Prečo u detí vznikajú stravovacie poruchy?

U detí sa môžeme stretnúť so stravovacími poruchami už v predškolskom veku. Rodičov to často zaskočí.
U detí sa môžeme stretnúť so stravovacími poruchami už v predškolskom veku. Rodičov to často zaskočí. / Zdroj: Bigstock

Ak ste zdraví rodičia a nikdy ste s jedlom problém nemali, určite nepremýšľate nad tým, že by vaše dieťa mohlo dopadnúť inak. Poruchy príjmu potravy však nie sú také ojedinelé a začínajú už u detí.

 

Z každých 100 žien na svete trpí jedna žena anorexiou v určitom bode svojho života. Stravovacie poruchy, najmä anorexia, sa v našich predstavách spájajú najmä s tínedžermi a mladými ľuďmi. Dievčatami, ktoré chcú byť chudšie, krajšie, a majú problém akceptovať svoje meniace sa telo také, aké je. Tieto predstavy však nemusia nutne odrážať realitu. Z každých 600 ľudí, diagnostikovaných anorexiou, sú až tri percentá pacientov v predpubertálnom veku.


U detí je však ťažšie diagnostikovať anorexiu, než u dospelých. Nie všetky spĺňajú kritériá na diagnózu, veľmi často môžu byť deti menšie a chudšie nie výsledkom podvýživy, ale výsledkom génov. Deti taktiež rýchlejšie strácajú váhu.  Je dôležité, aby si rodičia nepomýlili anorexiu s tým, že dieťa je jednoducho príliš vyberavé. To, že vášmu dieťaťu nechutí zelenina, neznamená, že trpí chorobou, pretože zelenina môže mať pre dieťa len čudnú chuť. Pokiaľ sa u dieťaťa vyvinie anorexia už v útlom veku, môže mať problém s rastom, môže sa mu oddialiť puberta. Avšak v konečnom dôsledku väčšina detí nemá problém viesť normálny život v dospelosti.

Aké sú dôvody vzniku anorexie?

Rodičia nie sú pôvodom problému

Mnoho rodičov má tendenciu viniť samých seba, pokiaľ ich dieťa trpí nejakou poruchou stravovania, avšak rodičia nie sú pôvodom problému. Výnimku tvoria rodičia, ktorí svoje dieťa týrajú, avšak takýchto prípadov nie je veľa. Rodičia sú však zodpovední za vzdelávanie ich dieťaťa, a za tvorenie stravovacích návykov u dieťaťa. Pokiaľ rodičia sami nepreferujú zdravý životný štýl, alebo nemajú doma pravidelne jedlo, aj dieťa bude mať iný prístup k strave. Vzniku anorexie u dieťaťa však môžete predchádzať, stačí, pokiaľ si budete svoje dieťa všímať, venovať sa mu, a nekritizovať váhu ani výzor vášho dieťaťa. Ak máte doma dcéru, vysvetlite jej, že je normálne, že vo veku nad 10 rokov získa viac klogramov a je to prirodzená súčasť dospievania.

Príliš veľa športu

Ak má vaše dieťa príliš veľa pohybu, a venuje sa profesionálne nejakému športu, ako napríklad tancovaniu, atletike, či akémukoľvek súťaživému športu, je možné, že bude mať obmedzený jedálniček, alebo mať extrémne tréningy, pretože toto všetko ku športu patrí.  Zaujímajte sa o svoje dieťa a komunikujte s trénerom. Najmä pokiaľ máte pocit, že existujúce požiadavky môžu ohroziť zdravie vášho dieťaťa. Deti, ktoré sa venujú estetickým športom, sa začínajú zaujímať o svoju váhu už tak skoro, a to vo veku 5 či 7 rokov. Deti, ktoré sa estetickým športom nevenujú, sa začínajú o svoju váhu zaujímať neskôr, alebo sa o ňu vôbec nezaujímajú.

 

Sociálny vplyv

Na deti veľmi vplýva ich okolie, názory ich spolužiakov, kamarátov, či názory, ktoré sú prezentované v médiách. A v médiách sú vždy ako úspešní odprezentovaní hlavne tí pekní a chudí ľudia, čiže dieťa si automaticky myslí, že by také malo byť tiež. Deti toto všetko vidia. Až 80 % detí vo veku 10 rokov sa bojí toho, že budú tučné. Tretina až polovica dievčat v adolescentnom veku si dáva až príliš pozor na ich stravu a na svoje stravovacie návyky. Napriek tomu, že mnoho detí chce len zhodiť zopár kíl, môže sa im to veľmi ľahko vymknúť spod kontroly. Na deti taktiež veľmi vplývajú edukačné programy o tom, aký je fastfood nezdravý. Deti si počas takýchto programov uvedomujú, čo sa s ich telom deje, a začnú sa obmedzovať v jedle. Vnímajú iba čiernobiely svet, iba to dobré alebo zlé, a nevedia veľa o nutrične vyváženej diéte. V každom prípade, dieťa by malo vedieť, že každý človek je iný, a na tom, akú veľkosť oblečenia nosí, nezáleží.

Príliš veľa informácií, ktoré si dieťa zle vysvetlí

O tom, že aj edukačné programy, bez vysvetlenia rodičov, môžu mať zlý vplyv na dieťa, sme si povedali už v predchádzajúcom bode. Delenie jedla na dobré a zlé u detí sa ešte zhoršilo v dnešnej dobe internetu. Dieťa môže ísť kedykoľvek online a vyhľadať si informácie o tom, koľko cukru, tuku, či kalórií obsahuje ktoré jedlo či ktorá porcia jedla. Deti sa snažia, aby jedlo, ktoré jedia, nemalo na ne zlý vplyv, tak si znižujú dávky kalórii, cukru, či tukov. Boja sa, aby nejedli to zlé jedlo. Edukačné programy by mali obsahovať okrem informácií o tom, čo je zlé, aj informácie, ako mať zdravú a vyváženú stravu.

Vegetariánstvo

U mnohých detí s vyvinutou anorexiou to celé začína vegetariánstvom, pretože deti predpokladajú, že keď prestanú jesť mäso, ľahšie stratia váhu. Deti by mali správne chápať vegetariánstvo, pretože môže byť pre človeka veľmi prospešné, avšak pokiaľ nechápu plne jeho myšlienku, môže im len ublížiť. Ak majú deti predispozície na anorexiu či iné stravovacie problémy, vegetariánstvo môže byť pre nich veľmi nebezpečné. Keď vám vaše dieťa oznámi, že sa chce stať vegetariánom, skúste zistiť, aké dôvody sa za tým skrývajú. Pokiaľ je to z dôvodu straty váhy, mali by ste spozornieť. Vegetariánstvo môže byť len symptómom poruchy príjmu potravy. Nemali by ste ho povoliť, pokiaľ to nie je náboženskou požiadavkou. Tento štýl stravovania nepodporuje nutričné požiadavky u dieťaťa vo vývine, a neskôr im môžu niektoré živiny chýbať.

Genetické predispozície

Vznik poruchy príjmu potravy môžu ovplyvniť aj genetické predispozície. Konkrétne môže byť ovplyvnené génmi, temperamentom, rodinnou históriou problémov so stravovaním, závislosťami, či zmenami nálady. Ak jeden z rodičov mal problém s príjmom potravy, je pravdepodobné, že aj dieťa bude mať podobný problém. Dieťa matky, ktorá mala problém s anorexiou, má zvýšené sklony k depresii a poruchám príjmu potravy už vo veku 5 rokov.

 

Obsesívno-kompluzívna porucha

Obsesívno-kompluzívna porucha je tiež jedným z faktorov, ktoré sa viažu k anorexii. Deti, ktoré trpia OCD, môžu mať napríklad v hlave myšlienky typu ,,Ak si dám obed, nemôžem si dať večeru, pretože budem tučný/-á‘‘. Deti môžu byť posadnuté svojou váhou, či myšlienkou, že jedlo obsahuje baktérie. V každom prípade, takéto myšlienky sú pre dieťa veľmi nebezpečné.

Vznik anorexie je však zmesou mnohých faktorov, vrátane environmentálnych faktorov, fyzických a psychologických faktorov.


Zdroj: www.eatingdisorderhope.com
Čítajte viac o téme: Anorexia
Zdieľať na facebooku