúčastnené strany a pomôžte im prísť na riešenie ich problému. Spýtajte sa, čo by mohli urobiť, a čo si myslia, že by bolo férovým riešením. Ak je riešenie reálne, implementujte ho.

 

Zopár tipov, ako zdokonaľovať riešenie konfliktov u detí:

  • Dajte im príležitosť byť čo najčastejšie v kolektívoch detí. Napr. na ihrisku, alebo si pozvite deti domov. Deti sa učia konfliktom predchádzať jedine v reálnych situáciách a praktizovaním iných riešení ako sú bitky.
  • Ak vdíte, že sa napätie stupňuje, môžete medzi deti vstúpiť myšlienkou ako napr. „Pamätáš, čo sme si hovorili o delení s hračkami?“
  • Dajte deťom príležitosť vyjadriť svoje znepokojenie či hnev pomocou upokojujúcich slov či pozitívnych aktivít. Môžu to byť napríklad hry s vodou, maľovanie alebo práca s plastelínou. To všetko pomáha deťom spracúvať pocity.

 

Buďte deťom vzorom

Nemôžete čakať, že vaše deti sa nebudú biť a hádať, ak vidia doma hádky na dennom poriadku. Jednou z najzásadnejších úloh rodiča je byť pozitívnym vzorom pre dieťa, a to vrátane vychádzania s ostatnými ľuďmi a spolupráce. Vaše deti vás neustále sledujú a vaše správanie kopírujú. Ak pravidelne strácate pri partnerovi či kolegoch nervy, musíte zapracovať aj na sebe. Ak chcete, aby sa deti preniesli cez určité situácie pokojne a s rešpektom, potrebujú pri tom vidieť v prvom rade vás.

 

Môžete sa so svojimi deťmi porozprávať o situáciách, kedy vás niečo nahnevalo a čo ste urobili, aby ste sa upokojili. Dať im najavo, že viete, že to nie je jednoduché, ak majú pocit krivdy, ale vždy treba hľadať mierové riešenia.

 

Vnímajte deti pri konflikte rovnako

Jednou z pascí, do ktorých môže rodič ľahko padnúť, je začať riešiť to, koho vinou hádka vznikla. Rodič by si nemal vyberať strany, pretože neskôr môže vzniknúť medzi deťmi rola útočníka a rola obete. Vo väčšine prípadov by trest pre deti mal byť rovnaký, bez výnimiek. Cieľom je, aby deti pochopili, že sa hádať nemajú, a nie to, aby začali medzi sebou súťažiť o to, kto vyhrá viac hádok.

 

Všímajte si dobré správanie

Pochvala dokáže urobiť divy s pozitívnym správaním dieťaťa. Kľúčom je ignorovať konflikt a potom prejaviť deťom pozornosť, keď spravia niečo pozitívne, napr. sú vám nápomocné alebo sa pekne spoločne hrajú. Deti rýchlo pochopia, že dobré správanie im získa viac rodičovskej pozornosti ako hádky.

 

Napríklad:

  • Veľmi sa mi páčilo, ak ste sa dnes hrali spolu na trampolíne a pekne ste sa striedali.
  • Ako pekne sa dnes delíte s hračkami!

 

Minimalizujte príležitosti na konflikty

Zvážte všetky dôvody, prečo sa deti medzi sebou hádajú, a čo môžete vy urobiť pre to, aby ste minimalizovali počet ich hádok. Všímajte si, kedy sú deti najviac náchylné k hádkam, či je to keď sú hladné, majú nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu alebo si nechcú požičať hračky. Ak plánujete napr. pozvať zopár priateľov k vám domov, aby sa zahrali, ideálne, ak myslíte na dvojice, aby mal každý z nich kamaráta. Veľké skupiny detí sú fajn a býva pri nich veselo, no pri nepárnom počte detí sa to neraz zvrhne na to, že niekto zostane sám a ten potom na seba upozorňuje neprimeraným spôsobom, čo vedie ku konfliktom.

 

Hoci deti potrebujú vedieť, že ich máte radi rovnako a že sú pre vás špeciálne bez ohľadu na to, ako sa správajú, mali by vedieť, že ste si vážite, keď sú k sebe láskavé.

 

Nastavenie pravidiel vo veciach, ktoré bývajú dôvodom sporu, môže vyzerať aj takto:

  • Peťko môže rozhodnúť o TV programe medzi 8:00 - 9:00 a Janko medzi 17:00 – 18:00. V iný deň zas naopak.
  • Víkendový rodinný program po diskusii vyberie v sobotu Peťko a v nedeľu Janko. Inokedy naopak.

 

Všímajte si, ako reagujete a zasahujete

Ak na hádku detí zareagujete podráždene alebo na deti v takých chvíľach kričíte, výsledkom môže byť aj to, že deti svoje správanie zopakujú, aby vás nahnevali. Vy to možno vnímate pre deti ako trest, avšak tento trest môže viesť k tomu, že sa dieťa nahnevá ešte viac a bude viac vyvádzať.

 

Občas konflikty ignorujte

Mnoho detských konfliktov nič neznamená a prestanú rovnako rýchlo, ako začali. Ak sa do hádky vloží dospelák, iba tým oddiali proces toho, aby si to deti vyriešili medzi sebou. Občas deti sa navyše zapájajú do konfliktov preto, aby získali pozornosť rodiča, pretože v niektorých prípadoch je negatívna pozornosť lepšia ako žiadna pozornosť. Ak odignorujete detský konflikt, deti prestanú vyvolávať hádky v prípade, že je ich cieľom získať vašu pozornosť. Jednou z možností, ako pomôcť deťom vyriešiť konflikt je, aby ste ich zatvorili do jednej miestnosti a nedovolili im vyjsť, pokiaľ si problém medzi sebou v miery nevyriešia.

 


Zdroj: verywellfamily.com
Čítajte viac o téme: Konflitky
Zdieľať na facebooku