Ako sa spojiť s ľuďmi, ktorí trpia depresiou?

Ľudia trpiaci depresiou nechcú, aby sme sa im vyhýbali, no oni sa k nám priblížiť nedokážu.
Ľudia trpiaci depresiou nechcú, aby sme sa im vyhýbali, no oni sa k nám priblížiť nedokážu. / Foto: Pexels

Často máme obavy rozprávať s ľuďmi trpiacimi depresiou. Nevieme ako na to, a tak sa im radšej začneme vyhýbať. Ale jediné, čo potrebujú je to, aby sme sa k nim správali normálne a nesnažili sa byť ich doktorom.

 

Jedným z problémov, s ktorým sa stretávajú ľudia trpiaci depresiou je aj to, že ľudia okolo nich nevedia, ako sa k nim správať. Bill Bernat je technologickým marketérom. Sám si prešiel problémami s depresiou a trpel úzkosťou. Vedie workshopy a fundraisingové aktivity pre neziskové organizácie. Okrem iného rozpráva aj o mentálnom zdraví či o tom, ako sa spojiť s ľuďmi, ktorí depresiou trpia. Je však aj komediantom. Vo svojej TED prednáške rozpráva o tom, o čom je niekedy ťažké rozprávať, a to je práve mentálne zdravie. Má vlastnú show nazvanú Becoming More Less Crazy.

 

Bill sám bojoval s depresiou a zistil, že je veľmi ťažké rozprávať sa s neznámymi ľuďmi. Až v nemocnici stretol ženu, ktorá chcela spáchať samovraždu. Keď dorozprávala svoj životný príbeh, Bill začal rozprávať ten svoj a po prvýkrát sa označil za depresívneho človeka. Bolo to tiež po prvýkrát, čo sa s niekým dokázal spojiť. Ako by ste sa ale cítili vy, ak ste depresiou nikdy netrpeli a mali by ste sa rozprávať s niekým blízkym alebo členom rodiny, ktorý trpí depresiou? Viete ako na neho reagovať?

 

Aj ľudia s depresiou sa chcú rozprávať s ostatnými

Napriek tomu, že depresia je celkom bežná, mnoho ľudí sa nechce rozprávať s ľuďmi, trpiacimi depresiou, pokiaľ nepredstierajú, že sú šťastní. To, že ľudia majú depresiu neznamená, že sa nechcú rozprávať s inými ľuďmi, avšak berie im to práve túto schopnosť. Rozprávanie s ľuďmi, ktorí trpia depresiou, nemusí byť náročné. Môžete si stále užiť vzájomnú spoločnosť a nikto sa nemusí cítiť nepríjemne.

 

Čo pri ľuďoch s depresiou nerobiť?

Nehovorte im: „Z toho sa dostaneš,“ alebo „To ti prejde.“ Dostať sa z depresie je skvelý nápad, ale koho by to nenapadlo? Práve táto neschopnosť, len tak sa z toho dostať, je pre ľudí depresívna. Depresia je choroba s neistým koncom. Ak niekomu poviete tieto slová, je to to podobné, akoby ste to povedali človeku s vážnou chorobou. Nesnažte sa ľudí opraviť, zľahčovať situáciu, pretože už len ten tlak, aby sa cítil depresívny človek dobre, môže vyvolávať pocity, že vás sklamal.

 

Netrvajte na tom, že to, vďaka čomu sa cítia iní ľudia lepšie, pomôže aj niekomu inému.

 

Neberte to osobne, ak dostane od človeka s depresiou negatívnu odpoveď na vašu radu. Aj keď to myslíte dobre, môžete dostať negatívnu odpoveď na vašu radu. Keď má človek depresiu, môže si myslieť, že ho všetci nenávidia. Nezáleží na tom, že všetci mu hovoria niečo iné, nikomu neuveria. Stačí, keď takémuto človeku dáte pocítiť, že vám na ňom záleží a neberiete negatívnu odpoveď osobne.

 

Nemyslite si, že byť v poriadku, a smutný zároveň, je nezlučiteľné.  Nedovoľte, aby vás odradil nedostatok okatého šťastia. Smútok nie je to isté ako útok žraloka a je možné, aby bol človek smutný aj v poriadku zároveň. Napriek tomu, že všetci nás učia, že smútok nie je prirodzený, nie je to pravda. Smútok je normálna prirodzená ľudská emócia, je normálne akceptovať ho a vieme, že nepotrvá večne.

 

Čo naopak pri ľuďoch s depresiou robiť?

1. Rozprávajte prirodzeným hlasom

Len preto, že iný človek trpí depresiou, nemusíte používať smutný hlas. Nie je to neslušné, ani necitlivé, ak sa budete správať normálne.

 

2. Nepreberajte zodpovednosť za jeho život

Možno sa bojíte, že ak sa budete rozprávať s depresívnym človekom, ste zodpovedný za jeho blaho, že ho musíte z tejto situácie dostať a vyriešiť jeho problémy. Nikto ale nečaká, že budete doktorom a Spasiteľom v jednom. Stačí, ak budete priateľský. Ak máte obavy, že nebudete vedieť, čo povedať, nebojte sa. Slová nie sú to najdôležitejšie, vaša prítomnosť je omnoho dôležitejšia.

 

3. Majte jasno v tom, čo môžete a nemôžete pre neho urobiť

Je úplne v poriadku, ak dáte niekomu ponuku s jasnými hranicami. Môžete povedať, aby vám niekto kedykoľvek zavolal či napísal, avšak ak viete, že možno nebudete mať čas odpovedať, povedzte to dopredu. Dajte depresívnemu človeku zmysel kontroly  tým, že dostanete jeho súhlas na to, čo chcete urobiť. Môžete sa ho opýtať, či mu môžete zavolať raz za týždeň alebo každý deň. Vypýtajte si súhlas, pretože si tým získate dôveru a posilníte vaše priateľstvo.

 

4. Rozprávajte sa o normálnych veciach

Skvelý spôsobom, ako dostať niekoho z depresie, je aj pomoc s bežnými vecami, napríklad s upratovaním, prácou v záhradke či nakupovaním. Budete tak spojený s týmto človekom aj bez toho, aby ste upriamili pozornosť na jeho depresiu a ona sa nebude cítiť zahanbená. Dovoľte mu prispieť aj do vášho života, aj keď to je malá vec, ako napríklad návšteva kina.

 

Všetky odporúčania sú si podobné v jednom základnom princípe: rozprávajte sa s depresívnym človekom, akoby niekam patril a môže k niečomu prispieť. Akoby vám mohol niečo ponúknuť aj v tom štádiu, v ktorom teraz je. Rozprávajte sa s ľuďmi s depresiou s pocitom, že ich život je presne tak vzácny a pekný ako ten váš. A keď sa na toto sústredíte, môže to byť pre nich veľmi príjemná a povzbudzujúca konverzácia.

Čítajte viac o téme: Depresie, Komunikácia
Zdieľať na facebooku