8 vecí, ktoré vám pomôžu stráviť viac času s rodinou

  Foto: Unsplash

Ako si spraviť viac času na rodinu, keď máme tak veľa povinnosti? 

 

Varenie jedla, pranie, žehlenie či upratovanie sú všetko záležitosti, ktoré patria k povinnej jazde všetkých rodičov. Často sa však stáva, že kvôli povinnostiam nemáme čas na svoje deti, partnera či celú rodinu. Práca, manželstvo, deti a starostlivosť o rodinu a domácnosť sú každé samo o sebe vysokou prioritou, ale existuje aj zdravý spôsob, ako ich zvládať bez toho, sme sa museli tak často cítiť zúfalo, zaneprázdnene a prepracovane. Existujú spôsoby, vďaka ktorým ušetríte čas na každodenných záležitostiach v domácnosti a budete mať viac času na rodinu.

 

Zapojte deti

Je to síce smutné, no v mnohých domácnostiach to dnes vyzerá tak, akoby boli rodičia osobnými asistentmi svojich detí. Je to obrovský nezmysel. Rodičia majú svoje povinnosti, deti tie svoje. Ale domácnosť je spoločným miestom, kde spolu žijú všetci. Čo z toho vyplýva? Zapojte deti do domácich prác. Aj trojročné dieťa je schopné vám nejakým spôsobom pomôcť. Je síce zjavné, že vy to dokážete rýchlejšie alebo lepšie, ale deti sa tak učia zodpovednosti. Keď dieťaťu dáte možnosť, aby prestrelo na stôl, vynieslo smeti či upratalo si hračky, stane sa postupne zodpovednejším a tiež nezávislým. Nezabúdajte, deti dokážu omnoho viac, ako si často myslíme. A keď vám pomôžu, budú mať radosť, lebo budú vidieť šťastných rodičov plných energie, ktorí sa im môžu venovať.

 

Požiadajte o pomoc

Ak sa vám v domácnosti niečo pokazí alebo musíte zariadiť niečo špeciálne a je to ďaleko od domu, požiadajte kamarátky alebo susedky o pomoc, či by vám to cestou z práce nevyzdvihli alebo nevybavili. Požiadať o pomoc nie je hanba, nemusíte sa za to cítiť ani vinní. Hlavne, ak s radosťou to isté robíte kedykoľvek pre nich. 
 

Prestaňte plytvať časom

V preklade to znamená, aby ste boli pripravení na to, čo vás čaká. Uveďme si príklad. Aby ste ráno odišli z domu v kľude a bez stresu či kriku, nachystajte si svoje veci na chodbu večer vopred. To isté naučte deti, aby mali pripravené svoje školské pomôcky na ďalší deň. Ak sa všetci členovia rodiny naučia efektívne sa pripraviť na nasledujúci deň, vyhnete sa negatívnej atmosfére v domácnosti a tiež situáciám zabúdania a následného nachádzania vecí. Jednoducho zbytočnému stresu a náhleniu.

Plytvanie časom sa tiež týka aj smartfónov. Keď prídete po celom dni domov, doprajte si čas pre seba a tiež pre svoje deti. Celý deň ste neboli spolu, venujte sa sebe navzájom, choďte sa prejsť či nakúpiť potraviny na večeru. Surfovanie na internete či zmeškané hovory počkajú pokiaľ deti nezaspia, alebo aj do ďalšieho dňa. Keď ich odložíte, nemusíte si vyčítať, že sa svojim deťom nevenujete tak často, ako by ste chceli. A nielen tak často, ale aj tak kvalitne.
 

Prácu si domov nenoste

To, čo máte urobiť počas dňa v práci, sa tam aj snažte urobiť. Osvojte si striktne pravidlo, že si prácu domov večer nosiť nebudete. Čo sa vám počas dňa nepodarí v kancelárií spraviť, spravte na druhý deň. Ak vám však práca zaberá omnoho viac času, ako by ste chceli, narúša vám spoločný čas strávený s rodinou, prehodnoťte svoju pozíciu. Pokiaľ sú deti malé, nemusíte šlapať po kariérnom rebríčku vysoko, keď odrastú, nebudú vás už tak potrebovať a vy budete mať pred sebou stále kopec času. Alebo sa len porozprávajte so šéfom o vašej súčasnej situácii. Vypýtajte si napríklad jeden deň do týždňa home office, aby ste mohli deťom venovať čas, dať do poriadku domácnosť a zároveň vybaviť všetky pracovné záležitosti. Prípadne, pokiaľ máte pocit, že vás nadriadený posiela na príliš veľa služobných ciest, skúste si s ním pohovoriť, či to nemožno nejak obmedziť. Namiesto niektroých osobných stretnutí vybavovať veci cez Skype alebo podobne. Na všetko existuje vhodný spôsob, len ho treba nájsť.

 

Spoľahnite sa na technológie

Technológie vládnu svetu. Prečo sa na nich nespoľahnúť a nevyužiť ich naplno? Každý v domácnosti má už v dnešnej dobe smartfón. Nainštalujte si ako rodina spoločný kalendár, kde bude mať každý poznačené jeho osobné povinnosti, ale zároveň spoločne strávený čas. Naplánujte si tam spoločný obed, výlet či návštevu starých rodičov. Každý to bude mať k dispozícií a budete sa na spoločne strávený čas tešiť.
 

Varte s rozumom

Už naše staré mamy vedeli, prečo tej polievky či prívarku varia za celý hrniec. Má to svoju logiku. Keď navaríte v nedeľu na obed jedlo, skúste ho navariť také množstvo, aby sa dalo uskladniť a zjesť aj na druhý či tretí deň. Nikto nepotrebuje mať z domácnosti štvorhviezdičkovú reštauráciu a ak mu paradajková omáčka chutila v nedeľu na obed, bude mu chutiť aj v utorok na večeru. Ako rodičia máte dosť ostatných povinností, snažte sa zľahčiť, čo sa dá. Namiesto vyvárania nového jedla každý deň tak budete mať viac voľného času, ktorý sa dá využiť aj iným zmysluplným spôsobom.


Poznajte seba a svoje priority

Každý z nás asi pozná rodičov, ktorí všetko stíhajú. Stíhajú sa starať o seba, o domácnosť, tráviť čas s deťmi a chodiť do dobre platenej práce. Je to ale vôbec realita? Skôr, ako si odpoviete, že áno, nezabudnite tam prirátať ľudí, ktorí im pomáhajú - babky, opatrovateľky alebo upratovačky v domácnosti. Čokoľvek z toho dokáže rodičom odľahčiť a nájsť si na deti viac času. Ľudia nie sú roboti a je prirodzené, že nestíhajú všetko, ak sú na to naozaj sami. Ideálne je neporovnávať sa s inými. Sústreďte sa na seba, svoj život a to, čo je pre vás dôležité. Ak je pre vás podstatné to, aby mali každý večer deti na stole teplú večeru, postarajte sa o to. Ak naopak chcete viac tráviť čas spoločne ako rodina, odložte každý druhý víkend veľké varenie v domácnosti a naobedujte sa niekde vonku, napr. na bicyklovom výlete. Nastavte si svoj život tak, ako to vyhovuje vám a vašej rodine. To je to najpodstatnejšie.


Vytvorte nové tradície

Nemusíte čakať na prázdniny či sviatky. Vymyslite si výnimočné dni hocikedy. Dohodnite sa, že vždy v sobotu ráno budete chodiť na spoločné raňajky do mesta. Alebo že v nedeľu budete chodiť na prechádzky do prírody, v utorok podvečer budete jazdiť na bicykloch. Vytvorte si v rodine spoločné plány, ktoré sa stanú vašou pravidlenou rutinou, na ktorú sa budú všetci tešiť a užívať si ju. Nie je to len o letných či jesenných prázdninách, je to o bežných dňoch, ktoré si viete naplno užiť v spoločnosti svojich najbližších.       

 

Dnešná doba je rýchla, no čas strávený so svojimi najbližšími je nenahraditeľný. Preto spravte všetko preto, aby ste ho spolu mali čo najviac a využili ho plnohodnotne a zmysluplne.             

Zdieľať na facebooku