Ľudia sa cítia stále viac osamelí. Ako s tým bojovať?

Osamelosť neprospieva psychike ani telu.
Osamelosť neprospieva psychike ani telu. / Foto: Pexels

Osamelosť je stále bežnejším javom medzi ľuďmi. A vôbec nesúvisí s tým, koľkými ľuďmi ste obklopení. Vedci upozorňujú, že patrí medzi rizikové faktory psychických i fyzických ochorení.


Osamelosť je dnes celkom častým problémom, s ktorým bojuje každý tretí dospelý  človek. Má negatívny vplyv na mozog a imunitný systém, môže viesť k depresii či samovražde. Okrem toho však zvyšuje riziko predčasnej smrti či obezity. Osamelí ľudia sa cítia v strese aj v situáciách, ktoré sú pre ostatných ľudí normálne a často sa cítia unavení.

Počet osamelých ľudí sa zvýšil počas posledných desaťročí, a to až o jednu tretinu od roku 1980. Počet blízkych ľudí, ktorým sa môže bežný Američan zdôveriť, sa znížil z troch na dvoch. V Spojenom Kráľovstve sa osamelo cíti 21 až 31 % ľudí, avšak podobne sú na tom aj ostatné krajiny sveta. Tento problém sa netýka len dospelých, ale aj detí. Definovať osamelosť je náročné, pretože sa netýka počtu ľudí, s ktorými sa rozprávame. Je možné byť obklopený ľuďmi a napriek tomu sa cítiť osamelo.

 

Čo je osamelosť?

Osamelosť sa týka nezhody v čísle a kvalite vzťahov, ktoré máte a tými vzťahmi, ktoré by ste si želali. Môžete mať iba dvoch priateľov, avšak ak si skutočne rozumiete s jedným z nich a máte pocit, že vyhovuje vašim potrebám, nie ste osamelý. Rovnako však môžete byť obklopený davom ľudí a zároveň sa cítiť osamelo.

 

Osamelosť je ale viac, nielen to, ako sa cítite. Ak sa cítite osamelo, aj vaše správanie môže byť iné, pretože máte nad sebou menej kontroly. Napríklad pravdepodobnosť, že si na obed dáte koláč, namiesto toho, aby ste si dali normálne teplé jedlo doma alebo išli na večeru do reštaurácie. Okrem toho však môžete mať aj menej motivácie cvičiť, napriek tomu, že cvičenie je dôležité pre fyzické a mentálne zdravie. S pocitom osamelosti sa tiež zvyšuje pravdepodobnosť, že sa budete voči iným ľuďom správať agresívne.

Niekedy si ľudia myslia, že jedinou cestou ako uniknúť osamelosti, je jednoducho sa rozprávať s viac ľuďmi. Môže to pomôcť, no osamelosť nie je o počte ľudí, ktorých poznáte, ale o tom, ako vnímate svet. Keď zostanete osamelý, inak sa správate a inak vnímate svet. Viac si všímate hrozby vo vašom okolí, začnete očakávať viac odmietnutí a začnete viac súdiť ľudí, ktorí sa s vami rozprávajú. Ľudia cítia, keď ich iní súdia počas rozhovoru, čo vyústi len k tomu, že sa s vami budú rozprávať menej, čiže sa budete cítiť viac osamelo.

 

Osamelosť je nákazlivá

Štúdie ukázali, že ľudia, ktorí trávia čas s osamelými ľuďmi, majú väčšiu náchylnosť k tomu, aby sa sami stali osamelými. Rovnako ako šťastie, aj osamelosť je nákazlivá.

Okrem nákazlivosti však existuje aj gén osamelosti. Jeho zdedenie neznamená, že sa budete cítiť osamelo, ale to, ako budete vnímať bolesť z toho, že nemáte také spojenie s ľuďmi, aké by ste chceli.

 

Osamelosť pôsobí rozdielne na mužov a ženy

Osamelosť častejšie končí smrťou u mužov ako u žien. Vo všeobecnosti sú muži voči osamelosti menej odolní a majú častejšie depresie ako osamelé ženy. Je to najmä tým, že muži sú vedení k tomu, aby nevyjadrovali svoje emócie, pretože ak to urobia, budú za to súdení spoločnosťou. Často si ani sami neuvedomia, že sa cítia osamelo a čakajú pridlho pred tým, než vyhľadajú pomoc. Môže to viesť k vážnym dôsledkom na ich mentálne zdravie.

 

Ako utiecť pred osamelosťou?

Osamelosť je možné prekonať rovnako, ako je možné zlepšiť vaše mentálne zdravie. Jeden z výskumov sa zaoberal rozličnými spôsobmi boja s osamelosťou. Medzi možné spôsoby boja s osamelosťou patrí zlepšenie sociálnych zručností, zvýšenie počtu ľudí, s ktorými sa rozprávate, alebo aj učenie sa, ako dávať komplimenty ostatným. Avšak tým najefektívnejším spôsobom je zmeniť to, ako vnímate svet okolo seba.

 

Niekedy, keď sa s vami ľudia nemôžu stretnúť, nie je to preto, že je niečo zle s vami, ale preto, že možno sa niečo deje v ich živote. Možno osoba, ktorú ste pozvali na večeru neodmietla preto, lebo by s vami nechcela byť, ale preto, lebo sa jednalo o pozvanie na poslednú chvíľu, alebo mala už iné plány. Ľudia, ktorí nie sú osamelí, si tieto veci uvedomia a neberú osobne, ak im niekto povie nie. Ak si neprepíšete všetky neúspechy a odmietnutia, ale pripíšete ich okolnostiam, bude omnoho jednoduchšie vybudovať si odolnosť a pokračovať ďalej. Zbaviť sa osamelosti je tiež o tom, že sa zbavíte cynizmu a nedôvery voči ľuďom okolo vás. Nabudúce, keď stretnete niekoho nového, dovoľte danej tomuto človeku priblížiť sa k vám aj napriek tomu, že neviete, ako to dopadne.

 


Zdroj: theconversation.com
Zdieľať na facebooku