Zaujímavé fakty o dvojičkách, ktoré ste možno nevedeli

Zaujímavé fakty o dvojičkách
Zaujímavé fakty o dvojičkách / Foto: Bigstock

Stať sa rodičom a privítať jedno dieťa je udalosť, ktorá zmení život. Správa o dvoch úderoch srdca v maternici nás zvyčajne napĺňa vzrušením, očakávaním, ale aj obavami. Keď máme dvojičky, môže nám zaplaviť myseľ veľa myšlienok: Budú naše deti zdravé? Ako budeme vychovávať a starať sa o dvojčatá? Ako nakŕmiť dve deti naraz? Čo ak sú totožné a ja ich neviem odlíšiť? Ako môžeme behať za dvoma batoľatami? Ako môžeme byť spravodliví a nestranní pri riešení súrodeneckých hádok? Rodičovstvo dvojčiat prináša množstvo radostí a výziev. Znamená to privítať dvoch nových členov rodiny, keď ste pôvodne očakávali jedného. Pre mnohých budúcich rodičov dvojičiek je prekvapením viacero faktov, ktoré sa s dvojičkami spájajú. Poznáte tie najzaujímavejšie?

 

1. Jednovaječné dvojčatá nemajú identické odtlačky prstov

Možno si myslíte, že keďže identické dvojčatá údajne zdieľajú takmer rovnakú DNA, musia mať aj rovnaké odtlačky prstov. Opak je ale pravdou. Odtlačky prstov nevznikajú výlučne na základe DNA. Keď sú jednovaječné dvojčatá počaté, začínajú s rovnakými odtlačkami prstov, ale počas 6. až 13. týždňa tehotenstva, keď sa deti začnú hýbať, sa každé dotkne plodového vaku a na ruke každého dvojčaťa sa vytvoria jedinečné hrebene a línie, ktoré vedú k rôznym odtlačkom prsta.

 

2. Zrkadlový obraz jednovaječné dvojčatá majú opačné asymetrické znaky

Niektoré jednovaječné dvojčatá sa vyvíjajú priamo oproti sebe, čo znamená, že sa stávajú presnými odrazmi jeden druhého. Môžu byť praváci a ľaváci, môžu mať materské znamienka na opačných stranách tela alebo mať chĺpky, ktoré sa otáčajú opačnými smermi. K tomu dochádza, keď sa dvojčatá oddelia od jedného oplodneného vajíčka viac ako týždeň po počatí.

 

3. Majú svoj vlastný jazyk

Dvojčatá majú tendenciu smiať sa, viesť medzi sebou animované, bľabotavé rozhovory, ktoré by vás priviedli k presvedčeniu, že vynašli svoj vlastný jedinečný spôsob rozprávania. Odhaduje sa, že až 50 % dvojčiat môže používať autonómny jazyk, známy ako kryptofázia. Tento jav možno skôr pripísať mladým dvojčatám, ktoré navzájom napodobňujú svoje pokusy o jazyk, často nesprávne. Všetky deti bľabotajú nesúvislé zvuky; je to ich spôsob precvičovania vokalizácie a vytvárania spojení v mozgu, ktoré vedú k rozvoju jazyka. Niektoré dvojčatá môžu vyzerať, že v skutočnosti rozumejú vzájomnému bľabotaniu, takže to vyzerá, že zdieľajú tajný jazyk. Hoci je to roztomilé alebo zaujímavé, rodičia dvojčiat by mali podporovať správnu reč v prospech rozprávania dvojčiat. 

 

4. Dvojčatá môžu mať rôznych otcov

Jeden z najpodivnejších javov pri dvojčatách sa môže stať vtedy, keď žena uvoľní dve vajíčka za mesiac namiesto jedného. Keď sú dve vajíčka oplodnené spermiami od rôznych mužov, potom žena môže porodiť dvojčatá s rôznymi otcami, hoci je to je zriedkavý jav. 

 

5. Dvojčatá sa môžu narodiť mnoho rokov oddelene

To sa zvyčajne vyskytuje v prípadoch oplodnenia in vitro (IVF), keď sa embryá vytvárajú v laboratóriu a potom sa zavádzajú do lona matky. V takýchto prípadoch sa zvyčajne pripravuje viac ako jedno embryo a niektorí ľudia sa rozhodnú nechať niektoré embryá zamraziť na neskoršie použitie. Ak teda žena otehotnie s IVF tento rok a potom znova so zmrazenými embryami o pár rokov neskôr, potom budú technicky dvojčatá rôzneho veku. 

 

6. Syndróm miznúceho dvojčaťa

Keď jedno z detí neprežije v tehotenstve, hovoríme o „syndróme miznúcich dvojčiat“. Embryo je absorbované buď telom ženy alebo telom druhého dieťaťa a nevedie k žiadnym komplikáciám počas zvyšku tehotenstva. Vyskytuje sa v 21 - 30 % viacpočetných tehotenstiev.

 

7. Ženy, ktoré jedia veľa mliečnych výrobkov majú väčšiu pravdepodobnosť počať dvojičky

Možnosť mať dvojčatá závisí od určitých genetických faktorov. Existuje však aj niekoľko ďalších vecí, ktoré môžu zvýšiť vaše šance na dvojčatá, ako napríklad pravidelná konzumácia značného množstva mliečnych výrobkov. Ženy, ktoré jedia viac mliečnych výrobkov, môžu zvýšiť svoje šance na počatie dvojčiat. Dôvodom môžu byť rastové hormóny kŕmené kravami. Rastový proteín nazývaný IGF sa uvoľňuje z pečene zvierat a ľudí v reakcii na rastové hormóny. IGF cirkulujúci v krvi sa dostáva do mlieka zvieraťa. IGF zvyšuje ovuláciu a môže tiež pomôcť embryám prežiť v skorých štádiách vývoja.

 

8. Dvojčatá, ktoré vyrastajú oddelene, budú mať stále pravdepodobne podobné povahy, záujmy a postoje

Príroda niekedy prekoná výchovu. V štúdii  uverejnenej v časopise Science v roku 1990, vedci študovali viac ako 100 párov dvojčiat, ktoré vyrastali oddelene. Výsledky ukázali, že aj keď neboli spolu vychovávané, stále mali spoločné mnohé osobnostné črty, temperament a osobné a profesionálne záujmy. Vedci dospeli k záveru, že jednovaječné dvojčatá vychovávané oddelene sú približne také podobné ako jednovaječné dvojčatá vychovávané spolu.

Zdieľať na facebooku