Prečo by sa mali dospievajúci vyhýbať energetickým nápojom

Lekárska komunita odrádza rodičov od toho, aby deti a dospievajúci konzumovali energetické nápoje pravidelne.
Lekárska komunita odrádza rodičov od toho, aby deti a dospievajúci konzumovali energetické nápoje pravidelne. / Foto: Pexels

Energetické nápoje balené vo farebných plechovkách či plastových fľašiach sú samozrejmosťou na čerpacích staniciach a v obchodoch s potravinami po celom svete. Sú propagované ako šikovná voľba nápoja pri únave alebo potrebe povzbudenia. Avšak vzhľadom na vysoký obsah cukru a stimulantov (ako je kofeín) lekárska komunita odrádza rodičov od toho, aby ich deti konzumovali. V skutočnosti rastie počet dospievajúcich, ktorí využívajú energetické nápoje ako náhradu raňajok. Tieto nápoje však majú vážnu nevýhodu – sú nabité cukrom a kofeínom, pričom obe sú spojené s množstvom zdravotných problémov, od bolesti hlavy, žalúdka až po hyperaktivitu a problémy so spánkom.

 

Čo sú športové nápoje a energetické nápoje?

Existuje potenciálne nebezpečná mylná predstava o športových nápojoch a energetických nápojoch. Športové nápoje sa používajú za účelom rehydratácie po cvičení a neobsahujú kofeín. Zatiaľ čo ani jeden z nápojov sa deťom neodporúča kvôli vysokej hladine cukru, energetické nápoje sú oveľa menej zdravé, pretože obsahujú vysoké množstvo aditív ako kofeín, taurín, guarana, ženšen, L-karnitín a yohimbín. 

Energetické nápoje sú nápoje, o ktorých sa tvrdí, že zvyšujú energiu, znižujú únavu a zlepšujú koncentráciu. Zvyčajne obsahujú zložky ako kofeín, cukor, taurín, bylinky a vitamíny.

Športové nápoje sú ochutené nápoje, ktoré zvyčajne obsahujú zmes vody, cukrov a elektrolytov, ako je soľ, draslík a horčík. Môžu pomôcť doplniť stratené elektrolyty, keď sa pri intenzívnej aktivite potíte.

 

Vplyv športových a energetických nápojov na zdravie detí a dospievajúcich 

Energetické nápoje sa čoraz viac stávajú zdrojom predávkovania kofeínom, uvádza komplexná štúdia . Príliš veľa týchto stimulantov a chemikálií môže spôsobiť závislosť, dehydratáciu, nespavosť, búšenie srdca či zrýchlený tep u detí aj dospelých. U detí sú však tieto príznaky často ešte extrémnejšie. Konzumácia energetických nápojov dokonca viedla v ojedinelých situáciách k záchvatom, mánii, mŕtvici a smrti. Zatiaľ čo tieto nepriaznivé účinky sa môžu vyskytnúť aj u zdravých detí bez známych zdravotných komplikácií, príznaky konzumácie príliš veľkého množstva stimulantov sa môžu zväčšiť aj u detí s existujúcimi ochoreniami, ako je astma alebo srdcové choroby. Prísady môžu tiež negatívne integrovať s určitými liekmi. Bez ohľadu na to, aké populárne môžu byť, neexistuje žiadne bezpečné množstvo energetických nápojov, ktoré by deti mohli konzumovať. Okrem náhlych a život ohrozujúcich účinkov energetických nápojov môže pravidelná konzumácia týchto nápojov viesť aj k zdravotným problémom spojeným s nezdravým množstvom cukru. Deti, ktoré si doprajú tieto nápoje, sú vystavené riziku vzniku obezity, cukrovky a iných chorôb.

 

Zdravotné účinky energetických nápojov na deti a dospievajúcich

Energetické a športové nápoje sú veľkým hitom práve u dospievajúcich. Tínedžeri ich konzumujú, aby okamžite získali duševnú a fyzickú energiu spolu so zvýšeným výkonom. Zvyčajne ich pijú, aby zostali hore do neskorých nočných hodín alebo sa cítili plní energie pred akoukoľvek udalosťou alebo skúškou. Aké môže mať negatívne účinky na zdravie?

  1. Poruchy spánku - pravidelná konzumácia energetických nápojov môže u detí a dospievajúcich viesť k poruchám spánku. Energetické nápoje obsahujú kofeín ako hlavnú zložku, ktorá spôsobuje zvýšenú bdelosť a oneskorenú únavu. To zase vedie k nespavosti, krátkemu spánku a poruchám spánku.
     
  2. Dehydratácia - dospievajúci uprednostňujú konzumáciu energetických nápojov na zvýšenie vytrvalosti pred, počas alebo po športe alebo akejkoľvek fyzickej aktivite. Hlavným problémom je však dehydratácia. Energetické nápoje obsahujú kofeín, čo je diuretikum, ktoré spôsobuje, že telo stráca vodu. Samotné cvičenie môže dehydratovať telo a energetické nápoje môžu zhoršiť dehydratáciu a byť škodlivé pre srdce.
     
  3. Kardiovaskulárne problémy - množstvá kofeínu, ktoré sú v týchto nápojoch, môžu spôsobiť kardiovaskulárne problémy vrátane vysokej srdcovej frekvencie, zvýšenej periférnej rezistencie, ktorá vedie k zvýšenému krvnému tlaku, tachykardii, palpitáciám a môžu tiež spôsobiť arytmie.
     
  4. Zubný kaz - energetické nápoje obsahujú kyselinu citrónovú, ktorá je pre zuby silne žieravá. Nápoje obsahujú kyselinu citrónovú a cukor, čo je dokonalá receptúra ​​na demineralizáciu zubnej skloviny a zapríčinenie zubného kazu.
     
  5. Negatívny vplyv na centrálny nervový systém - príliš veľa kofeínu môže spôsobiť bolesti hlavy. Súvisí to predovšetkým s odvykaním od kofeínu. Krvné cievy v mozgu si zvyknú na účinky kofeínu, takže ak náhle prestanete konzumovať kofeín, môže to spôsobiť silné bolesti hlavy, migrény. Medzi ďalšie príznaky abstinencie kofeínu patria: úzkosť, podráždenosť, ospalosť. U niektorých ľudí môže náhle vysadenie spôsobiť tras.

 

Hoci je to extrémne zriedkavé, je možné sa aj predávkovať kofeínom. Príznaky predávkovania zahŕňajú: zmätok, halucinácie, vracanie. Predávkovanie môže mať za následok smrť v dôsledku kŕčov. K predávkovaniu dochádza konzumáciou veľkého množstva kofeínu, najčastejšie v energetických nápojoch.

Všetky vyššie uvedené zdravotné problémy môžu nastať hlavne vtedy, ak sa dospievajúci pravidelne oddávajú konzumácii energetických nápojov. Občasné pitie nemusí spôsobiť žiadne vážne zdravotné problémy. Aj keď nie je určený bezpečný limit energetických nápojov pre deti a dospievajúcich, mali by byť poučení o vedľajších účinkoch pravidelnej konzumácie energetických nápojov. Je dôležité hovoriť so svojimi deťmi o riziku konzumácie týchto nápojov, najmä s dospievajúcimi, ktorí si môžu kupovať nápoje sami. O týchto nápojoch je veľa mýtov – vrátane toho, že môžu pomôcť schudnúť alebo povzbudiť pri učení. V skutočnosti negatívne účinky ďaleko prevažujú nad pozitívnymi. Tým, že sami nebudete konzumovať energetické nápoje, pomôžete chrániť svoje deti v budúcnosti. Energetické nápoje sú nezdravé v každom veku. Stimulanty a vysoké množstvá cukru však vystavujú  vyvíjajúce sa deti ešte väčšiemu riziku. 

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku