Ako pomáhajú nemocnice deťom prekonať strach a smútok z choroby?

Deti sa často v nemocnici boja, avšak strach dokážu prekonať vďaka obetavej a láskavej práci ľudí v nemocniciach a dobrovoľníkom, ktorí ich zásobujú smiechom aj keď sa úsmev na pery derie ťažko či hre, ktorá deti citlivo oboznámi s tým, čo ich čaká.
Deti sa často v nemocnici boja, avšak strach dokážu prekonať vďaka obetavej a láskavej práci ľudí v nemocniciach a dobrovoľníkom, ktorí ich zásobujú smiechom aj keď sa úsmev na pery derie ťažko či hre, ktorá deti citlivo oboznámi s tým, čo ich čaká. / Foto: Pinterest

Nemocnice desia väčšinu ľudí. Avšak najviac trpia strachom z nemocníc deti. Majú strach z bielych plášťov, rukavíc či injekcií. Pomôcť v boji proti strachu sa malým pacientom nesnažia už len rodičia, ale aj samotné nemocnice.

 

Ak je dieťa v nemocnici, často pri ňom zostáva aj jeden z rodičov, aby sa dieťa nebálo. Mnohé nemocnice ponúkajú mobilné lôžka pre rodičov. Niektoré nemocnice v zahraničí pre rodičov ponúkajú aj kuchynku či vlastnú miestnosť, kde môžu rodičia na dieťa počkať počas operácie. Niektoré nemocnice v zahraničí zašli ešte ďalej a pre rodičov, ktorí čakajú na dieťa počas operácie či zostávajú pri ňom dlhšiu dobu v nemocnici, ponúkajú malé byty priamo na oddelení, ktoré majú kúpeľňu, kuchyňu, spálňu a malú obývačku.

Mnohé nemocnice majú herné miestnosti. Tie ocenia hlavne deti, ktoré zostávajú v nemocnici po dlhšiu dobu. Nájdu tam knihy či rôzne hry, a to nielen spoločenské. Niektoré zahraničné nemocnice a ich miestnosti určené na hranie pre deti vyzerajú ako malé herne pre deti. Ponúkajú populárny air hockey, stolný futbal, premietanie filmov, či neuveriteľne kreatívne dekorácie. Deti sa vďaka nim môžu preniesť do podmorského sveta, obľúbenej rozprávky či džungle

 

Okrem prítomnosti rodiča či zariadení oddelení sa nemocnice snažia zbaviť pacienta strachu aj rôznymi projektami či iniciatívami. V zahraničí vznikol projekt ‘‘Teddy bear hospital‘‘. Jeho cieľom je redukovať úzkosť detí z nemocníc. Projekt pôvodne vznikol vo Veľkej Británii, na Slovensko sa dostal v roku 2008 pod názvom Nemocnica u Medvedíka. Projekt sa snaží zbaviť deti strachu z bieleho plášťa a ukázať im, že doktor sa im snaží pomôcť, a nie ublížiť. Na Slovensku sa projekt realizuje pod záštitou Lekárskej fakulty Univerzity Komenského. Medici si v nemocniciach či škôlkach rozložia vlastné malé oddelenia, napríklad chirurgiu či interné oddelenie. Deti majú so sebou obľúbeného plyšáka, ktorý predstavuje pacienta. Po diagnostikovaní pacienta si medici rozdelia medzi sebou deti a spolu s deťmi ošetrujú pacienta. Deti majú teda možnosť vyskúšať si ošetrenie z pohľadu lekára, popočúvať hrudník, či dať plyšákovi sadru. Pri ošetrovaní používajú nevyhnutné pomôcky, ako napríklad striekačky či obväzy. Do tohto projektu sú okrem medikov zapojené aj niektoré známe slovenské celebrity. Na konci programu deti dostanú diplom. Dôležitejšie než diplom je však pochopenie práce lekárov. Až to im skutočne pomáha nebáť sa nemocníc.

 

Zdroj: Teddy Bear Hospital

Zdroj: Teddy Bear Hospital

 

Vo Veľkej Británii existujú Great Ormond Street Hospital’s (GOSH).

GOSH je charitatívny program,  ktorý sa taktiež snaží pomôcť deťom prekonať ich strach z nemocníc. Platí špeciálnych herných terapeutov, ktorých úlohou je pripraviť dieťa na nadchádzajúcu operáciu. Využívajú k tomu rôzne pomôcky, ako napríklad plyšové hračky, na ktorých dieťaťu vysvetľujú, čo ho čaká, aby sa po prebudení necítilo zmätene, ale tiež aj preto, aby sa cítilo na operáciu pripravene a nezľaklo sa priamo pred operáciou, čo by viedlo k oddialeniu operácie.  Dieťa v podstate vykonáva časti operácie na plyšovom medvedíkovi. Okrem toho, že dieťa vie, čo ho čaká a je pripravené na nachádzajúcu operáciu, dieťa sa v nemocnici zároveň nenudí. Zopár dní či týždňov v nemocnici sa premení na jednu veľkú hru. GOSH sa taktiež snaží podporovať rodiny, ktoré majú deti v nemocnici, aby dokázali žiť čo najnormálnejší život. Aj v slovenských nemocniciach sa malým pacientom ukazuje, čo ich čaká, pomocou ich plyšových kamarátov.

 

 

 

V nemocnici v americkom štáte Wisconsin zašiel lekár pri plyšových hračkách ešte ďalej, a okrem svojho pacienta sa rozhodol operovať aj obľúbenú plyšovú hračku malého pacienta. Podľa všetkého ide o bežnú prax, aby sa deti nebáli a nemali pocit, že sú v tom samé. Keď vidia, že ich obľúbená hračka má rovnako obviazanú hlavu či je na infúziach, deti sa cítia o niečo lepšie.

 

Zdroj: FB Children's Hospital of Wisconsin

 

Niekedy sa deti boja konkrétnych úkonov, ako napríklad MRI skenov. Počas skenu sa nesmú ľudia hýbať, zostávajú v malom priestore a sken je hlučný, čo dokáže spôsobiť strach aj dospelému človeku. Doktori v King’s College nemocnici v Londýne sa často stretávali s tým, že deti sa týchto skenov báli a museli byť pod anestetikami. Rozhodli sa preto využívať virtuálnu realitu, aby u detí potalčili ich strach. Vďaka nej deti zažijú sken ešte pred reálnym skenom a vedia, že sa nemajú čoho báť.

 

Zdroj: Youtube

 

V rôznych kútoch sveta sa nemocnice pokúsili odbremeniť deti od  ich smútku aj pomocou čistenia nemocnice, kedy sa profesionálni umývači okien obliekajú za Spidermanov, Batmanov či Capataina America. Títo superhrdinovia na výškových budovách upevnení na lanách okrem svojej práce zabávajú deti cez okná. A detská radosť je v tých dňoch skutočne obrovská. Takéto milé prekvapenie si pre deti pripravujú dobrovoľníci v nemocnici Ministry Saint Joseph’s Children’s Hospital, Children’s Hospital of Pittsburgh, Alberta Children’s Hospital v Calgary a mnohých ďalších.

 

 

V Taliansku sa tím developerov rozhodol vyvinúť aplikáciu Brave Potions, ktorá by pomohla deťom bojovať s ich strachom z nemocníc. Aplikácia dodáva nemocničným procedúram štipku mágie za pomoci detských psychológov. Aplikácia rozpráva príbeh magického doktora a celú návštevu nemocnice pretvára na hru. Deti si môžu ešte doma pred návštevou nemocnice pozrieť, čo ich čaká v nemocnici.

 

Bežnou praxou v nemocniciach sú aj návštevy obľúbených postavičiek z filmov či z rozprávok priamo na oddeleniach. Vianočná kampaň pre detské oddelenie v Royal Cornwall Hospital v meste Truro okrem tradičného rozdávania darčekov pre deti obsahovala aj návštevu vojakov z legendárneho filmu Hviezdne vojny.

 

Zdroj: nicholsonsblog.co.uk

 

Avšak nie vždy sú takéto návštevy možné. Na Slovensku síce v nemocnici nenájdete po oddelení pobehovať vojakov z Hviezdnych vojen, ale často môžete nájsť klaunov v bielych plášťoch.  Iniciatíva Červený nos je už rozšírená po celom svete. Cieľom je podpora zábavy v starostlivosti o chorých ako terapeutický prostriedok v procese uzdravenia, podpora starostlivosti, fantázie a kreativity, ale aj informovanie o tom, aký liečivý môže byť humor.  Na Slovensku je v súčasnosti takmer 60 zdravotných klaunov, navštevujú 44  nemocníc a liečebných zariadení po celom Slovensku a vykonajú viac ako 200 návštev za mesiac.

 

Čítajte viac o téme: Zdravie, Neziskové organizácie
Zdieľať na facebooku