Myšlienky na samovraždu: Aké sú varovné signály a ako sa týchto myšlienok zbaviť?

Samovražedné myšlienky sú časté u ľudí s depresiami či úzkostnými stavmi.
Samovražedné myšlienky sú časté u ľudí s depresiami či úzkostnými stavmi. / Foto: Pexels

Depresívne a úzkostné poruchy, závislosti či schizofrénia sú príkladmi z mnohých duševných porúch, ktoré ľudí často zvádzajú aj na samovražedné myšlienky, ako z ničivej a zdanlivo bezvýchodiskovej situácie uniknúť.

 

Človek môže mať prchavé, prerušované alebo trvalé myšlienky na samovraždu. Existujú dva typy samovražedných myšlienok, a to pasívne a aktívne. Pasívne myšlienky môžu zahŕňať myslenie, že by bolo lepšie, keby ste zomreli, alebo že smrť by bola úľavou od súčasných okolností. Aktívne myšlienky majú úmysel zomrieť samovraždou a možno aj vrátane plánovania, ako sa to stane. Je dôležité porozumieť varovným signálom samovražedných myšlienok, ale tiež mať na pamäti, že sa líši človek od človeka. Zatiaľ, čo niektorí ľudia viac hovoria o svojich zámeroch, iní môžu svoje pocity a myšlienky skrývať. Nie každý, kto uvažuje o ukončení vlastného života, to urobí alebo sa o to pokúsi. Je dôležité vedieť, aké varovné signály treba  vnímať, ak vy alebo niekto, koho poznáte, má dočinenia so samovražednými myšlienkami. Čím skôr rozpoznáte príznaky, tým skôr môžete nájsť pomoc, ktorú potrebujete. Môže sa zdať, že neexistuje spôsob, ako vyriešiť problémy a že samovražda je jediný spôsob, ako ukončiť bolesť. Môžete však podniknúť kroky, aby ste zostali v bezpečí a znova si začať užívať svoj život.

 

Varovné signály myšlienok na samovraždu

Samovražedné varovné príznaky alebo samovražedné myšlienky zahŕňajú:

  • Rozprávanie o samovražde, napríklad výroky ako „zabijem sa“, „prial by som si byť mŕtvy“ alebo „prial by som si, aby som sa nenarodil“.
  • Získanie prostriedkov na to, aby ste si vzali život, ako je nákup pištole alebo hromadenie tabletiek.
  • Stiahnutie sa zo sociálneho kontaktu a túžba zostať sám.
  • Neprimerané výkyvy nálady.
  • Byť zaujatý smrťou, umieraním alebo násilím.
  • Pocit v pasci alebo beznádej v súvislosti so situáciou.
  • Zvýšená konzumácia alkoholu alebo drog.
  • Zmena bežnej rutiny vrátane stravovania alebo spánku.
  • Zvýšenie ochoty riskovať.
  • Rozdávať veci alebo dať veci do poriadku, keď na to neexistuje žiadne iné logické vysvetlenie.
  • Lúčenie sa s ľuďmi, ako keby ich už viac nemali vidieť.
  • Rozvíjajúce sa zmeny osobnosti alebo ťažká úzkosť či depresia.

 

Varovné signály nie sú vždy zrejmé a môžu sa líšiť u každého. Niektorí ľudia dávajú svoje úmysly jasne najavo, iní zas taja myšlienky a pocity na samovraždu.

 

Ako zabrániť samovražedným myšlienkam?

Neexistujú žiadne liečby, ktoré by špecificky zastavili samovražedné myšlienky. Pre každého jednotlivca však identifikácia a liečba akejkoľvek duševnej choroby a zvládanie akýchkoľvek stresových faktorov môže znížiť riziko samovraždy. Čo je dôležité?

 

1. Začať s liečbou problémov duševného zdravia

Je dôležité, zaoberať sa svojim duševným zdravím, keďže práve tieto stavy sa najčastejšie spájajú so samovražednými myšlienkami. V prípade ak trpíte úzkosťami, depresiou, prípadne inými poruchami je dôležité vyhľadať pomoc odborníka a nastaviť si liečbu.

 

2. Identifikovať vysoko rizikové spúšťače alebo situácie

Premýšľať o situáciách alebo faktoroch, ktoré zvyšujú pocity zúfalstva a myšlienky na samovraždu. Pracovať na tom, aby ste sa takýmto situáciám vyhli. Napríklad chodenie do baru a pitie s priateľmi môže zvýšiť pocity depresie. Ak je to spúšťač, dôležité je vyhnúť sa návšteve baru alebo návšteve priateľov, ktorí pijú. 

 

3. Držať sa ďalej od drog a alkoholu

Alkohol ovplyvňuje časti mozgu, ktoré kontrolujú úsudok, koncentráciu, správanie a emócie. Pitie alkoholu môže zvýšiť pravdepodobnosť, že človek bude konať pri samovražedných myšlienkach. Drogy ovplyvňujú spôsob, akým človek myslí a cíti. Rôzne lieky majú rôzne účinky. Napríklad kokaín môže spôsobiť, že sa človek cíti šťastne a s väčšou pravdepodobnosťou bude riskovať, keď ho užíva. Ale po ukončení účinkov sa môže cítiť depresívne. Iné drogy môžu spôsobiť halucinácie, zmätenosť a paranoju. 

 

4. Robiť veci, ktoré vás bavia

Keď sa cítite veľmi slabo, robte činnosť, ktorá vás baví. Možno zistíte, že len veľmi málo vecí vám prináša potešenie. Spomeňte si na veci, ktoré ste radi robili, keď ste sa necítili tak depresívne. Robte tieto veci, aj keď vám práve neprinášajú potešenie. Oddýchnuť si od myšlienok na samovraždu môže pomôcť, aj keď je to len na krátky čas. 

 

5. Vytvorte zoznam všetkých pozitívnych vecí o sebe a svojom živote

Môže byť ťažké myslieť na tieto veci práve teraz, ale skúste to. Zamyslite sa nad svojimi silnými stránkami a pozitívnymi vecami, ktoré o vás povedali iní ľudia. Na konci každého dňa si napíšte jednu vec, z ktorej ste sa cítili dobre, niečo, čo ste urobili, alebo niečo, čo pre vás niekto urobil. 

 

6. Cvičte metódy na „spomalenie“ 

Ak sa človek dokáže rozptýliť, čo i len na krátky čas, najhoršie samovražedné myšlienky môžu prejsť. Môže to zahŕňať čokoľvek od meditácie, hlbokého dýchania, počúvania hudby, prechádzky alebo pobytu s domácim miláčikom. S partnerom, priateľom alebo rodinným príslušníkom môže pomôcť rozhovor alebo dokonca len samotná prítomnosť.

 

7. Pamätajte, že samovražedné pocity sú dočasné

Ak sa cítite beznádejne alebo že život už nestojí za to žiť, pamätajte, že liečba vám môže pomôcť znovu získať perspektívu a život sa zlepší. Urobte krok za krokom a nekonajte impulzívne.

 

 

 

Čítajte viac o téme: Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku