Zlepšiť svoju pamäť môžete aj vďaka technike delenia informácií

Každému prospeje, ak si nejakou formou pamäť trénuje a nájde si metódu, ako o nové získané informácie, na ktorých mu záleží, nebude prichádzať.
Každému prospeje, ak si nejakou formou pamäť trénuje a nájde si metódu, ako o nové získané informácie, na ktorých mu záleží, nebude prichádzať. / Foto: Pexels

Existuje mnoho metód a techník na učenie, avšak odborníci sa zhodujú v jednom – nie je efektívne učiť sa toho priveľa naraz. Informácie si najlepšie zapamätáte, ak ich počujete viackrát za dlhšiu dobu.

 

Nie je dnes veľa ľudí, ktorí sa môžu pochváliť dobrou pamäťou. Avšak čím lepšiu pamäť človek má, tým skôr sa môže v niečom zlepšiť, stať sa výnimočným v tom, čo robí a dosiahnuť to, aby jeho práca mala väčší vplyv. Jednou z najlepších metód je metóda deleného opakovania.

 

Ako funguje metóda deleného opakovania?

Predstavte si, že sa jeden deň niečo naučíte. Napríklad to, že hlavným mestom Turecka je Ankara. Ak by sa vás to niekto spýtal na druhý deň, je vysoko pravdepodobné, že si to stále budete pamätať. O týždeň je táto šanca už o čosi menšia. Nie je to však nič nezvyčajné, je to úplne normálna krivka zabúdania. Čím viac času prejde, odkedy ste sa danú informáciu naučili, tým je väčšia pravdepodobnosť, že si ju nebudete pamätať.

Avšak, ak si po pár dňoch danú vec zopakujete, krivka zabúdania sa zlepší. Keďže sa jedná už o opakovanú informáciu, dokážete si ju zapamätať dlhšie. Takže, ak sa chcete niečo naučiť efektívne, mali by ste sa to naučiť, o pár dní si to zopakovať a neustále si to opakovať v čoraz dlhších intervaloch.

 

Foto: Pinterest

 

Okrem pravidelného opakovania je však podľa psychológov efektívne aj aktívne pripomínanie si učiva, na rozdiel od toho pasívneho, ktoré efektívne nie je. Čiže je efektívnejšie, ak sa sami seba pýtate otázky: „Aké mesto je hlavným mestom Turecka?“, než ak si poviete: „Ankara je hlavným mestom Turecka.“

Tento princíp využíva aj metóda deleného opakovania. Ak si napríklad vytvoríte kartičky s otázkami a odpoveďami, budete vedieť, kde sú vaše medzery. Poprípade môžete metódu kartičiek využiť aj online, kde vám softvér vyhodnotí nielen správne odpovede, ale aj rýchlosť vašej odpovede a povie vám, kedy si máte dané vedomosti opäť zopakovať.

Túto techniku môžete využiť aj na učenie komplexnejších vecí. Avšak musíte si vedieť správne rozdeliť informáciu na drobné časti. Existuje dokonca aj zoznam 20 pravidiel na písanie kartičiek, ktorý vám pomôže správne rozdeliť komplexné informácie. Pre inšpiráciu sa môžete pozrieť na sprievodcu používania komplexných kartičiek, ktorý je napísaný človekom, ktorý túto metódu využil pri vlastnom učení programovania.

 

Aké sú výhody a nevýhody tejto metódy?

S touto metódou viete, ako sa učiť efektívne. Ľahšie sa naučíte príbuzné oblasti, vytvoríte si spojenia medzi rôznymi oblasťami a dokážete vymyslieť nové riešenia. Zakaždým, keď natrafíte na niečo, čo neviete, môžete jednoducho vytvoriť novú kartičku.

Avšak nevýhodou tejto metódy je, že záleží na tom, koľko kartičiek denne si zopakujete. Všetko závisí na softvéri. Napriek tomu však rozdeľovanie znamená, že kartičiek môžete mať potenciálne tisíce a stále vám opakovanie zaberie len 15 minút denne.

Je však pravdepodobné, že počas svojho života nestrávite viac ako 5 minút denne opakovaním si informácií. To je omnoho lepšie ako naučenú informáciu stratiť.

prehľade učebných techník sú také, ktoré sa zameriavajú na praktické testovanie a testovanie, ktoré je rozdelené, ako napríklad táto metóda, pri ktorej sa nenaučíte všetko naraz, ale postupom času. Tieto techniky sa umiestnili v rebríčku efektivity najvyššie.

Takže vyberte si niečo, čo vás zaujíma. Ideálne niečo malé na začiatok, čo môžete rozdeliť na menšie fakty, avšak dostatočne zaujímavé na to, aby vás zaujímalo získanie daných vedomostí. Aby ste si nemuseli dávať pozor, ako často opakujete, využite jeden zo softvérov na to určených, ako napríklad Anki alebo Memrise, ktoré vám pomôže s učením jazykov.

 


Zdroj: 80000hours.org
Zdieľať na facebooku