Čo robiť, keď sa dieťa zmení na malého ničiteľa?

Každé dieťa príde do štádia, kedy skúša, čo všetko môže zničiť, ako čo funguje.
Každé dieťa príde do štádia, kedy skúša, čo všetko môže zničiť, ako čo funguje. / Zdroj: Bigstock

Predstavte si, že ste nechali dieťa v upratanej izbe, odbehnete do kúpeľne, a za päť minút sa vrátite do úplne iného sveta. V izbe je neporiadok, všetky hračky sú rozhádzané po celej izbe, detské knihy sú po zemi a vaše dieťa sa nachádza v obývačke s voskovkami v ruke a už-už sa chystá kresliť na stenu. Mnoho rodičov určite pozná tento scenár, keď sa z dieťaťa stane neriadená strela a kade prejde, tam za sebou nechá stopu. Podľa psychologičky Alexis Clyde z Detského medicínskeho centra v Dallase je takéto správanie úplne normálne. Deti sa učia tým, že spoznávajú svet okolo seba všetkými piatimi zmyslami. Fascinuje ich, ako predmety fungujú, čo sa stane ak ich hodia na zem, zohnú, pokazia, alebo pustia. Deti nekazia predmety s úmyslom pokaziť ich, ale s úmyslom zistiť, ako fungujú. Možno to nie je zábavné, keď sa dieťa správa ako malý demolátor, a nemá rešpekt pred ničím, nezávisle od ceny. Ale aj toto štádium je len dočasné a chaos, ktorý dieťa vytvorí, je možné kontrolovať.

 

V tomto období odporníci odporúčajú rodičom:

 

Kontrolujte sa

Ľahko sa to povie, najmä, keď už niekoľko mesiacov vkuse a niekoľkokrát za deň upratujete po tom, čo vaše dieťa dostalo chuť vyskúšať, aký zvuk všetky hračky vydávajú pri dopade na zem, ale je to nevyhnutné. Nezamýšľajte sa nad tým, ako vás to frustruje, a kedy to už konečne skončí, ale na to, prečo takéto správanie u detí vôbec vzniká. Deti sú prirodzene zvedavé a skúšanie všetkého možného v takomto veku len prospieva ich intelektuálnemu vývinu, fantázii a zvedavosti. Je to určitý druh výskumu a následného vyhodnocovania, ktoré sú deti už v takto útlom veku schopné robiť.

 

Opatrne s trestaním

Pokiaľ vám dieťa v zápale deštrukcie nerozbije naozaj všetky poháre, ktoré ste dostali ako svadobný dar, tak dieťa netrestajte. Radšej skúste narátať do desať a pokiaľ je to možné, nechajte dieťa na chvíľku s partnerom alebo babkou, zatiaľ čo vy si vezmete krátku prestávku. Pokiaľ má dieťa súrodenca, môže to byť pre vás výhoda, lebo ľahšie odvedie jeho pozoronsť. Ak chcete dieťa potrestať, tak si dajte pozor, aby ste nepotrestali aj dieťa, ktoré deštrukčné sklony nemá. Toto dieťa bude mať všetky svoje hračky ako nové, zatiaľ čo deštrukčné dieťa ich bude mať porozbíjané, teda sa s nimi nebude chcieť časom hrať. Ak mu nebudete kupovať nové, čoskoro uvidí, že pokiaľ si nezačne svoje hračky vážiť, žiadne mať nebude.

 

Snažte sa dieťa vyrušiť

Využite fakt, že dieťa sa v tomto veku ľahko začne zaujímať o nové podnety. Ak vidíte, že sa začína venovať aktivite, ktorej výsledkom by bol len veľký neporiadok, prípadne nejaké škody, povedzte nie. V horšom prípade vás dieťa odignoruje, v tom lepšom prípade vám dovolí vysvetiť, prečo by to nemalo robiť a od činnosti sa nechá odhovoriť. Prípadne dieťa iba nenápadne vyrušte a snažte sa presmerovať jeho pozornosť na obľúbenú knižku, hračku, alebo čokoľvek, čo sa neskončí ničením všetkého okolo seba. Je veľmi pravdepodobné, že dieťa medzičasom zabudne, čo malo v pláne urobiť predtým, a začne sa zaujímať o niečo iné.

 

Pozor na bezpečnosť dieťaťa

Skúste sa vžiť do kože vášho dieťaťa a pozrieť si svet z jeho perspektívy malého človiečika. Je v ňom toľko fascinujúcich vecí! Aby bolo všekto v bezpečí,  nielen vaše cennosti a televízia v obývačke, ale hlavne vaše dieťa, dajte pozor na to, čo všetko je dieťaťu v jeho výške dostupné. Použite detské poistky na elektrické zásuvky, dajte pozor na to, aby nič elektrické nebolo dieťaťu prístupné. Na zásuvky či skrine je tiež možné dávať pozor. Všetko, čo si dieťa môže samo otvoriť a môže mu to ublížiť, predstavuje riziko. Schovajte farbičky či perá z detského dosahu, pokiaľ nechcete mať pomaľované všetky steny. Taktiež dajte pozor na všetko rozbitné či na káble.

 

Správny výber hračiek

Ak má vaše dieťa obdobie s deštruktívnymi sklonmi, určite nepotrebuje nové hračky, aby ich pokazilo. Buď mu kúpte hračky, ktoré zničiť nedokáže, ako napríklad Lego, ktoré zároveň podporuje kreativitu, alebo plastelínu, s ktorou sa taktiež môže hrať do omrzenia a ničenie jej neublíži. Keď dieťa ničí všetky hračky okolo seba, nechajte ho hrať sa s pokazenými hračkami. Môžete použiť čokoľvek- staršie bábiky, staré hodinky, alebo knihy, ktoré už raz počarbalo perom.

 

Dieťa môže mať problém s koordináciou

Vždy, keď sa dieťa niečoho dotkne, tak to spadne, alebo keď okolo toho prejde? Nemusí ísť vždy o zámer dieťaťa. Môže to byť prípad, kedy dieťa neničí všetko naokolo naschvál, no má reálny problém s koordináciou. V takom prípade vyhľadajte pomoc doktora, a povedze mu o svojich obavách. Je možné, že dieťa má problém so sluchom, s videním, alebo s kooridnáciou, a v tom prípade potrebuje odbornú pomoc.

 

Určite si pravidlá

Ak je dieťa už o niečo staršie, a stále sa správa ako demoličná gula všade, kade prejde, dohodnite si pravidlá. Povedzte mu, čo nemôže- napríklad hranie sa v kuchyni, alebo skákanie po posteli. Dieťa nepozná svoju vlastnú silu, ani možé následky, preto by ste ho mali chrániť. Zároveň dbajte o to, aby dieťa pravidlá dodržiavalo.

 

Úmyselná deštrukcia

Raz za čas je správnym rozhodnutím, ak úmyselne necháte dieťa byť deštruktívne. Dokáže to dočasne uspokojiť jeho kreativitu, zvedavosť,  zároveň je to istý tréning motorických zručností, ale taktiež sa môže naučiť viac aj o príčinách a dôsledkoch. Túto aktivitu skúste dieťaťu ušiť na mieru. Ak rado kreslí, dajte mu veľké papiere a veľa farbičiek. Ak ho fascinuje trhanie a strihanie papiera, využite staré noviny a nechajte ho, nech si robí čo chce a úplne sa vyblázni. Ak rado stavia, a potom ničí, nechajte ho hrať sa s legom. Opäť platí, určite si pravidlá, napríklad to, že dieťa môže kresliť po novinách, ktoré mu dáte vy, ale po žiadnych iných kresiť nemôže. Nechajte dieťa, nech si uspokojí svoje kreatívne potreby a skúša.

Zdieľať na facebooku