Zostávate neskoro do noci hore? Potom vraj patríte k tým chytrejším!

Noční vtáci majú okrem vyššieho IQ aj výhody lepšieho odpočinku, nižšieho levelu stresu, či viac kreativity.
Noční vtáci majú okrem vyššieho IQ aj výhody lepšieho odpočinku, nižšieho levelu stresu, či viac kreativity. / Foto: Pexels

Napriek tomu že sa hovorí :,,Ranné vtáča ďalej doskáče‘‘, zostávať hore dlhšie do noci a vstávať neskôr vám môže priniesť viaceré výhody. Noční vtáci možno vstávajú neskôr a mohlo by sa zdať, že sú leniví, no počas večera sú veľmi produktívni. Viaceré štúdie tiež dokazujú, že noční vtáci sú o niečo chytrejší. Okrem toho má tento zvyk viacero ďalších výhod.

 

1) Vyššie IQ

Ľudia, na rozdiel od ostatných cicavcov majú jedinečnú schopnosť ovplyvniť svoje biologické hodiny, ktoré sú inak geneticky dané. Môžete si vybrať čas, kedy vstávate či zaspávate. Historicky nočný čas nebol tak dôležitý pre ľudskú spoločnosť, pretože človek mu nie je biologicky prispôsobený. Deň sa riadil podľa slnka, jeho západu, či východu. Výskum na mladých Američanoch však ukázal, že čím neskôr idú do postele, tým majú vyššie IQ. Menej inteligentní jedinci chodia do postele skoro, a taktiež aj skôr vstávajú. Táto teória je podrobne rozobratá na stránke London School of Politics and Economics vo výskume pod názvom Why night owls are more intelligent.

Zaujímavá štúdia z University of Madrid skúmala spánok a spánkové vzory u tínedžerov. Opäť sa potvrdilo, že tínedžeri, ktorí zostávajú hore dlhšie do noci, sú inteligentnejší, avšak ich spolužiaci, ktorí chodili spávať skôr, dostávali lepšie známky v škole.

 

2) Viac kreativity

Noční vtáci vedia, že sú jednoducho kreatívnejší než ostatní ľudia. Osoby, ktoré pracujú v nočných hodinách improvizujú omnoho viac, než by sa mali riadiť písanými pravidlami či knihami. Na vysvetlenie tohto javu existuje viacero teórií- nevedia, čo majú robiť a jednoducho nemajú na výber, alebo to môže byť zapríčinené tým, že v noci majú menej dozoru ako za denného svetla. Výskumníci z London School of Economics si myslia, že noční vtáci prirodzene vzdorujú konvenčnosti, k čomu patrí aj práca za tmy.

 

3) Viac času osamote

Ľudia, ktorí zostávajú hore dlho do noci, trávia podstatnú časť svojho dňa osamote, keďže všetci ostatní spia. A ľudia osamote zvyknú premýšľať. Noční vtáci teda majú omnoho viac času na premýšľanie ako ostatní. Práve noc je časom, kedy ich napadajú tie najlepšie myšlienky a môžu sa na niečo sústrediť bez toho, aby ich neustále niekto vyrušoval. Toto je obrovská výhoda, ktorú ľudia obklopení stále inými ľuďmi, nezažívajú často.

 

4) Viac času na prípravu na ďalší deň

Ľudia, ktorí chodia do postele neskôr, majú zvyčajne viac voľného času medzi prácou a spánkom. Čiže majú omnoho viac času na to, aby sa pripravili na nadchádzajúci deň, nezávisle od toho, čo je to psychická alebo fyzická príprava.

 

5) Potrebujú menej spánku

Štúdia realizovaná v Belgicku a Holandsku zistila, že noční vtáci potrebujú o niečo menej spánku než ostatní. Zatiaľ čo ranné vtáčatá začali byť unavené po siedmich hodinách spánku, noční vtáci takýto problém nemali.

 

Foto: Pexels

6) Noční vtáci sú vždy lepšie odpočinutí

Zatiaľ čo ranné vtáčatká vstanú a deň začínajú  s kávou, noční vtáci sa lepšie vyspia, a teda nepotrebujú kávu na to, aby dokázali plnohodnotne fungovať. Ak zostanete hore, pokiaľ od únavy nepadnete do postele, telo sa dostane do hlbšieho spánku a lepšie si oddýchnete. Čiže nepotrebuje až tak veľa spánku na to, aby ste sa cítili sviežo po prebudení. Avšak ak idete do postele bez toho, aby ste boli skutočne unavení, pravdepodobne nebudete vedieť zaspať a aj keď zaspíte, ráno sa budete cítiť unavenejšie ako keď ste si líhali. Noční vtáci dokážu taktiež rýchlejšie reagovať ako ranné vtáčatká. Oddýchnutá myseľ je produktívnejšia a omnoho jasnejšia ako myseľ unavená.

 

7) Väčšia flexibilita v práci

Veľa ľudí rado zostáva dlhšie hore, aby dokončili prácu, avšak mnoho ľudí si nastavuje ráno budík skôr, aby stihlo všetku prácu, čo treba. Noční vtáci sa v takejto situácií nachádzajú pravidelne, a bez problémov sa adaptujú na rozšírený pracovný čas, nezávisle od toho, či je to skoršie vstávanie, alebo práca neskoro do noci. Stále dokážu pracovať rovnako efektívne.

 

8) Viac relaxu a pozornosti

Noční vtáci sú v oveľa menšom strese. Väčšinou sú omnoho zrelaxovanejší a aj ak majú stres, oveľa menej ho prejavujú. Vďaka tomu ich myseľ dokáže myslieť jasnejšie a dokáže byť pozornejšia, alebo sa na niečo dlhšie sústrediť počas celého dňa. Ranné vtáčatá sa omnoho ľahšie vystresujú, myslia zahmlenejšie a sú menej produktívne. Nočným vtákom sa lepšie sústredí práve vtedy, keď nemajú okolo seba ranné vtáčatká a sú osamote.

 

9) Lepšia mozgová aktivita

Štúdia z University of Liege v Belgicku sledovala mozgovú aktivitu tých, ktorí si radi privstanú a tých, čo naopak bdejú dlho do noci. Zistilo sa, že ich mozgová aktivita bola rovnaká na začiatku dňa, avšak s pribúdajúcimi hodinami sa u ranných vtáčat zhoršovala, zatiaľ čo u tých nočných sa nijako rapídne nemenila.

Čítajte viac o téme: Zdravie, IQ testy
Zdieľať na facebooku