Čo robí sledovanie správ s naším duševným zdravím?

Priveľa správ v dnešnej dobe môže negatívne ovplyvňovať naše duševné zdravie.
Priveľa správ v dnešnej dobe môže negatívne ovplyvňovať naše duševné zdravie. / Foto: Pexels

Priveľa správ v dnešnej dobe môže negatívne ovplyvňovať naše duševné zdravie. Ako sa tomu vyhnúť a zostať pri tom informovaný?

 

Médiá, ktoré denne konzumujeme, majú vplyv na naše myslenie, správanie a emócie. Do určitej miery mnohí z nás formujú svoj svetonázor podľa správ, ktoré prijímame. Počas pandémie si viac ľudí ako kedykoľvek predtým navyklo venovať neustálu pozornosť správam, zároveň stimulovaných a vyčerpaných nekonečnými príbehmi o covide, politických udalostiach a výzvach, ktorým naša krajina čelí. Upozornenia na našich mobilných telefónoch nás udržujú v priamom kontakte so svetovými udalosťami bez ohľadu na to, čo práve robíme. Moderný svet sa stal svetom, v ktorom sú médiá všadeprítomné a nedajú sa vypnúť, to platí aj o spravodajstve, kde sa okamžité denné informácie o dianí vo svete stali akceptovanou realitou každodennej existencie. Aj keď sa môže zdať zodpovedné zostať informovaný, zapájanie sa do neustáleho škrečkovského kolesa informácií si môže vybrať daň na našom fyzickom, emocionálnom a duševnom zdraví.

 

Ako môžu správy ovplyvniť duševné zdravie

Vzhľadom na senzačný charakter 24-hodinového spravodajského cyklu väčšina médií informuje hlavne o krízach, katastrofách alebo rôznych príbehoch, ktoré môžu šokovať a tým zároveň aj pritiahnuť viac čitateľov a divákov. Negatívne titulky priťahujú u divákov výrazne väčšiu pozornosť, a preto sa môže zdať, že len zriedka vidíme nejaké pozitívne správy a o negativitu nie je núdza. Ľudský mozog reaguje na tieto stresujúce respektíve negatívne správy ako na hrozbu a sympatický nervový systém sa automaticky prepne do režimu boja alebo úteku, pričom začne produkovať stresové hormóny ako kortizol a adrenalín. Opakované vystavovanie sa tomuto stresu môže ovplyvniť fyzické aj duševné zdravie a spôsobiť príznaky hlavne ako bolesť hlavy, únava, úzkosť, depresia a problémy so spánkom. Negatívne správy môžu tiež ovplyvniť náladu a viesť k pocitom beznádeje, hnevu a strachu. Niektorí ľudia môžu často používať správy ako hluk v pozadí a sotva si všimnú, že ich to ovplyvňuje. To do akej miery nás môžu zasiahnuť negatívne správy závisí od našej vlastnej zraniteľnosti a od toho, koľko negatívnych správ konzumujeme.

 

Aké kroky môžete podniknúť, aby to nemalo negatívny vplyv na vaše zdravie?

Stanovte si časové limity

Ak sa cítite zavalení neustálym prívalom titulkov, skúste si ráno alebo poobede vyhradiť pravidelný čas na kontrolu noviniek alebo si prečítať správy a dať si na to časový limit. Dajte si napríklad pol hodinu denne na to, aby ste zachytili, čo sa deje, aby ste mali prehľad. 

 

Vyberte si spoľahlivé zdroje

Vzhľadom na toľkú neistotu vo svete môže byť lákavé konzumovať čo najviac informácií z rôznych zdrojov, avšak nie stále je to najlepšie riešenie. Dôležité je najprv si preveriť, ktoré zdroje sú dôveryhodné. Napríklad čítanie sociálnych médií väčšinou spôsobí ešte väčšiu frustráciu, pretože budete nevyhnutne čítať komentáre. Naopak tradičné noviny majú etický kódex a právnu zodpovednosť hovoriť pravdu, tak môžete začať tam. Získajte informácie, ktoré potrebujete na prípravu a ochranu vás a vašej rodiny, z dôveryhodných zdrojov. Keď budete mať tieto informácie, pokračujte vo svojom dni. Netreba ďalej čítať a stresovať sa, ak ste už stihli to najdôležitejšie.

 

Prihláste sa na odber noviniek

Namiesto neustáleho triedenia titulkov alebo prezeraní sociálnych médií môžete zvážiť prihlásenie na odber denného newslettra nejakého média alebo podcastu. Tieto možnosti zhrnú najdôležitejšie udalosti dňa na jednom mieste, ušetria vám čas a energiu a zároveň obmedzia priveľký príjem správ.

 

Vyhnite sa čítaniu správ tesne pred spaním

Čítanie negatívnych správ tesne pred spaním môže vyvolať úzkostné myšlienky, ktoré sťažia zaspávanie aj zotrvanie v spánku. Časom to môže mať aj dominový efekt. Čím menej spíte, tým viac to ovplyvní vašu úzkosť a náladu, a tým sa vytvorí začarovaný kruh.

 

Všimnite si a prerušte katastrofické myslenie

V časoch, ako je táto, môže byť ľahké prejsť do katastrofického myslenia (premýšľať o najhorších scenároch). Usilujte sa vedome identifikovať tieto druhy myšlienok, keď sa objavia, a pripomeňte si, že sú to len myšlienky a nemusia nevyhnutne odrážať realitu. 

 

Socializujte sa

Výskumy ukazujú, že najväčším prediktorom šťastia v živote je kvalita vzťahov. Uistite sa, že trávite dostatok času s ľuďmi, na ktorých vám záleží.

 

Venujte sa sebe

Doprajte si dostatok slnečného žiarenia, udržujte si zdravú stravu, dostatok spánku. Prechádzka po miestnom parku alebo v lese vám môže pomôcť odvrátiť pozornosť od toho, čo sa deje v správach. To všetko sú zdravé rozptýlenia, ktoré vás udržia v prítomnom okamihu.

 

Hoci sa v dnešnej dobe môže zdať, že všetko, čo vychádza z nového, je negatívne, existujú však aj pozitívne správy, povznášajúce a motivačné príbehy. Skúste sa zamerať práve na tieto. Rozprávanie sa s priateľmi a rodinou o aktuálnych udalostiach vám tiež umožní pohodlnejšie analyzovať svet okolo vás a diskutovať o odlišných názoroch bez zaujatosti. Podniknúť kroky na minimalizáciu stresu v tomto ťažkom období je nevyhnutné pre vaše fyzické aj duševné zdravie. Zatiaľ čo sledovanie správ vám môže poskytnúť dôležité informácie o ochrane seba a iných, príliš veľa informácií môže byť ohromujúce a škodlivé pre vaše duševné zdravie.

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku