Najlepšie športové filmy podľa skutočných udalostí, ktoré deťom dodajú tú správnu dávku motivácie

Aj vďaka sfilmovaným životným príbehom legendárnych športovcov môžu deti pochopiť, že cesta za slávou a úspechom je plná prekážok a náročných chvíľ.
Aj vďaka sfilmovaným životným príbehom legendárnych športovcov môžu deti pochopiť, že cesta za slávou a úspechom je plná prekážok a náročných chvíľ. / Foto: reprofoto YouTube

Aj vďaka životným príbehom legendárnych športovcov sa môžu deti naučiť mnohým dôležitým vlastnostiam, vytrvalosti, a tomu, ako sa v živote nevzdávať pri prvých neúspechoch.

 

Nie každý z nás je fanúšikom športu, no práve príbehy športovcov za sebou ukrývajú neuveriteľnú cestu plnú disciplíny, ťažkého odriekania, nečakaných prekážok a nepredstaviteľných zvratov. Športový svet je svetom, kde skutočne záleží na detailoch, pretože aj jedna chyba môže mať obrovské následky. Šport je však zároveň aj neuveriteľnou radosťou pre samotných športovcov, ale i ľudí, ktorí ich sledujú a fandia im. Nasledujúci výber filmov vám predstaví životné príbehy športových legiend založených na skutočných udalostiach, ktoré vám, či vašim deťom, môžu dodať motiváciu začať športovať alebo v športe, ktorý majú rady, vytrvať a popasovať sa s ťažšími obdobiami.

 

Pelé zrodenie legendy

Pelé je meno športovej legendy známej na celom svete. Pochádza z chudobného slamu v brazílskom Sao Paule, kde nemal ani poriadnu futbalovú loptu. Tento film zobrazuje jeho kariéru, ako sa snažil zaopatriť rodinu, zároveň však trénoval svoj štýl hry - . Zobrazuje tvrdú cestu športovca za svojím snom. Už ako 17-ročný sa zúčastnil majstrovstiev sveta vo Švédsku, kde strelil víťazný gól vedúci k prvej výhre Brazílie. V roku 1970 sa stal prvým hráčom, ktorý získal tri tituly majstra sveta.

 

 

Pavol Demitra

Kto na Slovensku by nepoznal Paľa Demitru? Tento film mapuje jeho život nielen ako život vrcholového športovca, ale aj ako príbeh ľudskej osobnosti až do momentu leteckej havárie v septembri 2011. Rozpráva o jeho životných momentoch, tých významných aj menej významných, a o jeho snoch. Film odhaľuje dôležité materiály z Demitrovej kariéry, osobné výpovede jeho blízkych, exkluzívne materiály z archívov NHL, zároveň sa však venuje aj slovenskej hokejovej reprezentácii.

 

 

Orol Eddie

Príbeh Michaela ‘‘Eddieho‘‘ Edwardsa navždy prepísal dejiny svetového športu. Eddie už od malička sníval o účasti na olympijských hrách, . Keď sa však presvedčil o tom, že má nedostatok športového talentu a na letné olympijské hry sa nikdy nedostane, rozhodol sa vyskúšať zjazdové lyžovanie, avšak ani tam mu šťastie nepraje. Eddie sa vzdá svojho sna až do momentu, kedy nepočuje o skokoch na lyžiach a nezistí, že Veľká Británia už roky nemala žiadneho reprezentanta. Po mnohých pádoch stretne  bývalého americké reprezentanta v skokoch na lyžiach, ktorý ho naučí, ako skákanie na lyžiach prežiť. Cesta Eddieho pokračuje zimné olympijské hry v Calgary v roku 1988, kedy Eddie skončí ako posledný v obidvoch disciplínach.

 

 

Surfistka

Film rozpráva príbeh americkej surfistky Bethany Hamilton, ktorá vo veku 13 rokov prežila útok žraloka, ale stratila ľavú ruku. Bethany sa však surfovania nechce vzdať, naučí sa surfovať s jednou rukou a už v roku 2004 sa vracia naspäť na súťaže. Film rozpráva príbeh o odvahe, prekonávaní prekážok a pevnom odhodlaní.

 

 

Ja,Tonya

Film z roku 2017 je založený na skutočnej udalosti z roku 1994. Táto čierna komédia rozpráva príbeh americkej korčuliarky Tonyi Hardingovej. Tonya je mimoriadne nadaná a napriek tomu, že pochádza z chudobného prostredia, podarilo sa jej dostať až na vrchol. V roku 1994 však jej najväčšiu súperku napadol neznámy útočník a pri vyšetrovaní sa zistilo, že ho najal Tonyin osobný strážca a manžel. Napriek tomu, že Tonya bola jednou z najlepších krasokorčuliarok sveta, vypracovala sa z ničoho až na vrchol, mala obrovskú vášeň, svet si ju už bude navždy pamätať v súvislosti s útokom na Nancy Kerrigan.

 

 

Rivali

Preteky F1 sú miestom vysokej rýchlosti, adrenalínu, kde má každé jedno rozhodnutie obrovské následky. Sú však aj miestom, kde spolu súperili dvaja životní rivali - Niki Lauda a James Hunt. Chris Hemswroth, známy aj ako marvelovský Thor, hrá rolu Jamesa, skvelého šoféra, playboya a neriadenej strely. Niki je Jamesov pravý opakn - profesionál so skvelou disciplínou a vždy disciplinovaný a organizovaný. James a Niki však nesúperia len na okruhu, ale aj v reálnom živote, napriek tomu sú však jeden pre druhého obrovskou inšpiráciou a spája ich zvláštne priateľstvo.

 

 

Borg vs McEnroe

Málo známy príbeh tenisovej legendy Björna Borga z Wimbledonu v roku 1980 vo filmovom spracovaní z roku 2017. Borg je chladný Švéd, večne kontrolujúci svoje emócie, avšak už vo veku 24 rokov je na konci svojich síl. Vo finále Wibmledonu, kde obhajuje svoj piaty titul, stretne výbušného a horkokrvného Američana Johna McEnroea, ktorý chce nahradiť Borga ako výherca titulu. Dvaja hráči sú tenisovým priemyslom proti sebe tlačení a prezentovaní ako úplné protiklady. Film rozpráva o tom, ako sú hráči tenisu proti sebe tlačení, uväznení vlastnou kariérou, avšak počas Wimbledonu priznávajú, že zároveň nikto na svete ich nechápe tak, ako ich najväčší nepriateľ.

 

 

Fighter

Biografická dráma z roku 2010 rozpráva príbeh o ceste Mickyho Warda. Micky získal boxerský titul v kategórii velterovej váhy, vedený jeho nevlastným bratom Dickym. Dicky je bývalý šampión, ktorý sa rozhodol úspešnú kariéru a šport vymeniť za kriminálne aktivity a drogy. Micky však netúži len poraziť svojho súpera v ringu, ale snaží sa bojovať aj za svoju rodinu a svoju vlastnú hrdosť.

 

 


Zdroj: www.csfd.cz
Čítajte viac o téme: Film
Zdieľať na facebooku