8 tipov, ktoré vám pomôžu prekonať strach z rozprávania na verejnosti

S rozprávaním na verejnosti má problém mnoho ľudí. Niektoré techniky vám v tom však môžu pomôcť.
S rozprávaním na verejnosti má problém mnoho ľudí. Niektoré techniky vám v tom však môžu pomôcť. / Foto: Bigstock

S rozprávaním na verejnosti má problém mnoho ľudí. Nie ste jediný. No či chcete alebo nie v dnešnej dobe si už mnoho povolaní vyžaduje, aby ste túto zručnosť mali. Ako si s tým poradiť?

 

Žiaci strených škôl či študenti vysokých škôl sa nevyhnú počas štúdia prezentáciám a rozprávania pred väčšou skupinou ľudí. Mnoho ľudí sa taktiež v práci, alebo v rámci voľnočasových aktivít stretáva s tým, že musí rozprávať pred väčšou skupinkou známych, či úplne neznámych ľudí. Mnohých pritom sprevádza obrovský neovládateľný strach. Ako ho prekonať a zvládnuť vystupovanie na verejnosti, ktorému sa nemôžete vyhnúť?

 

1 | Pripravte sa mentálne i fyzicky

Ak trpíte úzkosťou, vaše publikum si to všimne, preto by ste sa tomu mali vyhnúť a pripraviť sa pred samotným prejavom. Cvičenie pred vystúpením vám pomôže zvýšiť obeh krvi a zvýšiť prísun kyslíka do mozgu. Pokiaľ cítite napätie pár minút pred prejavom, vyskúšajte ľahký strečing rúk či celého tela alebo si uvoľniť krk a ramená. Mentálne cvičenie vám zase pomôžu upokojiť nervy. Vďaka krátkej meditácii sa budete cítiť pokojnejšie. Dodá vám potrebnú silu a umožní vám sústrediť sa na to, aby ste zo seba vytlačili všetko negatívne myšlienky. Jednoducho sa sústreďte na pár minút na svoj dych.

 

Najmä však nezabudnite na hydratáciu, pretože nie je nič horšie, než náhle zachrípnutie alebo škriabanie v krku pred publikom. Napriek tomu vám tieto problémy môže spôsobiť aj nával adrenalínu. Stačí, ak sa vtedy napijete čistej vody, no nevypite jej príliš veľa. Vyhnite sa kofeínu a sladeným nápojom, ktoré spôsobia, že sa budete cítiť smädnejší.

 

2 | Zorganizujte sa

Keď zorganizujete všetky svoje myšlienky a materiály, budete počas prejavu či prezentácie pokojnejší. Zorganizované a jasne formulované myšlienky vám pomôžu zredukovať strach z rozprávania, pretože budete vedieť, čo chcete povedať a môžete sa plne sústrediť len na to, ako to poviete.

 

Zoznámte sa obsahom, ktorý chcete publiku zdeliť, no neučte sa ho od slova do slova. Ak sa zaseknete, nebudete vedieť, ako pokračovať ďalej. Podvedome nás to ťahá buď k doslovnému čítaniu alebo memorovaniu každého jedného slova, často bez toho, aby sme chápali, čo vlastne chceme povedať. Skúste pochopiť smer vášho prejavu. Vezmite svoje publikum na cestu niekoľkými kľúčovými bodmi.

 

3 | Sústreďte sa na svoj cieľ

Ľudia sa až príliš často sústredia sami na seba a na možnosť zlyhania. Nemyslite na to, čo si o vás myslia ostatní. Je zbytočné zaťažovať sa tým, čo sa stane, ak zabudnete na to, čo chcete povedať, či vás ľudia budú počúvať, alebo či vôbec niekoho zaujíma to, čo chcete povedať. Zaberie vám to v mysli až priveľa priestoru. Ľudia sú tam predsa na to, aby si vypočuli vás, inak by tam neboli.  A vždy sa nájde niekto, kto pozornosť venovať nebude. Zamerajte sa len na to, aby ste dali publiku niečo cenné.

 

Určte si dopredu, čo vlastne chcete docieliť v publiku. Všímajte si pohyby a výrazy ľudí, ktorí vás počúvajú ešte predtým, než odídu z miestnosti. Ak náhodou to, o čom rozprávate, nie je prospešné a neviete sa sústrediť, zmeňte tému na niečo, čo prospešné pre publikum bude. Publikum bude ľahko vidieť, či je téma vášmu srdcu blízka alebo nie.

 

4 | Zamerajte sa na dýchanie

Keď sa sústredíte na svoje dýchanie, váš hlas bude lepšie rezonovať a vy budete pri rozprávaní vlastne relaxovať. Dýchajte pomaly, dostaňte sa do rytmu. Sústredenie sa na dýchanie môžete využiť nielen pri rozprávaní na verejnosti, ale aj v každodennom živote, pretože znižuje stres a zlepšuje jasnosť vo všetkých oblastiach života.

 

5 | Zameňte negativitu za pozitivitu

Každý z nás má dve stránky, s ktorými neustále bojuje, jedna je odvážna, zatiaľ čo tá druhá je neustále plná pochybností. Nepremýšľajte nad tým, čo sa stane ak to nevyjde. Nepochybujte o sebe ešte predtým, než to vôbec skúsite. Ak si myslíte, že nie ste dostatočne kompetentný, potom sa to eventuálne stane pravdou. Radšej sa skúste zamerať na pozitívne mantry, aby ste zvýšili svoju dôveru. Namiesto pochybností si povedzte, že to dokážete, a váš prejav či prezentácia bude skvelá.

 

6 | Tréning robí majstra

Väčšinu ľudí  to od prírody neťahá k rozprávaniu na verejnosti. Len málokedy príde niekto, kto sa dokáže postaviť pred väčšiu skupinku ľudí a bez chyby predniesť prejav, ak si ho nepripravil vopred. Aj tí najlepší spíkri ako bol John F. Kennedy trávia mnohé hodiny prípravou svojich prejavov. Potom tie prejavy vyzerajú veľmi jednoducho. Tak, ako väčšina schopností, aj rozprávanie na verejnosti si vyžaduje prípravu. Môžete sa sledovať v zrkadle a sledovať svoju reč tela, svoje gestá a mimiku, ale aj to, ako celkovo pôsobíte. Môžete nahrať svoj hlas a potom si to počúvnuť aby ste vedeli, čo je potrebné zlepšiť a na čo si máte dať pozor. Alebo môžete svoj prejav s niekým trénovať, či začať chodiť na hodiny rozprávania na verejnosti, ktoré vám pomôžu túto schopnosť zlepšiť. Nie je podstatné ako trénujete, ale to, že trénujete.

 

7 | Buďte autentický

Nebojte sa ukázať svoje skutočné a zraniteľné ja. Môže vám to pomôcť pôsobiť autentickejšie. Ak budete predstierať, že ste niekto iný, publikum to vycíti. Len keď budete sami sebou, môžete byť flexibilný a spontánny, čo vám lepšie pomôže zvládnuť nepredvídateľné situácie či otázky.

 

8 | Učte sa zo svojich predchádzajúcich prejavov

Ak máte zlú skúsenosť, neberte ju ako prekážku, ale ako lekciu na ceste k zlepšeniu.  Spýtajte  sa sami seba, čo môžete urobiť lepšie, čo išlo výborne, a čo nie. Uznajte sa za svoj úspech. Predsa len ste to zvládli a nenechali ste zvíťaziť vaše pochybnosti. Vytvorte si plán na nadchádzajúci prejav. Všetko si napíšete, trénujte a zlepšujte sa. Časom svoj strach prekonáte a budete sa cítiť pohodlne.

Čítajte viac o téme: Verejný prejav
Zdieľať na facebooku