Vďaka sociálnym médiám majú deti mentalitu trojročných detí, varuje neurovedkyňa z Oxfordskej univerzity

Podľa neurovedkyne Susan Greenfield brzdia sociálne médiá deti v rozvoji a vracajú ich do veku 3-ročných detí.
Podľa neurovedkyne Susan Greenfield brzdia sociálne médiá deti v rozvoji a vracajú ich do veku 3-ročných detí. / Foto: Shutterstock

Sociálne médiá brzdia mentálne a emocionálne dozrievanie detí a spôsobujú im problémy pri rozhovoroch z očí do očí.

 

Susan Greenfield, bývalá riaditeľka Kráľovské Inštitútu Veľkej Británie a neurovedkyňa na Oxfordskej univerzite, povedala pre portál Telegraph, že sa obáva, že deti strácajú schopnosť myslieť samé za seba, schopnosť empatie a nedokážu komunikovať s ostatnými. Neustále hľadajú niečo, čo by ich vyrušovalo. Sú bombardované okamžitým uspokojením cez sociálne médiá a videohry. Znamená to, že sú ako trojročné deti, ktoré každú chvíľu potrebujú, aby ich niečo vyrušilo, aby nemuseli počúvať svoj vnútorný hlas ani používať vlastný rozum.

 


Ľudia sa budú správať ako trojročné deti

„Predpokladám, že ľudia sa budú správať ako trojročné deti. Budú mať slabú vlastnú identitu, emócie dieťaťa, budú sa správať riskantne, mať slabé sociálne schopnosti a len krátko udržia pozornosť,“ hovorí neurovedkyňa. Bola jednou z prvých akademikov, ktorí varovali svet, že sociálne médiá a video hry menia detské mozgy.

Svoju teóriu podporila štúdiou z roku 2014, ktorú vytvorili psychológovia z Univerzity vo Virginii a Harvardu. Študenti v tejto štúdii sa radšej rozhodli podstúpiť slabý elektrický šok namiesto toho, aby boli 10 minút sami so svojimi myšlienkami.

„Ľudia potrebujú neustálu stimuláciu zo svojho prostredia. Presne to tento výsledok naznačuje. Už nedokážu ísť hlboko do svojej mysle, premýšľať a mať vlastné myšlienky,“ hovorí neurovedkyňa.


Deti by mali tráviť svoj čas aj offline aktivitami

Tento problém sa môže špeciálne prejaviť u detí. Rodičia by sa preto mali snažiť zapojiť dieťa do offline aktivít, ako napríklad práca v záhrade, šport, alebo čítanie kníh. Niečo, kde nie je možné proces urýchliť a vyžaduje svoj čas. Je to zároveň aj spôsob, ako zredukovať čas strávený pri obrazovke a podporiť predstavivosť dieťaťa. Dieťa trávi menej času multitaskingom.

„Ak sledujete dieťa, ktoré číta knihy, uvidíte, že sa dokáže dlhšie sústrediť. Sústreďte sa na aktivity, ako napríklad fyzické cvičenie, spoločné večere, či rozprávanie príbehov,“ dodáva Susan Greenfield.

 

Viac sa o zodpovednom používaní technológií deťmi dočítate aj v časti Deti a technológie.

 

Mozog detí sa mení s novou technológiou

Dnešné deti sa stávajú viac narcistické, s nižším sebavedomím a vyššou mierou depresie, pretože komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí nahradila komunikáciu tvárou v tvár. Susan Greenfield taktiež podporila aj regulácie, aby spoločnosti, ktoré vlastnia sociálne médiá či videohry urobili viac na ochranu detí pred škodlivými účinkami internetu. „Keby si ľudia uvedomovali, ako sú ovplyvňovaní médiami, vzbúrili by sa. Chcem, aby si rodičia boli vedomí, aké riziko technológie predstavujú a zakročili proti používaniu médií ich deťmi. Rovnako ako napríklad s fajčením.“

 

Tanya Goodin, expertka na digitálny detox a autorka knihy Stop Staring at Screens tvrdí, že zredukovanie hodín strávených pri obrazovkách by mohlo deťom priniesť mnoho benefitov.

Štúdia z UCLA zistila, že deti, ktorým boli všetky digitálne zariadenie na týždeň odobraté, sa zlepšili v neverbálnej komunikácii. Keď sa zamyslíte nad tým, aké dôležité je vedieť čítať reč tela pre život, prácu, školu a vzťahy, začnete zvoniť na poplach nad niektorými dlhodobými dôsledkami trávenia času pred obrazovkami.“

 

Je problém v rodičoch?

Nie je jednoduché ukázať prstom na niekoho a povedať, že je to jeho vina. Problém nie je v tom, že by rodičia nedokázali naučiť svoje deti rešpektovať sa. Problém je omnoho zložitejší. Pomôže však, ak deťom stanovíte určité pravidlá používania technológií. Nebaví vás hádať sa s dieťaťom, aby odložilo mobil, keď je už čas ísť do postele? Skúste do určitého veku nedávať dieťaťu telefón, alebo si stanoviť čas, kedy vám dieťa večer mobilný telefón odovzdá.

 

Menia sociálne médiá a internet naše správanie?

Sociálne médiá niekedy dokážu vzbudiť v ľuďoch to najhoršie. Môžeme sa schovať za online identitu, ktorá môže byť úplne iná, ako naša skutočná identita. Byť drzý je jednoduché v internetovom priestore, avšak nie každý z nás dokáže byť drzý aj tvárou v tvár človeku.

Mobily často odvádzajú všetku našu pozornosť a nič iné nevnímame. Jednou z najhorších vecí sú okamžité notifikácie. Keď chcete ísť offline, pripomenú vám,  že by ste moli byť online. Nepriamo vás nútia vrátiť sa späť. Je to jeden zo spôsobov, ak nás udržať online čo najdlhšie, aby sa zvýšil príjem z reklamy internetových spoločností.

 

Existuje korelácia medzi používaním sociálnych médií a duševnými chorobami

Mnoho ľudí si myslí, že obava Susan je prehnaná. V súčasnosti presne nevieme, či sociálne médiá spôsobujú problémy s mentálnym zdravím. Vieme iba to, že je medzi nimi vzťah. Tí, ktorí používajú sociálne médiá, najmä dievčatá, majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou. Avšak skutočnosť môže byť aj taká, že ľudia, trpiaci depresiou, trávia viac času na sociálnych médiách.

Čítajte viac o téme: Sociálne siete
Zdieľať na facebooku