Inteligenciu si môžete zvyšovať správnym výberom aktivít

Nedávne štúdie dokázali, že je možné zvyšovať svoju inteligenciu pomocou správneho výberu voľnočasových aktivít, jedla, dostatku spánku a fyzického pohybu.
Nedávne štúdie dokázali, že je možné zvyšovať svoju inteligenciu pomocou správneho výberu voľnočasových aktivít, jedla, dostatku spánku a fyzického pohybu. / Foto: Bigstock

Mnohokrát obdivujeme veľmi inteligentných ľudí a hovoríme si, čo všetko by sme dokázali, ak by sme boli ako oni. Áno, všetci by sme boli radi múdrejší, inteligentnejší, krajší, alebo mali viac peňazí. Avšak už je načase prestať so závidením a túžbami. Napriek tomu, že inteligencia je vrodená, počas života sa nám mení a môže sa zvýšiť či znížiť, v závislosti od toho, akým aktivitám sa venujeme alebo ako našu inteligenciu využívame.

 

Čo je to inteligencia?

Inteligencia je naša schopnosť získavať a aplikovať vedomosti alebo schopnosti. Je to dôležitá súčasť našej osobnosti a zvyšovanie intelektu je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete pre seba urobiť. V minulosti sa verilo že výšku svojej inteligencie nemôžete ovplyvniť v dospelom veku, avšak vedci zastávajú názor, že ľudský mozog je schopný produkovať nové neuróny aj vo vyššom veku, hlavne v oblasti učenia sa a pamäte. Čím viac svoju inteligenciu trénujete, tým viac získate. Každý z nás je schopný zvyšovať svoje kongnitívne schopnosti pri správnom výbere aktivít.

 

Ktoré z nich vám môžu byť v tomto smere nápomocné?

 

Čítajte knihy

Jedným z najodporúčanejších tipov na zvýšenie inteligencie je čítanie kníh. Zatiaľ čo vy čítate, váš mozog aktívne spracováva  text a tvorí si vlastný obraz zo slov a viet.  Čítanie je skvelou príležitosťou ako sa naučiť veľa o svete a získať nové nápady. Skúste siahnuť po knihe, po ktorej by ste za normálnych okolností nikdy nesiahli. Vyskúšajte niečo, čo je úplne mimo váš záber. Ak máte radi beletriu, skúste beletrizovanú knihu o biológii alebo knihu o historických udalostiach či životopis. Okrem toho, že získate úplne nové vedomosti, môžete sa naučiť aj nové slovíčka a zlepšiť vašu gramatiku.

 

Vyberajte si to najlepšie

Keď čítame, je dôležité vyberať si aj knihy, o ktorých vieme že sú už dobré a overené generáciami. Okrem toho, že sa naučíte mnoho o histórii a spoločnosti v minulosti, dokážete porovnať rozdiely v tom čo bolo kedysi, a čo je dnes. Taktiež vám to môže priniesť mnoho inšpirácie v osobnom živote.

 

Nasávajte aj informácie, ktoré na prvý pohľad nepotrebujete

Učte sa z kníh. Študujte históriu, vedu, psychológiu, jazyky alebo matematiku. Naučte sa, ako čo funguje. Ak toho viac viete, viete sa lepšie prispôsobiť akejkoľvek situácii a aplikovať svoje vedomosti takmer na čokoľvek.

 

Špecializujte sa

Najlepšie je, ak sa stanete odborníkom v nejakej sfére. Venujte sa tomu, čo máte radi. Využite prostriedky, ktoré máte, na to, aby ste zistili, čo máte radi, a potom sa tomu venujte hlbšie ako ostatní. Nie je možné byť výborným vo všetkom. Využite čas a energiu, ktorú máte, na to, aby ste v niečom boli najlepší. Či už je to písanie, matematika alebo hra na hudobný nástroj.

 

Vyhľadávajte výzvy

Existuje mnoštvo teórií, ktoré hovoria o tom, ako si môžeme zlepšíť výkon mozgu hraním hier ako napríklad Sudoku. Avšak, ak sa budete stále dokola venovať hraniu Sudoku, výkon vášho mozgu to nemusí nevyhnutne zlepšiť. Namiesto toho si dajte výzvu a keď sa naučíte, ako riešiť Sudoku, posuňte sa na ďalší level alebo vyskúšajte novú hru, napríklad Kakuro. Ak budete stále dokola opakovať tú istú aktivitu, nezlepší sa vaša funkcia mozgu a inteligencia, iba vaša plynulosť počas hrania danej hry. Výskum od vedca Richarda Haiera na tému zvyšovania kongnitívnych schopností ukázal, že len zo začiatku sa zvyšuje kongnitívna schopnosť, avšak neskôr sa zase zníži a dokonca klesne ešte pod úroveň, na ktorej bola na začiatku, pretože mozog sa stane výkonnejší a už sa nemusí toľko namáhať.

 

Venujte sa fyzickej aktivite

Fyzická aktivita je spôsobom, ako môžete podporiť tvorenie neurónov. Okrem iného vylučuje aj endorfíny, budete sa teda cítiť šťastnejší a napomáha prúdeniu krvi a kyslíku v tele. Dobré fyzické zdravie znamená aj dobré mentálne zdravie. Mnoho ľudí odporúča aerobik, jogu, alebo cvičenia zamerané na udržiavanie rovnováhy, avšak v konečnom dôsledku napomôže akákoľvek forma cvičenia. Rôzne typy cvičení podporujú rôzne typy inteligencie. Hormóny, ktoré sa tvoria pri cvičení, okrem zvyšovania mentálnej kapacity napomáhajú aj pri spomaľovaní procesu starnutia.

 

Vždy si vyberajte tú ťažšiu cestu

Ako už bolo spomenuté pri hľadaní výziev, efektívnosť nie je to, čo vám pomôže zvýšiť vašu inteligenciu. V dnešnej dobe, keď už takmer na všetko máme technológie, tak nevyužívame naše základné schopnosti. Technológie sú na to, aby nám uľahčili život, avšak nemali by ho uľahčovať až príliš. Namiesto rátania v hlave rátame na kalkulačke a namiesto orientácie v mapách používame GPS. Avšak tým, že nepoužívame náš mozog práve na takéto aktivity, tak sa v nich ešte zhoršuje. Skúste nabudúce namiesto kalkulačky počítať v hlave alebo na papieri. Keď pôjdete do nového mesta, nezapnite si GPS, ale spoľahnite sa na svoj orientačný zmysel. Bude to pre vás výzva, tá ťažšia cesta, avšak to je práve to, čo má mozog rád. Mozog rád rieši problémy a rád používa logické cesty, musíte mu to však umožniť. Tým, že si vždy vyberiete tú ťažšiu cestu sa mnohé naučíte a váš mozog bude reálne pracovať. Dostanete sa zo svojej komfortnej zóny, čo je miesto, kde sa začíname učiť.

 

Dávajte si pozor na jedlo a pitie

Mozog potrebuje energiu, ktorú získava prevažne z jedla a pitia. Takisto ako auto nefunguje bez paliva, ani váš mozog nebude fungovať bez správneho paliva. Správne raňajky vás dokážu pozitívne naštartovať do celého dňa a zvýšiť mentálny výkon. Niektoré jogurty obsahujú baktérie, ktoré majú tiež pozitívny vplyv na výkon mozgu a rast neurónov. Vaša strava by mala byť počas celého dňa vyvážená a zdravá. Dosiahnete to optimálnym množstvom ovocia, zeleniny, proteínov, mliečnych výrobkov a karbohydrátov. Taktiež si dávajte pozor na pitný režim a na príjem alkoholu. Alkohol v malých množstvách môže mať pozitívne účinky na mozog, avšak ak ho je veľa, môže spôsobiť poruchy mozgu a v extrémnych situáciach spôsobiť trvalé kognitívne poruchy.

 

Vyhľadávajte novinky

Všetci géniovia neustále vyhľadávali novinky. Keď vyhľadávate a učíte sa nové veci, v mozgu sa vytvárajú nové synaptické spojenia. Spojenia sa budujú jedno na druhom, zvyšujú neurónovú aktivitu a nastáva proces učenia. Čím viac spojení máte, tým viac sa môžete naučiť.

 

Spite

Dostatok spánku je dôležitý nielen pre vaše fyzické a mentálne zdravie, ale aj pre mozog. Mnohé štúdiá dokázali, že nedostatok spánku spôsobuje narušenie mentálnych funkcií v oblasti ostražitosti, pozornosti, pamäte, dĺžke reakčného času, ale aj riešenia problémov či vizuálnej a sluchovej ostrosti. Taktiež spôsobuje zníženie neurogénov, narušenie hormonálnej rovnováhy či zahmlené myslenie.

Čítajte viac o téme: Výskum, IQ testy, Mozog
Zdieľať na facebooku