Strach z nudy? Aj čosi také dnes ľudí prenasleduje!

Strach z nudy môže viesť aj k zvyku neustálej zaneprázdnenosti. Podobne, ako pri iných fóbiách, aj v tomto prípade ju sprevádza úzkosť.
Strach z nudy môže viesť aj k zvyku neustálej zaneprázdnenosti. Podobne, ako pri iných fóbiách, aj v tomto prípade ju sprevádza úzkosť. / Foto: Pexels

Ľudia sú rôzni. Niektorí si užívajú chvíle nič nerobenia a rátajú každú hodinu do víkendu či do dovolenky, len aby si mohli konečne oddýchnuť a užívať si voľné chvíle. Iní sa zase boja chvíle, kedy nebudú mať čo robiť. Do ktorej skupiny patríte vy?

Strach z nudy nie je až taká nebežná vec. Dokonca má aj svoj názov. Thaasophobia je fóbia z nudy, ktorá nastáva v extrémnych prípadoch. Považuje sa za veľmi špeciálny druh fóbie. Človeka, ktorý sa bojí nudy, spoznáte jednoducho. Nudí sa akonáhle má chvíľku voľna. Má množstvo aktivít od rána do večera a rád sa zahŕňa prácou či aktivitami, len aby sa náhodou nenudil. Akonáhle má chvíľku voľna, tak sa sťažuje, ale v skutočnosti už plánuje, čo ďalšie by mohol robiť, aby sa ani chvíľu nenudil. Strach z nudy ľahko spoznáte aj u detí. Majú plnú izbu hračiek, množstvo kníh na čítanie, filmov na pozeranie, veľa kamarátov, no aj tak im to nestačí, nudia sa. Dospelí ľudia trpiaci strachom z nudy často menia vzťahy, sny, či dokonca sú schopní zmeniť celú svoju kariéru a vydať sa úplne opačným smerom. Dôvodom je, samozrejme, nuda.  Majú radi zmeny, nestabilitu.

 

Nudu sprevádza úzkosť

Podobne, ako všetky fóbie, hlavným prejavom je úzkosť. Záleží len od stupňa fóbie. Najmenej závažné je znepokojenie a strach, avšak môže viesť až k stresu, poteniu a nevoľnosti. Taktiež sa môže prejavovať aj zrýchlením dýchanm, nepravidelným tlkotom srdca, suchom v ústach, v extrémnych prípadoch neschopnosťou zreteľne artikulovať a trasením sa.

 

Prečo sa ľudia boja nudy?

Fóbia vzniká rovnako ako všetky iné fóbie, a to kombináciou extremných zážitkov, často traumatických zážitkov, a vnútorných genetických predispozícií. Práve traumatické zážitky najčastejšie naštartujú fóbiu, avšak v prípade fóbie z nudy to môže byť len veľmi nepríjemný zážitok. Na svete existuje veľa fóbií a pohľad spoločnosti na ne je rôzny. Niektoré, ako napríklad vzťah z uzavretých priestorov, výšok, či z pavúkov pôsobia čisto racionálne, avšak niektoré, tie menej časté fóbie, pôsobia úplne iracionálne. Fóbia z nudy je jednou z nich. Ak máte fóbiu z nudy, cítite sa nepríjemne nielen pri nudení sa, ale aj pri myšlienke na nudenie sa. Pre mnohých ľudí to môže pôsobiť neracionálne, pretože nudenie sa vám predsa nemôže ublížiť. Práve naopak. Nuda prináša mnohé benefity.

Avšak strach z nudy vzniká inak. Nuda často znamená nevďačnosť za to, čo máte. Aj keď si možno uvedomujete, čo máte, nikdy to nie je dosť na to, aby ste sa nenudili, a nechceli niečo iné. Vždy hľadáte niečo iné, niečo lepšie či zaujímavejšie. Avšak nehľadáte to v sebe, ale hľadáte to vo svojom okolí. Avšak ak hľadáte niečo mimo vašej osoby, vždy budete sklamaní. Aj keď sa snažíte sústrediť sa na prítomnosť, vaša myseľ si uvedomuje všetky negatíva, všetky nedostatky. Čiže ak je vaša myseľ nastavená na hľadanie nedostatkov, vždy sa budete nudiť a hľadať niečo lepšie. Ak vidíte svoj život ako bohatý a ste plne spokojný s tým, čo máte, nudiť sa rozhodne nebudete.

Nudy sa tiež môžete báť aj preto, lebo váš život je ovládaný strachom. V tom momente, ako strach prevezme kontrolu, máte pocit že všetko je omnoho nudnejšie. Avšak osoba, ktorá je zodpovedná za váš život je len jedna, a to ste vy. Snažte sa oceniť to, čo máte. Môžete sa rozhodnúť nenudiť. Pokiaľ to dokážete, vyskúšajte to.

Cítite sa ako obeť? Tento pocit tiež umocňuje pocit nudy. Možno nedokážete kontrolovať všetko, čo sa vo vašom živote deje, čo nedokáže nikto, avšak sú veci, ktoré môžete zmeniť.

Ľudia sa často boja nudy, pretože sú zvyknutí byť zaneprázdnení. Napriek tomu, že to môže znieť iracionálne, človek si ľahko zvykne na čokoľvek. Ak je niekto neustále zaneprázdnený po dlhšiu dobu, tak je logické, že ho myšlienka na dni plné voľna desí. Vďaka dobe plnej technológií je nie až tak ťažké zabiť čas, čiže ľudia všeobecne sú zvyknutí na nudu menej a menej. Dnešná doba si taktiež vyžaduje, aby Ľudia neustále boli produktívni a niečo robili. Ak niekto nič nerobí, len oddychuje, tak sa na neho mnohí ľudia pozerajú cez prsty.

 

Čo robiť, ak je nuda váš nepriateľ?

Ak sa bojíte nudy, je odporúčané, aby ste na seba nebrali dlhodbé záväzky a zachovali si vzdialenosť. Taktiež je dobré vyhľadať psychológa. To, že sa nikdy nezastavíte nemusí byť nutne zlé. Psychológ vám však môže pomôcť a prepísať lieky na úzkosť. Lieky však nedokážu vyliečiť vašu fóbiu, môže vám len pomôsť podporiť boj s fóbiou. Mnohí ľudia nedokážu bojovať so svojimi fóbiami sami, avšak najlepšia vec, ktorú môžete urobiť, je skúsiť to.

Na boj s fóbiami existuje viacero terapií. Využiť môžete pomoc psychológa, psychiatra, hypnózu, či hypnoterapiu. Pomôže vám to zistiť, čo je príčinou vašej fóbie, takže budete vedieť váš problém lepšie prekonať.

 

Hypnoanalýza pomáha otvoriť ľudskú myseľ, konkrétne ľudské podvedomie, aby boli zmenené vzorce správania. Ak sa dokážete dostať k svojmu podvedomiu, ľahšie zistíte príčinu vášho strachu, ale aj dokážete ľahšie implementovať pozitívne zmeny. Hypnoanalýza, alebo hypnoterapia, je považovaná za bezpečnú metódu terapie od roku 1958, a navyše aj za rýchly spôsob zmeny.

Neuro-lingvistický program skúma, akým spôsobom si ľudia vytvárajú realitu. Zakladá sa na skutočnosti, že to, čo človek povie, je odrazom jeho vnútorného sveta, vrátane jeho problémov.V tejto terapii sa analyzuje to, čo človek povie o svojom zdraví, spolu s rečou tela a výrazom tváre. Na základe toho vie terapeut určiť príčinu vašej choroby a preformulovať základné myšlienky.

Energetická psychológia využíva akupunktúru, jogu, či rôzne iné energetické medicíny, ktoré učia človeka drobným zmenám v živote. Ako terapia je považovaná za kontroverznejšiu, avšak taktiež sa javí ako úspešná pri niektorých fóbiách.

Čítajte viac o téme: Strach
Zdieľať na facebooku