Ako si u ľudí vybudovať zdravú dôveru?

Čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú, alebo daná osoba nedôveruje im.
Čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú, alebo daná osoba nedôveruje im. / Foto: Pexels

Dôvera je základom každého jedného vzťahu, či už partnerského, priateľského, alebo pracovného. Bez dôvery by tieto vzťahy ani existovať nemohli. Avšak čoraz častejšie sa ľudia stretávajú vo svojich vzťahoch s problémom, že druhej osobe nedôverujú, alebo daná osoba nedôveruje im. Chýbajúca dôvera stojí zároveň často za rozpadmi vzťahov. Nasledujúce kroky vám prezradia, ako hladšie vybudovať dôveru v akomkoľvek vzťahu.

Dodržte svoje slovo

Zmyslom budovania dôvery je to, aby vám ostatní ľudia okolo vás verili, keď niečo poviete. Neexistuje jednoduchší spôsob, ako to docieliť než to, že vždy dodržíte to, čo poviete. Ak sľúbite, že niekam prídete, a 5 minút pred danou aktivitou si vymyslíte nejakú výhovorku a radšej zostanete doma, nečudujte sa, že daná osoba vám nebude veriť. Samozrejme, existujú veľmi nečakané situácie a problémy, ktorým sa nevyhnete, a nie vždy bude možné dodržať to, čo sľúbite. Avšak pokiaľ môžete, snažte sa svoje slovo dodržiavať čo najčastejšie. Iba tak nestratí svoju váhu.

Zamerajte sa na komunikáciu

Komunikácia je jadrom všetkého. Častá a úprimná komunikácia dokáže vybudovať silnejšie puto ako strohá a povrchná. Naučte sa, ako komunikovať efektívne, pretože práve dobrá komunikácia je dôvodom, prečo vzťahy fungujú, a prečo časom naopak prestávajú fungovať. Snažte sa komunikovať jasne a otvorene, a dajte si pozor , aby vždy všetci presne vedeli, na čom u vás sú.

Buďte trpezlivý a myslite predtým, než niečo poviete

Vybudovanie dôvery trvá dlho a je to pomalý proces, avšak napriek tomu môžete vybudovanú dôveru stratiť mihnutím oka.  Pri budovaní dôvery sa zamerajte na malé kroky, malé záväzky, a neočakávajte príliš mnoho. Avšak stále si dávajte pozor na to, čo hovoríte, a ako sa správate. Nesúhlaste s niečím, s čím sa úplne nestotožňujete. Zamyslite sa nad tým, čo robíte a hovoríte. Niekedy stačí jedno nevhodné slovo a dôvera je nenávratne preč.

 

Vážte si dlhodobé vzťahy

Všetci máme vo svojom okolí ľudí, ktorí sú tu pre nás roky, alebo dokonca celý život, ako napríklad rodina či najlepší kamaráti z detstva. Neberte svojich najbližších za samozrejmosť len preto, že sú pri vás už dlhšie. Vážte si ich stále rovnako a venujte im svoju pozornosť. Nájdite si aspoň trochu času na to, aby ste sa porozprávali, a neopúšťajte ich za ľudí, ktorí sa vo vašom živote zjavia a po týždni či dvoch odídu.

Vždy buďte úprimný

Pokiaľ sa dá, vždy buďte úprimný. V úprimnosti je sila, preto sa snažte hovoriť pravdu, aj keď možno nie je príjemná na počutie. S pravdou ďalej zájdete. Pokiaľ zaklamete a druhá osoba to zistí, bude vám menej dôverovať alebo vôbec, pretože už môžete klamať o čomkoľvek. Ak aj nemáte príjemné správy, snažte sa to podať čo najlepším možným spôsobom, len sa vyhnite klamstvu.

Ukážte ľuďom, že vám na nich záleží

Dokazujte, že vám záleží na ľuďoch okolo vás. Ak vedia, že vám na nich záleží, začnú vám viac dôverovať. Nezištná pomoc niekomu inému sa vám len vyplatí. Pomáhajte, keď môžete a viete ako. Ako sa budete správať k ľuďom naokolo, tak sa budú správať aj oni k vám.

Neschovávajte svoje pocity

Nesnažte sa schovávať svoje pocity len preto, aby ste pôsobili tvrdšie a nepôsobili zraniteľnejšie. Máte väčšie šance, že si vybudujete vzťah založený na dôvere, keď sa budete viac podobať na ľudí okolo vás. A v skutočnosti nikto nie je nezraniteľný a každý má svoje slabiny.  Ak nebudete skrývať svoje pocity, budete pôsobiť ľudskejšie, a ľudia vás budú mať radšej. Práve úprimnosť je to, čo vám pomôže vybudovať dôveru.

Vždy robte tú správnu vec

Najjednoduchšie by bolo, keby sa všetci v živote riadia iba tým, čo chcete vy. Avšak takto reálny život nefunguje. Nikto sa úplne nepodriaďuje vašim želaniam, preto sa ani vy nepodriaďujte želaniam niekoho iného, len tým svojim.  Bolo by krásne, ak by bolo všetko, čo chcete, automaticky schválené vašim okolím. Avšak ak sa budete neustále podriaďovať ostatným ľuďom okolo vás, obetujete pre to kus seba vaše hodnoty, názory a vaše sny. V podstate zradíte sami seba. Nesnažte sa preto vždy a za každých okolností vyhovieť všetkým, keď viete, že to nie je ta správna vec a nie ste o tom úplne presvedčený. Radšej sa riaďte sami sebou a tým, o čom si myslíte, že je správne.  Ak s vami ostatní okolo vás nesúhlasia, aspoň ste nestratili svoju integritu, úprimnosť, ani sami seba.

 

Priznajte si svoje chyby

Neexistuje nič ľudskejšie, než robenie chýb. Ak chcete, aby vám ostatní dôverovali, mali by ste sa naučiť priznať si svoje chyby, aj keď to nie je jednoduché. Buďte transparentní a autentickí, nesnažte sa pôsobiť nadradene, ani neomylne. Nič neskrývajte. Keď sa naučíte priznať si svoje chyby, je to ako keby ste sa naučili akceptovať sami seba, so všetkými svojimi dobrými či zlými stránkami.

Akceptujte feedback

Na vybudovanie dôvery vám taktiež pomôže, ak dokážete akceptovať feedback, či vnímať to, že ľudia okolo vás môžu inak vnímať udalosti či osoby vo vašom okolí. Ak sa vám niekto snaží povedať, ako dané udalosti vnímali oni a aký bol ich zážitok, počúvajte a neprerušujte. Berte to ako znak dôvery a aj ak nebude ich názor úplne pozitívny, snažte sa ho vnímať v dobrom, nie v zlom.  Ľudia okolo vás vám môžu pomôcť osobnostne rásť, pokiaľ ich dokážete počúvať.

Zdieľať na facebooku