Tipy na výchovu bilingválnych detí

Bilingválna výchova
Bilingválna výchova / Foto: Unsplash

Čím viac jazykov človek vie, o to viac možností sa mu v živote ponúka. Ak ste sa rozhodli vychovávať dieťa v intenzívnom kontakte s dvoma či viacerými jazykmi, môžu vám pomôcť nasledovné tipy.

 

Byť „bilingválny“ znamená byť schopný používať dva jazyky. Bez ohľadu na to, aká je vaša motivácia, hovoriť dvoma jazykmi bude tento prístup pre vaše dieťa veľkým prínosom. Hoci sa každý v akomkoľvek veku môže naučiť viacero jazykov, pre malé dieťa je to najjednoduchšie. Nikdy nie je príliš skoro alebo príliš neskoro začať s učením cudzieho jazyka, ale optimálny čas na zavedenie ďalšieho jazyka je do 6 rokov. Viacjazyčné vzdelávanie je náročná úloha, ktorá si vyžaduje veľa kreativity, kontinuity a odhodlania pre rodičov, ktorí vychovávajú dieťa v takomto prostredí. Vyrastať bilingválne a od začiatku ovládať rôzne jazyky je pre dieťa obrovský dar. Ako však úspešne vychovávať dieťa bilingválne? Na čo treba myslieť, keď vychovávate viacjazyčné a bilingválne dieťa? 

Je dôležité definovať, kto s dieťaťom bude hovoriť akým jazykom. Ak je napríklad vaším jazykom slovenčina a jazykom vášho partnera angličtina, vy hovoríte so svojím dieťaťom po slovensky a váš partner po anglicky. Ak obaja hovoríte aj po anglicky, môžete sa rozhodnúť používať angličtinu s ním mimo domova. Dieťa sa tiež naučí používať angličtinu v škole a v komunite. Ideálne je, ak si obaja rozumiete jazykmi toho druhého, aby ste sa ani jeden z vás necítil na druhej koľaji, keď hovoríte svojmu dieťaťu svojím jazykom.

 

Pozrite si tiež rozhovor s logopedičkou a pedagogičkou Svetlanou Kapalkovou, ktorá vyučuje bilingvizmus na vysokej škole:

O bilingválnej výchove detí s logopedičkou Svetlanou Kapalkovou 


Praktické tipy na podporu viacjazyčného alebo bilingválneho vývoja dieťaťa

  • Čítajte a rozprávajte príbehy vo svojom rodnom jazyku a povzbudzujte svoje dieťa, aby sa zapojilo.
  • Na trhu nájdete veľmi dobrý výber hračiek a hier vhodných na učenie sa jazykov.
  • Spievajte piesne, tancujte a počúvajte hudbu vo svojom rodnom jazyku. Deti milujú hudbu a melódia je skvelý spôsob, ako im pomôcť zapamätať si veci.
  • Hľadajte aplikácie pre slovné hry vhodné pre deti vo vašom rodnom jazyku.
  • Naplánujte si hranie sa s inými deťmi, ktoré hovoria rovnakým jazykom.
  • Zamyslite sa nad tým, čo vaše dieťa zaujíma – napríklad futbal, hudba, varenie... Skúste do týchto záujmov zakomponovať svoj rodný jazyk. Napríklad recept na obľúbené jedlo v rodnom jazyku, pesničky.
  • Sledujte filmy, seriály alebo šport vo svojom rodnom jazyku. Niekedy môžete prepnúť zvuk alebo titulky obsahu do iných jazykov.
  • Pomôžte svojmu staršiemu alebo dospievajúcemu dieťaťu nájsť bezpečné online komunity založené na záujmoch v ich rodnom jazyku.
  • Ak si mieša dva jazyky, nie je to problém a takmer určite to bude dočasná vec. Nechajte ho prísť na to – a nestresujte sa tým. Čoskoro si veci vyjasní a bude hovoriť oboma jazykmi rovnako dobre a oddelene.
  • Vytvorte potrebu. Predovšetkým musíte vytvoriť potrebu, aby hovorilo daným jazykom. Či už je tou potrebou vedieť si prečítať svoje obľúbené komiksy v jazyku jeho menšiny, porozprávať sa so starou mamou či navštíviť útulok pre zvieratá, uistite sa, že táto potreba je skutočná a nie len vymyslená vo váš prospech.
  • Dieťa musí pochopiť, prečo by malo hovoriť oboma jazykmi. Dostaňte ho do situácií, keď musí hovoriť druhým jazykom, aby mohlo komunikovať s inými ľuďmi.
  • Buďte trpezliví. Vývin jazyka je postupný proces. To platí, samozrejme, pre pokroky dieťaťa v akomkoľvek veku, ale prvých pár rokov, netrpezlivo čakajúcich na prvé slová dieťaťa, môže byť špeciálnou skúškou trpezlivosti, najmä pre čerstvých rodičov. Nie je nezvyčajné, že čerství rodičia sa pýtajú, či ich dieťa niekedy začne hovoriť. Ale keď je dieťa jazyku dostatočne vystavené a existuje skutočná potreba ho používať, dieťa začne hovoriť, keď na to bude správny čas.
  • Cestujte, keď môžete. Výlety na miesta, kde sa bežne hovorí menšinovým jazykom, môžu byť jedným z najúčinnejších spôsobov podpory rozvoja jazyka a kultúrneho porozumenia. Niektorí rodičia dokonca uvádzajú, že v dôsledku takýchto skúseností došlo k hlbokému posunu v pokroku dieťaťa. Hoci náklady a iné úvahy môžu zabrániť častému cestovaniu, dokonca aj príležitostné výlety môžu byť veľkým impulzom.
  • Budete si musieť nájsť čas, aby ste sa veľa rozprávali, čítali a hľadali zdroje, ktoré pomôžu vašim deťom naučiť sa jazyk.
  • Vzdelávajte sa aj v oblasti bilingvizmu.

 

Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako vystaviť svoje dieťa dvom jazykom. Napríklad existuje prístup „jedna osoba jeden jazyk“, ktorý bežne používajú dvaja rodičia, ktorí hovoria rôznymi jazykmi. V inom bežnom prístupe je dieťa vystavené jednému jazyku v domácom prostredí a druhému jazyku v škole. Inou stratégiou môže byť hovoriť so svojím dieťaťom v inom jazyku každý deň v týždni. Žiadny jediný prístup nebol určený ako najlepší na výchovu bilingválneho dieťaťa. Zistilo sa, že viaceré podporujú rozvoj jazyka. Hoci pri výchove bilingválneho dieťaťa neexistujú žiadne univerzálne pravidlá, ktoré by sa mali dodržiavať, najdôležitejšou vecou, ​​​​ktorú musíte ako rodič urobiť, je poskytnúť mu podporu. Prístup, ktorý nakoniec zvolíte, bude závisieť od charakteru vašej domácnosti, oblasti, v ktorej žijete, a zdrojov, ktoré máte k dispozícii. Hlavne sa zamerajte na výchovu šťastného dieťaťa. Nie každý s vami bude súhlasiť, že je dobré vychovať svoje dieťa tak, aby ovládalo všetky rodinné jazyky. Nájdu sa takí, ktorí vám povedia, že to nemá zmysel, že to nepôjde. Iní si budú myslieť, že od svojho dieťaťa očakávate priveľa a niektorí povedia, že si svoje dieťa mýlite so všetkými týmito jazykmi. Dôležité je, aby s tým boli v pohode samotní rodičia dieťaťa. Koniec koncov budete nesmierne hrdí, keď sa vaše dieťa po prvýkrát porozpráva so svojimi starými rodičmi alebo inými príbuznými v „ich“ rodnom jazyku.

Čítajte viac o téme: Bilingválne vzdelávanie
Zdieľať na facebooku