Aké zvyky vám môžu predĺžiť život až o 10 rokov?

Zdravý životný štýl vám môže predĺžiť život o viac ako 10 rokov.
Zdravý životný štýl vám môže predĺžiť život o viac ako 10 rokov. / Foto: Pexels

Je dávno známe, že zdravý životný štýl vedie k dlhšiemu životu. Ktoré konkrétne zvyky vám ale môžu život predĺžiť až o viac ako 10 rokov?

 

Dnešní ľudia dnes žijú dlhšie ako naši predkovia, vďaka pokrokom v medicíne a industrializácii. Avšak ako je možné si svoj život ešte viac predĺžiť? Touto otázkou sa zaoberal aj tím výskumníkov z Harvard University. Vo svojej štúdii zistili, že na to, aby sa ľudský život predĺžil až o desať rokov, je potrebné dodržiavať päť zdravých zvykov v dospelosti. Táto štúdia je zároveň aj prvou analýzou vplyvu životného štýlu na dĺžku života. Štúdia sa zamerala na Američanov, nakoľko práve oni majú najkratšiu priemernú dĺžku života (79,3 r.) spomedzi krajín s vysokým príjmom. Cieľom bolo zistiť, ako ich život predĺžiť.

 

Výskumníci použili dotazníky zamerané na životný štýl a zdravotné záznamy 123 000 dobrovoľníkov na to, aby pochopili, o koľko dlhšie ľudia žijú, ak sa zdravo stravujú, kontrolujú svoju váhu, pravidelne cvičia, nepreháňajú to s alkoholom a nefajčia. Práve toto sú tie zvyky, ktoré majú najväčší vplyv na dĺžku nášho života.

 

Zdravé zvyky vám môžu pridať 12 až 14 rokov života

Keď vedci vypočítali predpokladanú dĺžku života, všimli si, aký veľký efekt majú zdravé zvyky. Ženy a muži, ktorí vykonávali všetkých päť zvykov, mali aj vo veku 50 rokov predpoklad žiť ďalších 38 až 43 rokov. Ľudia, ktorí nemali žiadny zdravý zvyk, mali predpokladanú dĺžku života 26 až 29 rokov. Zdravé zvyky mužom teda pridali navyše 12 rokov života a ženám až 14. Práve životný štýl je faktor, ktorý dokáže skrátiť život človeka. Iba 8 % americkej populácie dodržiava všetkých 5 zvykov.

Výskumníci taktiež zistili, že ľudia, ktorí si udržiavali zdravý životný štýl mali až o 87 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia na kardiovaskulárne choroby v porovnaní s ľuďmi s najmenej zdravým životným štýlom. Riziko úmrtia na rakovinu bolo u tejto skupiny tiež nižšie, a to až o 65 %.

 

Ľudia, ktorí mali všetkých päť zdravých zvykov, mali až o 74 % menšiu pravdepodobnosť úmrtia počas trvania štúdie. Výskumníci taktiež zistili, že medzi každým jedným zdravým zvykom a zredukovanou pravdepodobnosťou skorej smrti, je veľmi úzky vzťah. Avšak kombinácia všetkých piatich zvykov sa spájala s najväčším počtom extra rokov života.

Meir Stampfer, spoluautor tejto štúdie a profesor epidemiológie a výživy na Harvard TH Chan School of Public Health, povedal : „Keď sme s touto štúdiou začali, myslel som si, že je samozrejmé, že ľudia so zdravými zvykmi žijú dlhšie. Avšak prekvapivé bolo, aký veľký je tento efekt.“

 

Zvyky, ktoré vám pridajú roky života

  • Nefajčiť
  • Index telesnej hmotnosti medzi 18.5 až 25
  • Minimálne 30 minút mierneho cvičenia denne
  • Nie viac ako 150 ml vína denne pre ženy alebo 300ml vína denne pre mužov
  • Strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné výrobky, málo červeného mäsa, cukru a nasýtených tukov

 

Prečo má tak málo z nás zdravé zvyky?

Výhody zdravého životného štýlu sú verejne známe, no tajomstvom je, prečo ich nevieme dodržiavať. Stampfer si myslí, že časť problému môže byť v tom, že ľudia sa len ťažko vzdávajú fajčenia. „Neustále sú nám predávané nezdravé potraviny, a mestské plánovanie je veľmi zlé. Preto je pre ľudí ťažšie cvičiť aj sa zdravo stravovať. Myslím si, že ľudia potrebujú prevziať nejakú osobnú zodpovednosť, ale ako spoločnosť sa musíme postarať o to, aby to bolo pre ľudí ľahšie. Je ľahké zaseknúť sa v jednom kole, ale ľudia si myslia, že nemôžu z neho vystúpiť. My sme zistili, že keď ľudia zmenia svoj spôsob života, môžu získať mnoho pozoruhodných výhod,“ tvrdí.

 

Frank Hu, predseda Oddelenia výživy v Harvard Chan School a tiež jeden z autorov štúdie, dodáva: „Táto štúdia podčiarkuje dôležitosť zdravého životného štýlu a zvykov s ním spojených na predĺženie života populácie. No dodržiavanie zdravých návykov je veľmi nízke. Preto by verejná politika mala klásť väčší dôraz na zdravé potraviny a sociálne prostredie na podporu zdravého stravovania a životného štýlu.“

Čítajte viac o téme: Výskum
Zdieľať na facebooku