Ako vám malé zvyky môžu zásadne zmeniť život

Ak si chcete plniť veľké sny, ale už v úvode často zlyháte, alebo ani nezačnete, Stephen Guis môže byť v tomto pre vás inšpiráciou.
Ak si chcete plniť veľké sny, ale už v úvode často zlyháte, alebo ani nezačnete, Stephen Guis môže byť v tomto pre vás inšpiráciou. / Zdroj: Bigstock

Chcete vo svojom živote niečo zmeniť, no nedarí sa vám svoje ciele napĺňať? Môžete sa inšpirovať prístupom Stephena Guisea.

 

Stephen Guise je autorom medzinárodného betselleru Minizvyky (Jak drobné návyky způsobí zásadní změny ve vašem životě) a tiež autorom knihy How to be an imperfectionist. Jeho blog patrí medzi celosvetovo najznámejšie zdroje, ktoré sa zameriavajú na sústredenie sa na stratégie, ktoré vedú k vybudovaniu zvykov. Jeho vášňou je zmena správania.

 

Mnoho ľudí sa zamýšľa nad svojím životom len príležitostne, a to na narodeniny, výročia, Vianoce, avšak najmä v období Silvestra a Nového Roka. Dávajú si predsavzatia, viac či menej reálne, niekedy dokonca bizarné a zaprisahávajú sa, že tento rok si určite našetria na novú chladničku, alebo určite začnú chodiť do fitka hneď s príchodom januára. Napriek tomu, že novoročné predsavzatia si dáva obrovské množstvo ľudí, sú úspešné len v menej než 10 % prípadov.

Bez pochýb existuje veľa oblastí v našom živote, ktoré by sme chceli zlepšiť, avšak aj úspešnosť novoročných predsavzatí dokazuje, že takýto spôsob možno nebude tým najlepším ani najefektívnejším. Omnoho lepšie je dať si malé ciele a postupne sa k tomu svojmu veľkému cieľu prepracovávať. Možno spočiatku aj malý cieľ pôsobí nesplniteľne, máte pocit, že vám chýba motivácia, avšak existuje jedna skvelá technika, ktorá vám môže pomôcť získať potrebnú motiváciu a dosiahnuť svoje dlhodobé ciele. Technika pochádza z knihy Thinkertoys a jej cieľom je predstaviť si opak toho, čo je vaším plánom. Pokiaľ je vaším plánom schudnúť, mali by ste si predstaviť pravý opak chudnutia. Či už je to priberanie, jedenie sladkostí, alebo prejedanie sa fast-foodom, každý má predstavu trochu inú.

 

Stačí jeden kľuk denne. Naozaj?

Stephena Guisea napadlo namiesto každodenného cvičenia, na ktoré nemal náladu, motiváciu, a permanentne sa mu ho nedarilo splniť, urobiť aspoň jeden kľuk každý deň. Napriek tomu, že myšlienka jedného kľuku znie smiešne, veď kto by robil len jeden kľuk denne, čo je to za výzvu, išiel do toho. Keďže to Stephen s dodržaním väčšieho cieľa vzdal, rozhodol sa zvládnuť aspoň tento bizarný plán. Avšak, už keď bol vo vhodnej pozícii pre kľuky a jeden mal za sebou, zrazu mal chuť i silu urobiť ich o niečo viac. Keď sa mu svalstvo zahrialo, rozhodol sa urobiť iné cviky, až zrazu cvičil v daný deň 30 minút. Podarilo sa mu dosiahnuť pol hodinu cvičenia, o ktoré sa dlho usiloval, no neplnil ho a to len motiváciou zvládnuť jeden kľuk.

Takýmto spôsobom sa zrodila výzva jedného kľuku, pre ktorú vyzval Stephen svojich čitateľov na blogu. Rovnako ako Stephen, aj jeho čitatelia s touto výzvou dosiahli veľký úspech.


Ľudská vôľa je limitovaná

Ľudská vôľa vôbec nie je nekonečná, má svoje limity. Stephen tvrdí, že študovanie neurovedy a psychológie, a hlavne táto teória, mu pomohla pochopiť, prečo nemohol nikdy splniť svoj cieľ polhodinového denného cvičenia. Jeho vôľa jednoducho nebola dosť silná, avšak bola dosť silná na jeden kľuk, ktorý sa v tridsaťminútové cvičenie zmenil.  Jeden kľuk si vyžadoval omnoho menšiu vôľu ako dlhé cvičenie, preto bolo jednoduchšie začať. Keď už raz začal, jeho telo a myseľ prestali myšlienku dlhého cvičenia odmietať.

 

Výhodou tejto teórie je, že je aplikovateľná na všetko, nielen na cvičenie. Ak chcete vo svojom živote niečo zmeniť, a dávate si len veľké ciele, je možné, že danú oblasť svojho života nikdy nezmeníte. Namiesto toho sa skúste zamerať na drobné návyky, na ktoré si vaše telo a myseľ zvyknú, následkom čoho prestanú odmietať aj veľké ciele. Tým pádom budú pre vás veľké ciele ľahšie dosiahnuteľné.

 

Je niečo dôležitejšie ako vaše zvyky?

Nie je nič dôležitejšie, ako vaše zvyky, ktoré tvoria až 45 % vášho celkového správania. Zvyky sú zároveň aj vaše správanie, ktoré opakujete, čím tvorí veľmi dôležitú súčasť vášho života. Zvyky sú vaším základom, a ak sú vaše zvyky slabé, nebudete nikdy spokojný so svojím životom.

Dôvodom, prečo ľudia nedokážu zmeniť svoj život je, že namiesto toho, aby sa zamerali na zmenu svojich zvykov, skúšajú toho zmeniť priveľa naraz. Ak si zmena vášho zvyku či zvykov vyžaduje viac vôle než máte, nedokážete túto zmenu úspešne vykonať. Pokiaľ si vyžaduje menej vôle ako máte, tak so svojou zmenou uspejete.

 

Ako zmeniť svoje zvyky

Ak máte nejakú oblasť života, ktorú chcete zmeniť, či sa už jedná o vašu váhu, to, ako fit sa cítite či chcete cítiť, alebo o to, že je vaším snom napísať jedného dňa knihu, je dôležité, aby ste trénovali a venovali sa svojmu cieľu. Malé zvyky sú presne také, ako znejú, a to malé. Na ich vytvorenie musíte urobiť tri jednoduché kroky:


1. Vyberte si, aký je váš vysnívaný zvyk

Môže to byť hocičo, napríklad napísanie knihy, dočítanie dlhej knihy, alebo zabehnúť maratón.

 

2. Okresajte zvyk, až pôsobí úplne malo

Ak bude váš cieľ príliš veľký, nedokážete ho splniť, preto je nutné zamerať sa na malé úspechy. Na začiatok vám stačí napísať 100 slov za deň, prečítať päť strán pred spaním, alebo zabehnúť pol kilometra bez prestávky. Znie to jednoducho a nie je to nič, na čo by ste potrebovali extrémne veľa času. V skutočnosti vám to zaberie menej ako 10 minút za deň.

 

3. Začnite

Keď začnete, zistíte, že to vôbec nie je také ťažké, ako to vyzerá. Je pravdepodobné, že zabehnete viac, prečítate viac, a napíšete viac, len preto, že budete chcieť.

 

Keď chcete, dokážete zmeniť vo svojom živote čokoľvek, ak viete, ako na to.

 

Desať inšpirácií na denné zvyky od Stephana Guisa:

  1. Povedzte niekomu jeden kompliment.
  2. Nájdite dve pozitívne myšlienky.
  3. Meditujte jednu minútu.
  4. Povedzte si tri veci, za ktoré ste vďační.
  5. Urobte jeden kľuk.
  6. Napíšte 50 slov.
  7. Prečítajte dve strany.
  8. Vypite jeden pohár vody.
  9. Choďte von a urobte sto krokov.

10.  Urobte desať krát cvičenie Jumping Jack.

Zdieľať na facebooku