Koronasomnia: Nemôžete počas pandémie spávať? Nie ste v tom sami!

Mnoho ľudí sa vo svete v čase pandémie zápasí so spánkovými problémami. 
Mnoho ľudí sa vo svete v čase pandémie zápasí so spánkovými problémami.  / Foto: Bigstock

Mnoho ľudí vo svete  zápasí v čase pandémie so spánkovými problémami.

 

Situácia vo svete sa pomaly zlepšuje. V USA je aktuálne viac ľudí zaočkovaných ako nakazených koronavírusom, väčšina krajín Európy očkuje svoje obyvateľstvo rad za radom a postupné uvoľňovanie opatrení vidíme v týchto dňoch aj na Slovensku. Máte však pocit, že aj napriek týmto zjavne pozitívnym správam máte stále problém normálne fungovať? Dôvodom môže byť nedostatočný spánok.

 

Na začiatku bol stres

Posledné mesiace a dni sú pre väčšinu ľudí na svete veľmi stresujúce. Mnohovecí sa zmenilo, zmenilo sa fungovanie školstva, práce, zostali sme zatvorení doma. V strese sa ľudia natoľko zacyklili, že v tomto prípade môžeme postupne hovoriť aj o prežívaní chronického stresu v súvislosti s pandémiu. A ten má vplyv nielen na našu psychiku, ale aj fyzické zdravie.

 

Odborníčka na behaviorálnu medicínu L. Medalie tvrdí, že stres má veľmi negatívny vplyv na spánok a je spúšťačom nespavosti (insomnie). Keď sa tento problém nabaľuje, ľudia majú naozaj ťažký problém so zaspávaním a tým, že spia málo, ich fungovanie počas nasledujúceho dňa je o to náročnejšie.

 

Nespavosť ako fenomén dnešnej doby?

Nespavosťou posledné mesiace trpí čoraz viac ľudí. Viacerí odborníci to dávajú do súvisu práve s pandémiou koronavírusu. Vo svete preto vznikol príznačný názov na tento problém - koronasomnia. Teda nespavosť zapríčinená aspektami viažucimi sa k pandémií 21. storočia. Minulý rok v auguste bola vo Veľkej Británii vykoná štúdia na University of Southampton, ktorá ukázala, že počet ľudí trpiacich nespavosťou sa týka už každého štvrtého človeka. V Číne napríklad stúpla miera nespavosti zo 14% na 20%. Zaujímavé tiež boli zistenia z mája roku 2020, kedy až 40% obyvateľov Talianska a Grécka spomenulo svoje klinické problémy so spánkom. Niet sa preto čo čudovať, že v roku 2020 bola podľa jednej štúdie insomnia vyhľadávaná v Google viac ako kedykoľvek predtým.   

 

Rôzne zistenia teda poukazujú na to, že nespavosť je naozaj aktuálne spoločenským problémom a bráni mnohým ľuďom, aby sa vrátili k životu, na aký boli zvyknutí pred pandémiou. Nie je to síce len o spánku, narušených bolo viacero oblastí života ľudí, ale spánok je naozaj kľúčom k tomu, aby človek dokázal bez problémov fungovať počas dňa a aby aj jeho duševné zdravie bolo dobré. V tejto súvislosti doktorka R. Mattox uvádza, že na spánkové problémy nemá vplyv iba chronický stres. Spomína tiež zmeny v celkovom nastavení ľudí, nekonzistentné rozvrhy práce, málo času na seba, učenie detí doma či strata finančnej stability sú taktiež faktory, ktoré nespavosť ľudí ovplyvňujú. 

 

Koronasomnia a jej dopad na každodenný život

Pandémia spôsobila vo svete veľký rozruch, na ktorý všetci reagovali stresom. A tento nadmerný stres zase viedol k tomu, že veľká skupina ľudí trpí nespavosťou. Slovami doktora S. Altchulera: “Ak trpíte nespavosťou, ste v dobrej spoločnosti - väčšina sveta ňou trpí taktiež.” 

 

Keďže sa život presunul z vonkajšieho prostredia domov, ľudia majú veľmi znížené množstvo podnetov, ktoré sa k nim bežne dostáva. Taktiež zabudli rozlišovať medzi prestávkou, relaxom a prácou. Práca niekedy pretrváva až do konca dňa a na relax neostáva čas. Zároveň v hlavách ľudí stále víria najrôznejšie myšlienky a jednoducho nevedia vypnúť. Práve preto a práve vtedy nastupujú problémy so spánkom. 

 

Ďalším aspektom, ktorý sa na toto viaže je nedostatok sociálneho kontaktu. Keďže sú rodiny pozatvárané doma iba v tom najužšom kruhu, chýbajú im sociálne kontakty s ďalšími ľuďmi, ktoré im taktiež zabezpečujú tie najrôznejšie podnety. S tým sa spája tiež šport a iné koníčky, preto s nespavosťou u ľudí vplyvom pandémie dochádza aj k rozšíreniu obezity, úzkostí, depresií a podobne.

 

Ako sa životu bez spánku brániť?

Odborníci sa zhodujú v jasnej odpovedi - ak problémy so spánkom pretrvávajú, je nevyhnutné vyhľadať pomoc, a to bez ohľadu či je alebo nie je koronavírus pod kontrolou. L. Artis, zástupkyňa generálneho riaditeľa organizácie Sleep Charity (UK) hovorí, že už aj pri malom spozorovaní problémov so spánkom treba situáciu riešiť. Postupne sa môže problém nabaľovať a vznikne insomnia, s ktorou sa naozaj ťažko pracuje a je potrebné užívať aj lieky.

 

Ak sa ale insomnia nedostane až do finálneho štádia, sú spôsoby, ako poruchám spánku predchádzať aj pomocou aktivít, ktoré môže urobiť každý z nás. 

 

Tipy na zlepčenie spánku 

  • Nepoužívjte notebooku v posteli, aby sa oddelil pracovným a relaxačný priestor.

  • Nečítajte si správy o pandémií pred spánim, aby sa myšlienky v hlave nezameriavali na negatívne, ale na pozitívne veci.

  • Odložte mobilný telefón mimo váš dosah a namiesto toho siahnite po knihe.

  • Vytvorte si plán dňa.

  • Počas práce si doprajte pravidelné prestávky.

  • Po práci si nájdite nejaký koníček, ktorý sa dá robiť z domu a zamestná vám myseľ.

  • Cvičte pravidelne.

 

Ak ste doteraz mali pocit, že ste v tom sami, vidíte, že nie ste. Koronasomnia je skutočne celosvetovým fenoménom, ktorý za posledný rok zasiahol životy množstva ľudí. Ak si naozaj neviete dať rady a máte rozsiahle problémy so spánkom, určite vyhľadajte lekársku pomoc. Pandémia sa raz skončí a potom vám vaše telo poďakuje, že ste mu dopriali pomoc a bude môcť zdravo fungovať ďalej. 

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku