Príznaky, že vaše dieťa zápasí s duševnými problémami a môže potrebovať terapeuta

Duševné ochorenia u detí sú čoraz bežnejšie. Rodičia by mali byť k správaniu detí veľmi pozorní a ak je to potrebné, vyhľadať odbornú pomoc.
Duševné ochorenia u detí sú čoraz bežnejšie. Rodičia by mali byť k správaniu detí veľmi pozorní a ak je to potrebné, vyhľadať odbornú pomoc. / Foto: Bigstock

Nie každý problém dieťaťa je dôvodom na obavy. Kedy by ste ale ako rodič mali spozornieť a vyhľadať odbornú pomoc?

 

Všetky deti majú emocionálne vzostupy a pády: obdobia náladovosti, problémy s priateľmi, ťažkosti v učení. Dôležité je uvedomiť si, že tieto obdobia, hrbolčeky na ceste sú zvyčajne dočasné a môžu predstavovať príležitosti pre nich, aby si vybudovali nové zručnosti, ktoré pridajú do svojej sady „životných nástrojov“.  Napríklad pandémia, či aktuálne vojna sú tiež jedným z takýchto hrbolčekov na ceste. Mnoho detí pociťuje v týchto časoch úzkosť a v niektorých prípadoch depresiu v dôsledku toho všetkého. Teraz je čas, aby rodičia počúvali a overovali skúsenosti svojich detí. Ako rodič chcete pre nich určite to najlepšie. Chcete sa o nich postarať a poskytnúť im akúkoľvek podporu a zdroje, ktoré potrebujú, aby prosperovali. Práve preto je veľmi dôležité vedieť identifikovať problémy duševného zdravia u detí, pretože môžu ovplyvniť ich správanie, schopnosť učiť sa ako aj celkový emocionálny vývin. Mozog detí sa líši od mozgu dospelých, čo znamená, že spôsob, akým deti prežívajú emócie, spracúvajú svoje skúsenosti a komunikujú svoje potreby, sa bude líšiť od toho, ako tieto veci robia dospelí.

 

Najčastejšie príznaky problémov duševného zdravia u malých detí a dospievajúcich

Dôležité je vedieť oddeliť varovné príznaky choroby od typickej náladovosti a občasného rušivého správania, ako je napríklad vzdor, agresivita a impulzivita. Varovné signály pre duševné ochorenie sa často odlišujú od správania, ktoré nie je problematické podľa toho, ako dlho toto správanie trvá, či má vplyv na ich fungovanie alebo či ovplyvňujú iných ľudí. 

 

Príznaky problémov duševného zdravia u dojčiat, batoliat a malých detí:

  • Podráždenosť - sú často nervózne a podráždené. Ľahko sa zľaknú, často plačú.
  • Ťažkosti so spánkom - majú problémy so zaspávaním, často sa v noci budia alebo majú intenzívne nočné mory.
  • Gastrointestinálne problémy - problémy s kŕmením alebo zažívajú gastrointestinálne ťažkosti, ako je nevoľnosť, vracanie, bolesť žalúdka, hnačka alebo zápcha.
  • Nočné pomočovanie.
  • Úzkostné správanie ako je lipnutie na rodinných príslušníkoch, neschopnosť tolerovať odlúčenie od nich, zastrašovanie novými ľuďmi a strach opustiť svoj domov.
  • Agresívne správanie ako neposlušnosť, frustrácia alebo agresivita bitím, kopaním, hryzením alebo časté nekontrolovateľné záchvaty hnevu.

 

Známky problémov s duševným zdravím u dospievajúcich a adolescentov:

Adolescenti a tínedžeri môžu na stavy duševného zdravia reagovať odlišne. Ľudia môžu napríklad predpokladať, že tínedžer, ktorý sa predvádza, prechádza typickou tínedžerskou fázou, z ktorej nakoniec vyrastie; v skutočnosti však môžu zápasiť s duševným stavom.

  • Nadmerná podráždenosť alebo hnev bez zjavnej príčiny.
  • Prežívajú vo väčšine času negatívne emócie ako smútok, strach alebo beznádej.
  • Extrémne zmeny nálad — striedanie eufórie a skľúčenosti.
  • Môžu s vami prestať komunikovať a radšej sú izolovaní. Môžu sa prestať stretávať so svojimi priateľmi alebo s nimi komunikovať, či už osobne alebo prostredníctvom telefónu, SMS či sociálnych médií.
  • Strata záujmu o činnosti, ktoré ich kedysi bavili. Napríklad môžu milovať nejaký šport, ale zrazu prestanú chodiť na tréning.
  • Strach z bežných vecí alebo strach skúšať nové veci.
  • Ťažkosti s vyrovnávaním sa s každodennými činnosťami a stresormi.
  • Neschopnosť nadviazať kontakt s ostatnými alebo vyjadriť svoje emócie.
  • Drastická zmena ich vzhľadu alebo zanedbávanie osobnej hygieny.
  • Hádky s priateľmi, členmi rodiny, učiteľmi alebo školskými orgánmi.
  • Problémy so spánkom. Neustále spia alebo majú problémy so zaspávaním. Často sa môžu cítiť unavení alebo bez energie.
  • Zmeny v ich hmotnosti alebo stravovacích návykoch.
  • Nevysvetliteľné fyzické ochorenia, ako sú bolesti hlavy, žalúdka alebo iné ťažkosti.
  • Ťažkosti s učením, myslením, zapamätaním alebo koncentráciou.
  • Zhoršený prospech v škole a nezáujem o školu.
  • Užívanie látok ako alkohol, marihuana alebo drogy.
  • Zapájanie sa do riskantného, ​​nebezpečného správania alebo spôsobovanie problémov doma, škole alebo komunite.
  • Rozprávanie o smrti alebo samovražde.

 

Vy poznáte vaše deti najlepšie. Ak niečo jednoducho nie je v poriadku, dôverujte tomuto inštinktu. 

 

Ako im môžete pomôcť

Oslovte ich

V prípade dospievajúcich je dobré sa s nimi porozprávať a opýtať sa ich, ako sa cítia. Odložte svoj hnev alebo frustráciu z nich bokom a skúste sa s nimi spojiť. Dajte im vedieť, že ste tu pre nich v prípade, že sa chcú porozprávať alebo potrebujú vašu podporu. Ak nie sú otvorení rozprávaniu, môže byť užitočné spojiť sa s nimi inými spôsobmi, spoločnými aktivitami. Napríklad, ak spolu radi chytáte ryby, maľujete alebo pečiete, môže to byť spôsob, ako sa s nimi spojiť, zmierniť stres a pomôcť im vyjadriť, čo cítia.

 

Vyhľadajte odbornú pomoc

Môže byť lákavé vybrať si terapeuta na základe vašich preferencií, ale pamätajte, že sú tu na to, aby liečili vaše deti. Pri výbere terapeuta by mali mať prednosť preferencie a potreby vašich detí. Pediatri sú často veľmi dobrí v tom, že pomáhajú rodičom rozlišovať, čo je a čo nie je normálne, a môžu poskytnúť istotu a odporúčanie. Pri hľadaní terapeuta pre vaše deti je dôležité mať na pamäti nasledujúce veci:

  • Aké sú konkrétne obavy vašich detí? Terapeuti sa môžu špecializovať na rôzne oblasti, takže hľadajte niekoho, kto sa špecializuje na potreby, ktoré potrebujú vaše deti.
  • Môžu si deti vytvoriť dobrý vzťah s daným terapeutom? Možno budete musieť vyskúšať viac ako jedného terapeuta, kým vaše deti stretnú takého, s ktorým sa budú cítiť bezpečne a pohodlne. Povzbudzujte ich, aby s vami komunikovali o svojich skúsenostiach, aby ste im mohli pomôcť nájsť to správne riešenie.

 

Či už vaše deti potrebujú pomoc pri zvládaní bežných vývinových problémov alebo riešia niečo vážnejšie, hľadanie pomoci vám všetkým môže uľahčiť a spríjemniť život. Ak potrebujú terapiu, neznamená to, že ste zlý rodič. Niekedy najlepšia a najpodpornejšia vec, ktorú môžete urobiť, je vyhľadať podporu pre svoje dieťa alebo pre seba.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku