Máte pocit, že nikam napatríte? Na pocite spolupatričnosti môžete popracovať

Ľudia často majú pocit, že niekam nepatria. Byť súčasťou nejakej komunity a cítiť sa v nej dobre však vyžaduje neraz prácu aj na sebe samom.
Ľudia často majú pocit, že niekam nepatria. Byť súčasťou nejakej komunity a cítiť sa v nej dobre však vyžaduje neraz prácu aj na sebe samom. / Zdroj: Pexels

Všetci ľudia chcú a potrebujú mať pocit, že niekam patria. Je to zakódované v ľudskej DNA, pretože tento pocit je základná ľudská potreba rovnako ako jedlo. Tento pocit zároveň zaistí, že sa cítime šťastnejšie. Pomáha vyrovnávať sa s negatívnymi emóciami. Veď všetci sa radšej vracajú na miesta, kam cítia že patria, alebo trávia čas s ľuďmi, pri ktorých majú pocit, že k sebe jednoducho patria. Pocit spolupatričnosti môžete cítiť na rôznych miestach a k rôznym ľuďom, najčastejšie si ho vybudujete k vlastnej rodine, k ľuďom v práci, ku kamarátom, či spolužiakom v škole. Avšak s pocitom spolupatričnosti sa nám žije lepšie. Ak cítite že niekam nepatríte, automaticky máte menšiu chuť tráviť na tom mieste či s tými ľuďmi menej času, začnete trpieť pocitami samoty, čo často môže vyústiť až do depresie. Vybudovať si pocit spolupatričnosti je ťažké a vyžaduje to veľa úsilia a tréningu.  Ako teda vybudovať pocit spolupatričnosti, aj keď máte pocit, že vás s ľuďmi okolo vás absolútne nič nespája?

 

Sústreďte sa na to, čo máte spoločné

Ľudskou tendenciu je hľadať veci, ktoré sú rozdielne. Ak máte pocit, že niekam nepatríte, pravdepodobne viete z hlavy vymenovať dlhý zoznam dôvodov, v čom sú ostatní odlišní od vás. Nepatríte niekam, pretože máte radi inú hudbu? Ste vyýrazne mladší či starší než ostatní v danej skupine? Máte v živote iné priority? Nebavia vás prázdne reči a radšej vediete duchaplné rozhovory?  Ak si chcete vybudovať pocit, že niekam patríte, začnite sa sústrediť na to, čo máte spoločné. Ľudia okolo vás vás môžu veľmi príjemne prekvapiť. Ak sa s nimi začnete rozprávať, možno zistíte, že aj človek, ktorý je na prvý dojem povrchný, sa cíti v spoločnosti ostatných rovnako ako vy a tiež radšej vyhľadáva duchaplné rozhovory. Alebo aj tá osoba, ktorá je od vás o dvadsať rokov staršia, má rada rovnakú literatúru ako vy. Každá osoba, ktorú na svojej ceste životom stretnete, je určitým prínosom pre vás, a je len na vás, čo si od nej vezmete. Od každého sa môžete veľa naučiť a nikdy neviete, kto je ten, kto vám úplne a od základov zmení život.

 

Naučte sa akceptovať inakosť

Je možné, že zistíte, že aj napriek vašej snahe s ľuďmi okolo vás máte veľmi málo spoločného. Naučte sa akceptovať ľudí okolo, aj napriek tomu, že sú úplne iný, než vy. To, že ich akceptujete, neznamená, že ste rovnaký ako oni, alebo že s nimi súhlasíte. Avšak na to, aby ste vedeli akceptovať druhých, by ste sa mali vedieť otvoriť ostatným a rovnako otvorene ich vnímať. Nemali by ste odsudzovať človeka len preto, že je iný.

 

Naučte sa hovoriť áno

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako často ľudí odmietate? Pokiaľ si chcete vybudovať pocit spolupatričnosti, prestaňte ľudí odmietať. Ak vás niekto niekam zavolá, choďte. Možno bowling nepatrí medzi vaše najobľúbenejšie aktivity a ak vás zavolal niekto, s kým si nemáte veľmi čo povedať a chcete ho odmietnuť, najprv sa nad svojím rozhodnutím zamyslite. Možno je to jediná príležitosť, ktorú máte, aby ste danú osobu o niečo lepšie spoznali. Túto taktiku môžete použiť v akomkoľvek prostredí, pretože je univerzálne platná. Trávte čas s ľuďmi, ktorí sú okolo vás a neodmietajte ich. Možno si na začiatku nemáte čo povedať, avšak ak vás niekto zavolal, znamená to, že vás chce lepšie spoznať. Nezahadzujte takúto príležitosť a využite ju. Možno jedným áno získate najlepšieho priateľa na celý život.

 

Nesúďte

Je veľmi jendoduché ľudí súdiť na základe prvého dojmu, toho, ako sa obliekajú, či toho, aké majú názory. Už na základe prvých sekúnd je ľahké niekoho zaškatuľkovať. Avšak sústreďte sa na ľudí a nenechajte vaše prvotné dojmy ovplyvniť váš úsudok. Ľudia môžu byť úplne iní, ako sa na prvý pohľad zdajú byť. Nikto sa nenarodil ako perfektný, a ani nikto sa perfektným počas života nestane. Takisto sa vy sami neodsudzujte za to, že ste iný.

 

Skúšajte nové veci

Ak už máte pocit, že ste všetko vyskúšali, no aj tak stále nikam nezapadáte, začnite skúšať nové veci. Neprepadnite smútku, osamelosti, či depresii, ale snažte sa viac spojiť so svetom okolo vás. Začnite sa venovať dobrovoľníctvu, zmeňte prácu, alebo nájdite nový spôsob trávenia voľného času. Pokiaľ ste už dlho chceli vyskúšať nový šport, nájdite športový klub, a začnite sa mu venovať. Alebo sa začnite učiť nový cudzí jazyk. Poprípade napíšte niekomu, koho ste už dlhšiu dobu nevideli, a navrhnite stretnutie. V prípade, že nič nepomáha, stále sa cítite osamelo a nemáte pocit, že sa máte na koho obrátiť, nájdite odbornú pomoc.

 

Byť členom nestačí

Ľudia prirodzene túžia niekam patriť, avšak byť len členom nestačí. Ľudia sa často stávajú členmi rôznych skupín len preto, aby zvýšili svoju osobnostnú hodnotu, čím členstvo v skupine stráca sovju hodnotu. Ľudia nechcú len viac ako členstvo v skupine, ale potrebujú vidieť, že všetka ich snaha a čas prinášajú svoje výsledky. Členovia potrebujú vidieť, že čím viac sa zapájajú do diania okolo seba, tým viac získavajú od života.

 

Myslite pozitívne

Ak prichádzate do nového prostredia a neviete, či zapadnete, dôležité je myslieť pozitívne. Pokiaľ veríte tomu, že zapadnete, tak sa tak stane. Ak už od začiaktu máte o sebe pochybnosti, bude to na vás vidieť, a zvyšuje to pravdepodobnosť, že nezapadnete. Skúste nájsť zmysel, pretože pokiaľ viete, čo je pre vás dôležité, viete, načo sa máte sústrediť. Oslavujte svoje úspechy, rozoznajte ich a stotožnite sa s nimi. To, či niekam zapadnete alebo nie, nie je zodpovednosť nikoho iného, iba vás samých.

Zdieľať na facebooku