Marek Herman o výchove detí: Najdôležitejšia je spokojná mama

Pre pohodový rodinný život je dôležitá spokojná mama a dieťa, ktoré vie, že nič v živote nie je na počkanie.
Pre pohodový rodinný život je dôležitá spokojná mama a dieťa, ktoré vie, že nič v živote nie je na počkanie. / Foto: Big Stock

Pre pohodový rodinný život je dôležitá spokojná mama a dieťa, ktoré vie, že nič v živote nie je na počkanie.

Marek Herman v súčasnosti patrí medzi najznámejšie osobnosti z oblasti výchovy detí na česko-slovenskej scéne. Je to český vysokoškolský pedagóg a lektor osobného rozvoja. Venuje sa najmä výchove a sebapoznávaniu detí do veku šesť rokov. Externe prednáša na Univerzite Palackého v Olomouci a VŠE v Prahe. Taktiež je aj známy ako autor knihy Najděte si svého marťana, ktorá sa tak isto venuje sebapoznávaniu, výchove malých detí a medziľudským vzťahom. Informácie nachádzajúce sa v knihe vám pomôžu viesť spokojný život. Marek Herman v jednej z relácií Novy Plus rozprával o tom, kto je v rodine najdôležitejší a prečo.

Podľa jeho názoru je pre rodinu najdôležitejšia spokojná mama. Na prvom mieste nie je ani otec, ani dieťa, ale spokojná mama. Mama tvorí oporu pre celú rodinu a ak je mama spokojná, tak z nej čerpá aj celá rodina, ktorá je tiež spokojná. Mama je pre rodinu zároveň aj najdôležitejšia.


Prečo sú mamy najdôležitejšie pre rodinu?

Herman tvrdí, že maminka je v živote nenahraditeľná. Mama je osoba, ktorá dáva život a je pri dieťati od samého začiatku. Bábätká začínajú s mamou komunikovať už odmalička, už po pár týždňoch od počatia, konkrétne od 40. dňa po počatí. Mama je prvá osoba, s ktorou dieťa komunikuje. Táto väzba je veľmi silná a unikátna, nič podobné tomuto putu na svete neexistuje. U dieťaťa sa to prejavuje tým, že keď rozdeľuje svet, tak vníma ostatných, svojich rodičov, súrodencov či starých rodičov, ale mamu nevníma ako samostatnú osobu. Vo vnímaní bábätka neexistuje ja, ale existuje ja a mama.

 

Foto: Big Stock

Väzba dôvery

Táto väzba okrem toho, že je silná a jedinečná, je aj veľmi blízka. Úlohou mamy je vytvoriť v živote dieťaťa bezpečnú väzbu. Marek Herman toto puto nazýva väzba dôvery. Ak mama úspešne splní svoju úlohu a vytvorí si s dieťaťom dostatočne silnú väzbu, vyšle ho do sveta a do skutočného života s pocitom dôvery a tým, že je všetko v poriadku. Nič mu nemôže ublížiť, pretože vždy tu je mama. Avšak iba spokojná mama dokáže takéto puto vytvoriť. Ak je mama nespokojná, je omnoho ťažšie vytvoriť takéto puto.

 

Existuje vôbec spokojná mama?

Na začiatok je nutné povedať, že spokojných mám neexistuje veľa.  Súčasný svet je neuveriteľne rýchly, žijeme v rýchlej dobe a pre mamu je najdôležitejšie, aby vedela, kto skutočne je. Aké sú jej túžby a sny, čo je pre ňu dôležité ako osobu. Je dôležité, aby sa mama vedela vyznať sama v sebe. Všade, kde sa pozriete, existujú rady, ako vychovávať dieťa, či už je to obrovské množstvo článkov na internete, kníh, opýtate sa doma, susediek, či kamarátok, všetci vedia, ako správne vychovávať dieťa. A všetci vedia, ako by správna mama mala vyzerať a správať sa, či už je to správne stravovanie, správna veľkosť oblečenia, postava, nechty, vlasy a množstvo ďalších vecí. Súčasné mamy žijú pod obrovským tlakom, ktorý v minulosti jednoducho neexistoval. Úspechom pre mamy pred dvesto rokmi bolo, ak sa vychovalo dieťa a nezomrelo pri pôrode. Takéto mamy boli dobré mamy. Ale ak v súčasnej dobe niekto povie, že je dobrá mama, pôsobí podozrivo. Okrem už spomenutých charakteristík mamy, by totiž okrem iného mala myslieť aj na kariéru, štúdium, dovolenku minimálne raz za rok, prerábanie či kúpu nového bytu.

 

Foto: Big Stock

Mama sa musí vedieť zastaviť

To, čo mama potrebuje, je osobný priestor. Mama potrebuje byť pevná a sebaistá, vedieť čo chce či nechce, bez toho, aby jej niekto tvrdil, čo chce. Vedieť, čo chcete či nechcete je najdôležitejšie, pretože už len slová samy o sebe dodávajú ďalšiu energiu do života. Ak dokážete nájsť svoj osobný priestor doma, také to niečo svoje, tak máte priestor na upokojenie sa a vypnutie. Miesto, ktoré vám dodá energiu aj bez toho, aby ste sa o to museli nejako extra pričiniť. Na tomto mieste sa môžete minimálne raz za deň zastaviť a oddýchnuť si.

 

Mama má právo na hodinu denne pre seba

Súčasný život je príliš rýchly. Mamy sú zvyknuté uspokojovať potreby celej rodiny, či už je to manžel alebo deti aj bez toho, aby mysleli na svoje osobné potreby. Mužovi v rodine môže vyhodiť poistky a môže si dovoliť nefungovať chvíľku, ale mame sa to nesmie stať nikdy. Mamy sú tie, ktoré stále fungujú, zaisťujú, aby všetko fungovalo tak, ako má, aj za cenu toho, že vyčerpávajú samy seba.

Mama sa musí vedieť zastaviť, vedieť čo chce. Musí sa zamyslieť nad tým, aké sú jej skutočné potreby, nesmie neustále myslieť iba na iných. Ak to dokáže, tak svet sa na chvíľku spomalí, upokojí. V súčasnosti sa ako najdôležitejšia schopnosť mamy berie vedieť sa obetovať za ostatných, avšak nikto nie je super mama, pretože takýto stav nie je trvalo udržateľný. Najdôležitejšie pre mamu je vedieť, ako chrániť samú seba.


Od prístupu mamy závisí aj neskorší úspech dieťaťa

Mama sa musí vedieť ochrániť a mať veci, ktoré jej nikto nevezme. Pre niekoho je to pár stránok knihy pred spaním, pre niekoho ranná káva či spoločný nedeľný rodinný obed. Aj mama potrebuje niečo, čo je len a len jej za akýchkoľvek okolností. Dieťa musí vedieť, že nie všetko sa točí okolo neho. Marek Herman tvrdí, že malé deti sú zázrak, ale mama nie je na svete len pre dieťa. Deti potrebujú chápať, že nie znamená nie, neskôr je neskôr a vôbec znamená vôbec. Ak toto dieťa pochopí, tak to bude chápať do konca života. Zvyšok života zvládne, pretože bude vedieť, že takto to funguje aj v reálnom živote. Nič v živote nie je na počkanie.

Čítajte viac o téme: Detskí psychológovia
Zdieľať na facebooku