Vychovávate dieťa bez partnera? Takto to zvládnete ľahšie

Čoraz viac rodičov vychováva dieťa bez partnera.
Čoraz viac rodičov vychováva dieťa bez partnera. / Foto: Unsplash

Čoraz viac rodičov vychováva dieťa bez partnera. Ak patríte medzi nich, na tieto veci by ste mali myslieť.

 

Rozvody rodičov sa vždy dotknú aj detí. Nezisková organizácia Jeden rodič uvádza, že na Slovensku sa rozvádza 41 percent manželstiev. Šesť z desiatich rozvedených manželstiev má pritom maloleté alebo nezaopatrené dieťa. Počet domácností, kde je na výchovu jeden rodič, tak za posledných 40 rokov zažil dvojnásobný nárast. Tlak, ktorý zažívajú rodičia, ktorí v dnešnej dobe sami vychovávajú deti, je obrovský. Ak patríte medzi nich, mali by ste vedieť, čo je pri výchove vašich detí dôležité, aby ste nasledujúce obdobie úspešne zvládli.

 

Čo potrebujú deti vychovávané jedným rodičom?

V spoločnosti panuje veľa mylných predstáv o deťoch, ktoré sú vychovávane len jedným z rodičov. Prevláda názor, že ak dieťa pochádza z neúplnej rodiny, nemôže byť tak úspešné ako to, ktoré pochádza z kompletnej rodiny. Pozornosť sa upriamovala hlavne na štruktúru rodiny a jedným z rozhodujúcich detailov, ktorý bol často vynechávaný pri štúdiách v tejto oblasti, bola stabilita domácnosti. Štúdia Ohio State University tvrdí, že ak je dieťa vychovávané jedným rodičom, pokiaľ spoločne žijú v stabilnej domácnosti, môže prosperovať úplne rovnako ako dieťa, ktoré vychovávajú mama a otec spoločne. V tejto súvislosti sa preto diskutuje o tom, nakoľko je jeden rodič schopný poskytnúť túto potrebnú stabilitu. Predsa len, pri výchove a starostlivosti o domácnosť na seba berie všetky úlohy, povinnosti a zodpovednosti, čo je veľmi náročná úloha. Existuje však niekoľko aspektov, ktoré môžete ako osamelý rodič pri výchove svojho dieťaťa použiť a implementovať, aby ste výchovu a všetko, čo s ňou súvisí, zvládali jednoduchšie.   

 

  1. Nezabúdajte na starostlivosť o seba
    Nech sa deje čokoľvek, musíte myslieť na to, že je potrebné, ba priam nevyhnutné, myslieť aj na seba. Len keď ste vy ako rodič oddýchnutý, zdravý a spokojný, len vtedy sa viete naplno venovať výchove vášho dieťaťa. Veľa rodičov má tendenciu odkladať svoje pocity a potreby, čo vytvára začarovaný kruh pocitov frustrácie, nedostatočnosti a vyčerpanosti. Snažte sa tomu predísť. Vyčleňte si čas pre seba, pre svoje zdravé stravovanie, oddych či šport. Dokonca aj krátka prechádzka z práce a do práce môže vášmu telu nesmierne prospieť. Vaše deti sú na vás závislé a preto musíte byť zodpovedný a pripravený na seba vziať celú starostlivosť a výchovu.
     
  2. Spojte sily s ostatnými rodičmi a vybudujte komunitu
    Určite mávate pocit, že ste na celom svete jediný, kto vychováva dieťa bez partnera a že len vy viete, aké ťažké to naozaj je. Opak je však pravdou. Štatistiky uvádzajú, že ľudí podobných vám je čoraz viac. Preto neváhajte a hľadajte. Snažte sa nájsť podobných rodičov ako ste vy, spojte sa s nimi a vytvorte komunitu. Hľadať môžete v škole vášho dieťaťa, v rámci mimoškolskej aktivity či na internete. Vytvorte komunitu a raďte si, inšpirujte sa, diskutujte, prípadne trávte spolu čas. Prinesie vám to nielen nové poznatky a spôsoby, ako na výchovu detí, ale aj priateľstvá a novú perspektívu do života. Spojiť sily a v dobrom sa inšpirovať, ako takýto život zvládať, je to najjednoduchšie a pritom najlepšie, čo môžete urobiť.
     
  3. Prijmite pomoc
    Nesnažte sa byť superhrdinom, ktorý všetko zvláda na úkor vlastného zdravia. Nestojí to za to. Vo vašom živote je určite veľa ľudí, ktorým na vás a vašom dieťati záleží a chcú vám pomôcť. Dajte im najavo, s čím vám môžu pomôcť, lebo vy sami najlepšie viete, čo vaša rodina a domácnosť potrebuje. Zapamätajte si – žiadať o pomoc a prijať pomoc od blízkych nie je hanba. Nebudete vnímaný ani ako slabý, ani ako nekompetentný rodič. Naopak, ste zodpovedným rodičom, ktorý myslí na to, ako vychovať svoje dieťa čo najlepšie a chce mu poskytnúť všetko, čo potrebuje, aj keď na to vy sami občas nestačíte.

     
  4. Buďte pripravený na núdzové situácie

Ako osamelý rodič potrebujete mať k dispozícií vždy dva či tri núdzové plány, ak sa stane nejaké neočakávaná situácia. Začnite napríklad zoznamom ľudí, o ktorých viete, že sa na nich môžete kedykoľvek obrátiť. Buďte si vedomý toho, že nastanú chvíle, kedy budete potrebovať pomoc a je dobré byť na tieto situácie pripravený.
 

5. Vytvorte si rutinu
Rutiny sú pre deti, najmä tie malé, rozhodujúce. Vďaka nim vedia, čo očakávať a majú akési zdanie istoty a kontroly. Je to o to dôležitejšie, ak dieťa vychovávate bez cudzej pomoci. Ak dieťa migruje medzi dvoma domácnosťami, poprípade z domu k opatrovateľke, môže sa mu život zdať ako veľmi chaotický a nepredvídateľný. Svojmu dieťaťu pomôžte, ak mu vytvoríte nejaký harmonogram alebo spomenutú rutinu. Môže sa to týkať školských i mimoškolských aktivít, pomoci v domácnosti či spoločného trávenie voľného času. Rutina však neznamená, že sa veci nemôžu v prípade potreby zmeniť.

 

6. Buďte konzistentný ohľadom pravidiel a disciplíny
Ak sa o vaše dieťa stará aj jeho druhý rodič, poprípade starý rodič či opatrovateľka, jasne informujte o tom, ako sa bude zaobchádzať s disciplínou a pravidlami. Komunikujte so všetkými zúčastnenými stranami ohľadom výchovy vášho dieťaťa. Ak dieťa zistí, že môže s pravidlami manipulovať, bude ich využívať vo svoj prospech a problémy so správaním na seba nenechajú dlho čakať.

 

7. Zostaňte pozitívny
Nezúfajte. To, že ste na výchovu dieťaťa a starostlivosť o domácnosť sám/sama, je naozaj ťažká úloha. Nenechajte sa však problémami prevalcovať. Zostaňte pozitívnym a optimistickým rodičom plným nádeje. Naučíte to aj vaše dieťa a bude život brať ako dar, nie ako komplikáciu. A, samozrejme, nezabudnite na humor. Ten je liekom na akúkoľvek zložitú situáciu či problém.

 

8. Odpovedajte pravdivo na všetky detské otázky
U detí je známe, že sú zvedavé. Budú sa vás preto pýtať veľa otázok typu „Prečo bývame doma sami bez ocka?“ „Prečo nemáme doma maminku ako Janko?“ Sú to naozaj náročné otázky na zodpovedanie, avšak aj napriek tomu musíte pri odpovediach zostať úprimný. V závislosti od ich veku priblížte deťom pravdu o vašej situácií, vysvetlite im súvislosti. Myslite tiež na to, že o druhom rodičovi nie je správne hovoriť v zlom. Hovorte iba pravdu. To je najcennejšie a deti si vás za to budú vážiť.

 

Vychovávať dieťa bez partnera je naozaj náročnou úlohou. Bez opory a pomoci druhého rodiča majú osamelí rodičia omnoho viac zodpovedností a úloh. Ako však ukazujú aj výskumy, z dieťaťa vyrastajúceho s jedným rodičom môže vyrásť rovnako úspešný človek, ako keď ho vychovávajú obaja rodičia. Pokiaľ je domácnosť stabilným a bezpečným miestom, deťom sa bude dariť, a to je koniec koncov najdôležitejšie.

Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku